Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bývalý policista Černý: Tragédii s mačetou v Michli se nedalo zabránit! Co dělat v případě útoku?

Autor: VaB - 
1. dubna 2022
05:00

Ve čtvrtek odpoledne došlo v prostorech odborného učitele v pražské Michli k útoku, který otřásl nejenom celou školou, ale i zemí. Učitele zde s mačetou usmrtil jeden z žáků (19), který před tím prý neabsolvoval jednu ze zkoušek. Pražským kriminalistům z oddělení vražd se ho podařilo rychle vypátrat. Bývalý policista a instruktor obrany Pavel Černý promluvil o tom, co v podobných případech dělat. Dalo se tragédii zabránit? 

K útoku ve škole SOU Ohradní v pražské Michli došlo ve čtvrtek před polednem. Tehdy ještě neznámý pachatel zaútočil na jednoho z učitelů. Ten utrpěl natolik vážná poranění, že jim na místě podlehl. Rozjela se proto obrovská policejní akce.

Ta měla za úkol chytit pachatele a stabilizovat situaci na místě tragédie. Zapojily se stovky policistů, kriminalistů a policejní vrtulník. Nakonec se kriminalistům pražské mordparty podařilo v Dolních Břežanech zadržet podezřelého z tohoto tragického činu. 

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) následně potvrdil, že útočníkem byl žák této školy. Policie posléze uvedla, že jde o devatenáctiletého studenta, který měl s učitelem spory. Ve středu měl navíc neúspěšně absolvovat jednu ze zkoušek. „Podle mých informací student zaútočil v kabinetu. Jednalo se o nezvládnutí toho, že se mu včera nepovedla zkouška. Ale berte to s rezervou,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz. Mladík nebyl pod vlivem alkoholu ani drog. 

Nejde tomu zabránit

Pavel Černý je bývalý policejní instruktor, který v současné době cvičí policejní jednotky po celém světě. Má za sebou i několik cvičení, která se zaměřují právě na útoky v prostorách školy.

„Musím říct, že bylo velice dobré žáky nechat uzamčené ve třídách do doby, než se situace na místě uklidnila. Zejména proto, aby třeba neviděli dokonaný čin, či pohled na krev,“ chválí postup policistů v rozhovoru pro Blesk.cz Černý. K tomu dodává, že navíc nikdy není jasné, jestli není pachatelů víc.

Černý si navíc myslí, že podobným tragédiím nejde zabránit. „Pokud je to člověk zevnitř, tedy v tomto případě žák, tak se do školy dostane úplně bez problémů. Proti takovému člověku se těžko brání,“ uvádí bývalý policista.

Zároveň ale poukázal i na to, čím devatenáctiletý student útočil. „Nebyl to normální kuchyňský nůž, ale velká mačeta. Předmět, který může být až 65 centimetrů dlouhý. Podezřelé je, že to nikomu nebylo nápadné nebo podezřelé, takhle velkou věc člověk velice těžko schová. Buď to byla neuvěřitelná smůla, nebo velký nezájem okolí, které i poté pomohly k realizaci tohoto činu,“ myslí si.  

Co dělat v případě útoku?

Bývalý policista má za sebou i několik cvičení, která se zaměřují právě na útok v prostorách školy. Útoky na školách jsou nejčastější v USA, často jsou použity automatické pušky. Co ale v takové situaci dělat? „Nejlepší volbou je uzamknout třídu, zatarasit vchod, zhasnout, ztišit telefony a zůstav v koutě potichu. Dobré je se schovat mimo dosah dveří tak, aby útočník neviděl, zda ve třídě někdo je,“ říká Černý. První věc, kterou ale musí ve škole udělat, je informovat policii.

Černý má za sebou několik výcviků strážníků a policistů napříč naší republikou, kde je učil, jak v podobné situaci reagovat. „Šlo hlavně o to ukázat, že v takovém případě musí každý zachovat chladnou hlavu a racionální přemýšlení. Tohle jsou mimořádné situace, při kterých zrůda ohrožuje malé děti a jejich učitele,“ dodává s tím, že cvičení probíhalo například ve Dvoře Králové nad Labem. „Bohužel takových cvičení není moc a je to špatně.“

Video  Cvičení na základní škole ve Dvoře Králové nad Labem.  - SW&TT | TacticalTraining.cz
Video se připravuje ...

 

maxpax ( 1. dubna 2022 12:04 )

Ty budeš také jeden z těch magorů, co jsou pro společnost velmi nebezpeční .

maxpax ( 1. dubna 2022 12:02 )

Hned včera jedna aktivní neuvěřitelná televizní reportáž uvedla, že problém je v tom, že školy nemají bezpečností rámy....
To jsme to dopracovali po 33 letech . Naše školy potřebují bezpečnostní rámy . Že by se někdo zamyslel nad výchovou a chováním dnešní mládeže, žáků a studentů tedy nepadá v úvahu.
Jinak když jde někdo vraždit, nezastaví ho ani bezpečnostní rám,zvláště když je frekventantem předmětné školy. To by snad autor reportáže mohl vědět.
Vrahovi bylo 19, byl ve třetím ročníku. Pokud nešel do školy od sedmi anebo z důvodu dlouhodobé nemoci (doufám že ne duševní) neopakoval jednu třídu, je to dost zvláštní. Pak se asi o ukřivděného, učitelem stíhaného premianta určitě nejedná.

Tomasj ( 1. dubna 2022 10:39 )

Bývalá spolužačka mého otce dělala moji třídní v 1. třídě, chtěla ze mne udělat dizlektika a disgrafika a poslat mne do pomocné školy, bolševická špína, naštěstí děda byl rehabilitován a věděl jak na ní, musela skončit po dlouhém a důkladném vyšetření mé osoby. P:S:Šikana je a bude, učitelé to zametají pod koberec, když to oznámíte a je-li šikanovatel nejlepším premiantem školy, nic se neřeší. P.S. vzppomínám na učitele, který všem dával na konci jedničku, jak ho měli všichni jeho studenti rádi, bohužel musel skončit, předsedkyni ZO KSČ se to nelíbilo, a to bylo přes 10 let po revoluci, rudí vládnou všude i ve školství

Tomasj ( 1. dubna 2022 10:33 )

Každý občan ČR narozený v ČR by měl ít po dosažení 65 let věku odejít do důchodu a mít slušný důchod. To se týká i politiků na jakékoli úrovni. Neotravoval by nás Zeman , Bureš, Bašta ... Mladí protitotalitní lidé si ani nevrznou,jsou z nich MUKLové neboli OBZP, ale totalitní elity berou několikanásobně více než je průměrná mzda.

Tomasj ( 1. dubna 2022 10:29 )

to se může stát každému, kdo někoho nějak naseje. Ukřivděný či uražený si na vás někde počká, nebo za vámi příjde domů či do práce. Lidi ozbrojte se alespoň kategorií C-I 2 rány jistoty neustále v kapse(v každé jeden), naučit se s tím střílet přes kapsu a možná v obdobné situaci přežijete. Já neustále chodím s prstem na spoušti případný útočník nemá šanci, ráže 45 nebo 54 to nerozdejchá nikdo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání