Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expert o otázkách ke zbrojení Česka: Proč jsou třeba nové tanky a v čem je výhoda Leopardů?

Autor: Maxmilián Nový - 
20. května 2022
05:00

Německo letos daruje Česku patnáct tanků Leopard.  A to není všechno, jak totiž ve středu prozradila ministryně obrany Jana Černochová (48, ODS), armáda má dále posilovat. Od Berlína chce dalších 50 strojů koupit! Bezpečnostní expert Lukáš Visingr pro Blesk promluvil o tom, proč jsou vůbec nové tanky třeba a jaká je výhoda těch německých.

Od začátku ruské invaze Česko darovalo Ukrajině několik starších sovětských tanků T-72, které se nám »válely« ve skladech. Teď se ale do arzenálu tuzemské armády chystá náhrada, na které se dohodla Praha s Berlínem. Němci pošlou do Česka patnáct starších tanků Leopard 2A4.

„Ty tanky, které dostaneme, tak jsou a budou bojeschopné,“ řekla Černochová, podle jejíchž slov společně s nimi dostaneme i náhradní díly a munici. Navíc se do budoucna počítá s modernizací strojů. První tank by mělo Česko dostat šest měsíců po podpisu smlouvy, k čemuž by mělo dojít v řádech týdnů.

Světová špička

V příštích letech se pak počítá s nákupem nejmodernějších verzí Leopardů 2A7+. „To je důsledek mého jednání s kancléřem Scholzem. Dokázali jsme se spolu velmi rychle domluvit na německých dodávkách těžké vojenské techniky pro naši armádu v návaznosti na naši dlouhodobou podporu Ukrajiny,“ uvedl premiér Petr Fiala (57, ODS).  

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa