Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragický pád letadla nepřežili čtyři lidé: Mezi nimi i slavný youtuber (†22)

Autor: rix, ČTK - 
7. února 2022
21:01

Čtyři mrtvé si vyžádala nehoda malého letadla s turisty, které ve čtvrtek zmizelo na Islandu. Informoval o tom v pondělí islandský tisk, podle nějž byla těla obětí nalezena o víkendu na dně jezera východně od metropole Reykjavíku. Mezi mrtvými je i slavný americký youtuber Josh Neuman (†22). Miliony svých fanoušků ohromoval kaskadérskými kousky, ze kterých se tajil dech. 

Letadlo s turisty zmizelo během vyhlídkového letu nad národním parkem Thingvellir a do pátrání se zapojily stovky záchranářů. O víkendu byly trosky letadla objeveny v jezeře Thingvallavatn asi 40 kilometrů od Reykjavíku a v jejich blízkosti se pak našla i těla obětí.

Zahynul slavný youtuber

Při neštěstí zahynul mimo jiné i americký skateboardista a youtuber Josh Neuman, který byl populární na sociálních sítích, uvedly následně islandské úřady. Fanoušků měl sympatický kaskadér neuvěřitelné množství. Vždyť jen na svém youtubovém kanálu má přes milion odběratelů. S natáčením kaskadérských kousků začal Američan už ve svých dvanácti letech. Měl takový úspěch, že kvůli natáčení nechal studia na vysoké škole. 

Josh si svými kousky vydělával velké peníze. Na kontě měl díky svým videům miliony korun. Mimo jiné byl i vášnivý filmař, své umění zvěčnil ve snímku Raw Run: The Cliffs of France, který sám režíroval.

Cílem letu havarované Cessny 172 bylo natočit záběry dechberoucí islandské krajiny, uvedl mluvčí belgické módní značky Suspicious Antwerp. „Všechny přítomné osoby byly nesmírně zapálené pro cestování a tvorbu obsahu, a proto byla tato témata hlavním cílem cesty,“ řekl podle serveru abcnews Bram Boriau.

Pořízená videa pak měla sloužit k reklamním účelům. Na palubě s Neumanem byl i jeden z představitelů firmy, sedmadvacetiletý Tim Alings, a dvaatřicetiletý belgický influencer a příznivec seskoků padákem Nicola Bellavia. Při neštěstí zemřel i devětačtyřicetiletý Haraldur Diego, přední islandský pilot, píše AP.

Náročná operace

Operace, jejímž cílem je vyzdvižení těl ze dna jezera, byla v neděli večer přerušena kvůli blížící se bouři. Jihoislandská policie uvedla, že za daného počasí nebylo možné zajistit bezpečnost potápěčů.

Národní park Thingvellir, který je na seznamu UNESCO, přitahuje turisty vodopády, gejzíry, sopečnými krátery i malebnými údolími. Zahrnuje také místo, kde se v roce 930 zrodil údajně nejstarší parlament na světě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání