Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brutální smrt poslance (†69): Ubodal ho terorista, který chystal další útoky

Autor: ČTK - 
11. dubna 2022
14:53

Britský soud v pondělí shledal 26letého Aliho Harbiho Aliho vinným z vraždy britského konzervativního poslance Davida Amesse. Muž politika loni na podzim ubodal během setkání s voliči. Informovala o tom agentura Reuters, podle které soud shledal muže vinným i z přípravy teroristického činu.

Šestadvacetiletý Brit somálského původu poslance Amesse několikrát bodnul při setkání s voliči v metodistickém kostele v Leigh-on-Sea v hrabství Essex, které Amess v britském parlamentu zastupoval téměř 40 let. Ali při posledním soudním slyšení uvedl, že politika napadl, protože hlasoval pro letecké útoky v Sýrii v letech 2014 a 2015. Obvinění z vraždy a přípravy teroristického útoku ale odmítal.

Podle prokurátorů byl Ali „odhodlaným, fanatickým a radikalizovaným islamistickým teroristou“. Muž při minulém přelíčení vyjádřil „hlubokou lítost“ nad tím, že se mu nepodařilo připojit se k teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Prokurátoři Aliho obvinili, že plánoval i další útoky, jejichž terčem měli být také člen britské vlády Michael Gove nebo konzervativní poslanec Mike Freer. Soud muže shledal vinným i v tomto bodě obžaloby.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání