Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němci darují Čechům 15 tanků Leopard. Černochová: Jsou bojeschopné. Až 50 dalších pak koupíme

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. května 2022
20:51
Autor: ČTK - 
18. května 2022
17:56

Darování 15 německých tanků Leopard 2A4 České republice jako kompenzace za předání českých těžkých zbraní ukrajinské armádě je dobrým příkladem toho, jak Berlín pomáhá Ukrajině bránit se ruské invazi. Dnes to prohlásila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Dodala, že Německo chce v budoucnu ve zbrojních otázkách s Českem ještě více spolupracovat.

„Výměna s Českem je dalším velmi dobrým příkladem toho, jak Ukrajině můžeme v jejím statečném boji proti ruské agresi rychle a nekomplikovaně pomoci. Česko dodává těžké zbraně, my (Česku) pomáháme uzavřít mezery tanky Leopard ze zásob německého průmyslu,“ řekla Lambrechtová. „V budoucnu se s českými spojenci budeme na vyzbrojování a také na strukturální spolupráci našich bojových sil podílet ještě úžeji. To je ta správná cesta, jak posílit roli Evropy v NATO,“ dodala.

O bližší zbrojní spolupráci dnes na tiskové konferenci v Praze hovořila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Česko se podle ní bude snažit s Německem nalézt více společných projektů.

Černochová dnes informovala vládu, že Německo daruje Česku 15 tanků Leopard 2A4 a že Česko jedná s Německem o nákupu dalších až 50 nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací.

Černochová: Jde o bojeschopné tanky

Černochová na tiskové konferenci řekla, že dodávané tanky budou bojeschopné. Do výroby nových strojů by měl být v maximální míře zapojen domácí obranný průmysl, zdůraznila. České firmy by se mohly podílet i na zakázkách pro německou armádu.

Německou výpomoc při nahrazení techniky darované na Ukrajinu na začátku května dohodl s německým kancléřem Olafem Scholzem premiér Petr Fiala (ODS).

Česká armáda dostane 14 bojových tanků a jeden vyprošťovací. Součástí dodávky, kterou zajistí německý obranný průmysl, budou také náhradní díly a munice. „Obě strany zároveň začnou jednat o možnosti pořídit pro Armádu ČR v dalších letech až 50 tanků nejmodernější verze 2A7+,“ dodal Fajnor.

Němci zajistí výcvik českých vojáků

Patnáctka darovaných tanků nebude ze skladů německé armády, ale ze zásob německých průmyslových podniků. Německá armáda ovšem zajistí výcvik českých vojáků.

Německo se dlouho zdráhalo poskytovat Ukrajině těžké zbraně, nakonec ale takové dodávky Kyjevu přislíbilo. Kvůli západní výzbroji německé armády se však Berlín rozhodl zaměřit na kompenzace těm zemím, které Ukrajině předají svou sovětskou techniku, kterou ukrajinští vojáci umí používat. Česko dodalo na Ukrajinu řadu těžkých zbraní, podle dostupných informací mimo jiné i tanky T-72.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

Zobrazit celý online

Kvůli darovaným tankům ministerstva připravují smlouvu, která by měla být podepsána v létě. Do šesti měsíců od podpisu by pak měl být dodán první stroj, ostatní budou následovat krátce poté. Obrana počítá s jejich budoucí modernizací na verzi 2A7+.

Černochová označila Německo za klíčového ekonomického partnera. „V oblasti obrany to ale dlouho neplatilo a to chceme změnit, nejen v oblasti tankového vojska, ale v bilaterální spolupráci celkově. Věřím, že díky tomu bude naše armáda silnější a naše země bezpečnější,“ uvedla k dohodě s Německem.

„Tanky Leopard má ve výzbroji řada spojenců v rámci NATO i naši blízcí sousedé, třeba Maďarsko nebo Polsko. Toto přezbrojení přispěje také k vytvoření těžké brigády v souladu s našimi aliančními závazky,“ dodala Černochová.

Dohodu dnes ocenil i Fiala. Německo označil za klíčového partnera, se kterým ČR spolupracuje v řadě oblastí. Spolupráce v obraně a mezi českou a německou armádou je podle něj důležitá pro bezpečnost ČR i z dlouhodobého hlediska.

Video  Expert o zajatých Ukrajincích z Azovstalu: V rukách Rusů je čekají zvěrstva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 26. ledna 2023 23:54 )

MOSKVA VARUJE NATO, že použití munice s ochuzeným uranem posádkami tanků Leopard a Abrams bude považováno za nasazení špinavých jaderných zbraní proti Rusku.
Ochuzený uran (anglicky depleted uranium, zkratka DU) je odpadní produkt přípravy paliva pro jaderné elektrárny.
Využití ochuzeného uranu
DU je využíván hlavně pro svou vysokou hustotu a snadnou dostupnost v civilní i vojenské oblasti. Mezi civilní aplikace patří ochranné štíty proti kobaltovým zářičům v nemocnicích a vyvažovací zátěže v letadlech a v lodních kýlech. Ve vojenské oblasti slouží poněkud paradoxně jak pro výrobu pancířů tanků, tak pro zvyšování průraznosti střel určených právě k prorážení tankových pancířů. DU využívají podle BBC armády následujících států: USA, Velké Británie, Francie, Ruska, Ukrajiny, Turecka, Israele, Pákistánu, Číny, Saúdské Arábie a Řecka.

http­s://ww­w.en­viweb­.cz/77­266

Použití střel s DU při válce v Perském zálivu v roce 1991
Střely s ochuzeným uranem byly poprvé použity v boji ve válce v Perském zálivu v roce 1991. Podle údajů, které poskytlo americké ministerstvo obrany, zůstalo na bojištích v Iráku a Kuvajtu asi 300 tun ochuzeného uranu, převážně ve formě drobných částeček a prachu.

horaIysa ( 20. května 2022 19:30 )

Qeen, vždyť ty ani nevíš co to je. Jak Leopard, tak orgasmus. Tak nevím o čem tady meleš hubou.

horaIysa ( 20. května 2022 19:28 )

Proti ruskýmu šrotu, kterýmu lítaj věže po zásahu kulometem a který maj panceřový návěsy ze dřeva, protože ty železný rozkradli budou stačit.

horaIysa ( 20. května 2022 19:25 )

Tak to nesmíš píchat Ukrajinky ( nebo Ukrajince) a budeš v klidu.

horaIysa ( 20. května 2022 19:22 )

Pitomo, vzhledem k současné situaci na trhu s energiemi ještě rád zatopíš polským uhlím z Turova.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa