Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sedm dozorců soudí kvůli mučení: Alici měli týrat ve Světlé nad Sázavou

Autor: ČTK - 
6. dubna 2022
15:41

Okresní soud v Havlíčkově Brodě ve středu začal projednávat obžalobu z mučení odsouzené Alice V. ve věznici ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Souzeno je pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby. Dozorci jsou obžalovaní z mučení a nelidského a krutého zacházení. Obžalovaní měli 8. ledna 2020 připoutat vězeňkyni k mřížím okna cely.

O případu vězněné Alice V., kterou měli v lednu 2020 několik hodin fyzicky i psychicky mučit dozorci ze ženské věznice ve Světlé nad Sázavou, Blesk.cz psal již v minulosti. ČTK ve středu uvedla, že Okresní soud v Havlíčkově Brodě začal obžalobu projednávat a souzeno bude celkem sedm osob. 

Vězni být připoutáni mohou

Ty se podle žalobce mučením a nelidským zacházením snažily vynutit od ženy omluvu, využily při tom svého nadřízeného postavení, nedaly jí ani prostor odejít na toaletu. Všichni obžalovaní vinu odmítli. Ve středu před soudem dozorci uvedli, že vězně v některých případech ve věznici připoutávali, když se je snažili zklidnit. O spoutání museli provést zápis a informovat o něm nadřízené. Postupovali tak i v případě spoutání Alice V., uvedli.

Do cely na uzavřeném oddělení byla žena podle výpovědí obžalovaných přivedena po nevhodném chování při výuce ve vězeňském školním zařízení, byla agresivní a dozorce slovně napadala. Připoutali ji v okamžiku, když se jejími útoky cítila ohrožená jedna z obžalovaných, která vykonávala funkci inspektorky dozorčí služby, uvedli obžalovaní. Připoutanou podle svých slov pravidelně kontrolovali, nabízeli jí i možnost napít se a odejít na toaletu, což podle nich žena opakovaně vulgárně odmítala.

Obžalovaní si stěžují na dlouhé přípravné trestní řízení

Zákon umožňuje připoutání vězně, když hrozí, že ublíží sobě, nebo jiným. Připoutaní mohou být nejdéle dvě hodiny. Alice V. byla v poutech dvakrát dvě hodiny. Když ji po první dvou hodině přišli pouta sundat, byla údajně dál agresivní a jejím chováním se cítila být ohrožena další dozorkyně.

Obhájci obžalovaných při středečním jednání namítali příliš dlouhé přípravné trestní řízení, při kterém se důkazy prováděly bez jejich přítomnosti. Provedena tak byla i rekonstrukce událostí přímo v cele. Teď požadují její nové provedení. Zdůraznili také, že Alice V. obdobně obvinila i dozorce v jiné věznici, kam byla přemístěna ze Světlé nad Sázavou. Její obvinění ale Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIPS) odložila.

V případu ze Světlé nad Sázavou je podle Vodičky důkazů ve prospěch Alice V. dost. „Z provedených důkazů, které v tomto řízení byly policejním orgánem provedeny, opatřeny, se nedomnívám, že by výpověď poškozené směřovala k nějaké pomstě nebo křivému obvinění příslušníků vězeňské služby,“ řekl pro ČTK státní zástupce Lukáš Vodička.

Bývalá vězeňkyně bude vypovídat ve čtvrtek

Žena by měla před havlíčkobrodským soudem vypovídat ve čtvrtek. Soudkyně Kateřina Kerbrová řekla, že se ale svědectví před soudem vyhýbá, a bude ji muset předvést policie. Alice V. je na svobodě. Podle obhájce některých obžalovaných Libora Pikny znalecké posudky, které budou sloužit ve prospěch jeho klientů, hodnotí Alici V. jako osobu s paranoidními rysy.

Na případ upozornila v prosinci loňského roku GIBS. Mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová tehdy uvedla, že dozorci byli po sdělení obvinění loni v březnu zproštěni výkonu služby.

Systémová pochybení nenašli

Vězeňská služba podle Prunerové vnímá případ jako pochybení jednotlivců, nikoli systému. Podle vyjádření Vězeňské služby zveřejněné na jejím webu provedla Vězeňská služba v zařízení ve Světlé nad Sázavou v roce 2020 cílenou kontrolu v souvislosti s tímto případem a nezjistila systémová pochybení.

Věznice ve Světlé nad Sázavou vznikla v březnu 2000 přestavbou školy v přírodě. První odsouzené ženy do ní nastoupily ve stejném roce v listopadu.

Uživatel_5521686 ( 6. dubna 2022 17:33 )

Pokud vím,tak Alice za své chování vůči jiným vězeňkyním a bachařům by měla za týrání dostat doživotí na samotce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání