Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vodácká tragédie v Českém Šternberku: Viníkem byl podle policie vedoucí

Autor: ČTK - 
29. prosince 2021
11:35

Viníkem tragické nehody raftu na jezu v Českém Šternberku letos v červenci byl podle policie vedoucí vodáckého výletu. Protože byl jednou z obětí neštěstí, rozhodli se benešovští kriminalisté případu odložit. Do nesnásí se tehdy dostalo šest dětí (13–19). Muž, policií označený jako viník, zemřel na místě, v nemocnici po transportu vrtulníkem pak zahynula i kriticky zraněná nezletilá dívka. 

Člun se šesti lidmi, mezi nimiž byli i nezletilí, se na Sázavě převrátil 13. července. Podle tehdejšího vyjádření policie a hasičů se vodáci s plavidlem zřejmě netrefili do propusti. Proud je poté stáhl přes jez a skončili pod ním ve vodě.

Při nehodě zemřela mladistvá dívka a 29letý muž z jiného raftu, který skočil do vody, aby posádce převrženého člunu pomohl. Policisté ho zhruba po hodině našli mrtvého. Dalších pět lidí záchranáři převezli do nemocnic. Zranění čtyř z nich nebyla vážná. 

Benešovská policie případ vyšetřovala několik měsíců a nechala si k němu vypracovat znalecký posudek. „Na základě získaných informací a prověření celé události došli kriminalisté k závěru, že viníkem celé události byl vedoucí vodáckého výletu, tedy osoba, která při tragické události zemřela, tudíž jej nelze stíhat," uvedla  policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Případ proto kriminalisté odložili.

Na místě zasahovaly tři vrtulníky, dva letecké záchranné služby a třetí s hasiči na palubě, který může z vody zachraňovat zraněné. Ještě před příjezdem záchraných složek se děti snažili zachránit dva náhodní svědci. Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková je za to vyznamenala

Video  Na Sázavě se převrátila loď s vodáky  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání