Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejhorší masakry uplynulého roku: Šílení střelci neušetřili školy, ani narozeninovou oslavu!

  • Autor: rix,ČTK - 
    2. 1. 2022
    14:42

    Ani uplynulému roku se nevyhnuly masakry, kdy jejich pachatelé obrátili svou zbraň proti vícero nebohým lidem. Střelci si pro své děsivé činy vybírali obchodní domy, svá pracoviště nebo školy. Nevyhnuli se ale ani narozeninovým oslavám, na kterých byly malé děti! Colorado, Indianapolis nebo Atlanta. Nestřílelo se ale jen v USA. Šílenec se zbraní v ruce řádil i v britském Plymouthu. A aby toho nebylo málo, pistole do rukou vzali i na první pohled nevinní žáci. Ti brali životy svým vrstevníkům v ruském Permu nebo na univerzitě v Kazani. 

  • 1.Orange, USA (4 mrtví)

    Při střelbě v americkém Orange zemřeli čtyři lidé včetně jednoho dítěte. Při střelbě v americkém Orange zemřeli čtyři lidé včetně jednoho dítěte. | Reprofoto: ABC7

    Čtyři lidé včetně jednoho dítěte přišli ve středu 31. března o život při střelbě v kalifornském městě Orange. Dějištěm strašného krveprolití se ve městě ležícím jihovýchodně od Los Angeles stala kancelářská budova. Policie na místo dorazila kolem 17:30 místního času. Jak uvedla Jennifer Amatová z policejního sboru města Orange, policisté po šílenci ihned zahájili střelbu. 

    Střílelo se pravděpodobně v obou patrech budovy, kde zřejmě sídlí více společností, včetně právnické kanceláře a firmy poskytující finanční poradenství.

    Čin byl o to hrůznější, že mezi oběťmi je i malé dítě. „Děsivé a srdcervoucí. Myslíme na rodiny zasažené tou otřesnou tragédií, která se ve středu večer stala,“ reagoval na zprávu o události v Orange guvernér Kalifornie Gavin Newsom.

  • 2.Plymouth, Anglie (6 mrtvých)

    Střelec Jake Davison (†22) v anglickém Plymouthu zastřelil šest lidí včetně sebe. Střelec Jake Davison (†22) v anglickém Plymouthu zastřelil šest lidí včetně sebe. | profimedia.cz

    Hrůzostrašná střelba v anglickém městě Plymouth si ve čtvrtek 12. srpna vyžádala životy šesti lidí včetně útočníka. Britská ministryně vnitra Priti Patelová incident označila za šokující a vyjádřila soustrast pozůstalým. Podle britské policie byl šíleným střelcem dvaadvacetiletý Jake Davison, který nakonec zabil sám sebe, pravděpodobně opakovací puškou. Muž měl podle policie zbrojní pas.

    Střelba se odehrála ve čtvrti Keyham v Plymouthu na jihozápadě Anglie. Policie přijala hlášení o střelbě v 18:10 a na místě byla během šesti minut, uvedl Shaun Sawyer, policejní šéf hrabství Devon a Cornwall. Policie předtím potvrdila, že pět lidí - dvě ženy a tři muži včetně útočníka - zemřelo na místě. Další žena podle policie svým zraněním podlehla po převozu do nemocnice.

  • 3.Perm, Rusko (6 mrtvých)

    Školní střelec Timur Bekmansurov Školní střelec Timur Bekmansurov | Profimedia

    Šest mrtvých si vyžádala děsivá střelba na Permské státní univerzitě 20. září. Šíleným střelcem byl student školy. Někteří studenti se před útočníkem zavřeli v posluchárnách univerzity, další vyskočili v zoufalství z okna.

    Na jednom ze záběrů je vidět muž v černém, se zakrytým obličejem a s puškou, jak přichází k jedné z budov areálu a poté překračuje vstupní zařízení. Podle agentury Reuters studenti stavěli u dveří do učeben barikády ze židlí, aby se k nim vrah nedostal.

    Některá ruská média útočníka identifikovala jako osmnáctiletého studenta, jenž dříve na sociálních sítích umístil svou fotografii, na níž pózoval s puškou. V příspěvku, který později zmizel, údajně také popsal, co chystá a nastínil svůj motiv. Napsal v něm, že jeho čin nesouvisí s politikou či náboženstvím, ale s nenávistí, uvedla agentura Reuters.

    Podle agentury TASS útočník střílel z lovecké pušky, kterou si legálně pořídil v květnu. Rusko má relativně přísná pravidla a střelnou zbraň lze legálně získat jen obtížně.

    Video  Střelec Timur Bekmansurov na univerzitě v Permu zastřelil šest lidí. (21. 9. 2021)  - YouTube/Vyšetřovací výbor Ruské federace
    Video se připravuje ...

  • 4.Colorado, USA (7 mrtvých)

    Sedm mrtvých po oslavě v Colorado Springs (9. 5. 2021) Sedm mrtvých po oslavě v Colorado Springs (9. 5. 2021) | Reprofoto ABC/7

    Jen těžko uvěřitelný masakr se odehrál 9. září v americkém Colorado Springs. Střelec tam obrátil zbraň proti účastníkům narozeninové oslavy. Útočník podle úřadů dorazil na oslavu, kde se nacházela jeho přítelkyně, a zahájil střelbu. Na místě zemřelo šest osob, jeden člověk podlehl svým zraněním po převozu do místní nemocnice. 

    Ačkoli si na místě nacházely i děti, žádné z nich naštěstí o život nepřišlo. Jak uvedli policisté, podezřelý, přítel jedné z obětí, přijel na místo, vešel do dovnitř a začal střílet do lidí na večírku, poté spáchal sebevraždu. 

  • 5.Atlanta, USA (8 mrtvých)

    Salony poblíž Atlanty se staly terčem útoku. Salony poblíž Atlanty se staly terčem útoku. | Reuters

    Jednadvacetiletý muž zahájil smrtonosnou palbu ve třech masážních a kosmetických salonech v oblasti amerického města Atlanta. K hrůznému činu došlo 16. března. Šílený vrah tam popravil osm lidí! 

    Obviněný Robert Aaron Long po zadržení řekl, že se potýká se závislostí na sexu. Kapitán místní policie Jay Baker uvedl, že pachatel na salony zaútočil, protože je vnímá jako místa poskytující sexuální služby a jsou pro něj proto pokušením, které chtěl odstranit.

    Střelec střílel především po ženách asijského původu. Útoky se zdají být „na průsečíku genderového násilí, misogynie a xenofobie,“ uvedla místní zastupitelka Bee Nguyenová, první Američanka s vietnamskými kořeny ve Sněmovně státu Georgia.

  • 6.Indianapolis, USA (8 mrtvých)

    Mladík (19), který zastřelil 8 lidí v areálu spediční firmy, kde dřív pracoval, měl facebook plný duhových jednorožců! Mladík (19), který zastřelil 8 lidí v areálu spediční firmy, kde dřív pracoval, měl facebook plný duhových jednorožců! | Reprofoto/Fox TV

    Teprve jedenadvacetiletý mladík 16. dubna zahájil palbu ve svém bývalém zaměstnání v Indianapolisu. „Nebyla tam žádná konfrontace s nikým, žádné výtržnosti, žádné hádky. Zdá se, že prostě začal nahodile střílet,“ řekl šéf policie Craig McCartt.

    McCartt již dříve médiím sdělil, že policie dorazila na velmi chaotické místo činu, kde ležela řada obětí a všude pobíhali svědci. Lékaři na místě ošetřovali několik raněných, z nichž pět převezli do nemocnice. Žádný z policistů zraněn nebyl.

    Hole byl podle policie bývalým zaměstnancem FedEx a měl dříve psychické potíže. McCartt prohlásil, že neví, proč Hole ze zaměstnání odešel a zda udržoval vztahy s někým z dalších pracovníků depa.

    FBI pak ve vyjádření uvedla, že Holea loni vyslýchala. Agentům totiž zavolala jeho matka, která pojala podezření, že její syn bude chtít spáchat sebevraždu tím, že vyprovokuje policii k tomu, aby jej zastřelila.

  • 7.Kazaň, Rusko (9 mrtvých)

    Státní smutek po střelbě ve škole v ruské Kazani, (12.05.2021). Státní smutek po střelbě ve škole v ruské Kazani, (12.05.2021). | Reuters

    Devět obětí si vyžádala střelba ozbrojeného útočníka ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu. 11. května přišlo o život sedm dětí, jedna učitelka a další zaměstnankyně školy. 

    Terčem útoku se stala škola, kterou útočník před čtyřmi lety absolvoval. „Víme, že navštěvoval toto školní zařízení před čtyřmi lety. Byl zadržen,“ citoval TASS zástupce vedení školy. Střelec se podle něj jmenuje Ilnaz Guljavijev.

    „Terorista byl zatčen. Je mu devatenáct let,“ prohlásil prezident autonomní republiky Rustam Minnichanov, podle kterého měl mladík registrované zbraně použité při útoku.

    Na sociálních sítích se podle listu Kommersant objevily záběry, na kterých se útočník označuje za Boha a za monstrum. „Začal jsem všechny nenávidět. Vždy jsem všechny nenáviděl,“ tvrdí.

    Na sociálních sítích se po útoku objevila tvrzení očitých svědků, podle nichž děti vyskakovaly z oken, aby si zachránily život, zatímco jiné se schovávaly pod lavicemi či v kabinetech. Část zraněných zasáhly střely vypálené útočníkem a část měla zlomeniny způsobené při překotném úprku.

    „Všichni začali poplašeně pobíhat a křičet: 'Zavřete dveře',“ líčil jeden z žáků podle ruské redakce zpravodajské stanice BBC. „Asi po deseti patnácti minutách jsme vyšli ze školy. Nikoli okny. Chtěl jsem, ale učitel hned okno zavřel a řekl ne. Pak policisté začali bušit na dveře a volali: 'Otevřete, to jsme my.' Tak jsme otevřeli,“ dodal.

  • 8.San Jose, USA (10 mrtvých)

    Střelba v San Jose si podle policie vyžádala 10 mrtvých včetně střelce. Střelba v San Jose si podle policie vyžádala 10 mrtvých včetně střelce. | Reuters

    Střelba v železničním depu z 26. května se stala nejtragičtějším masakrem v regionu v okolí Sanfranciského zálivu. Střelec, jehož partnerka již dříve obvinila ze sexuálního napadení, popravil devět lidí. 

    Vyšetřovatelé krveprolití připisují sedmapadesátiletému Samuelu Cassidymu, který také na místě zemřel. Později policie uvedla, že tento bývalý pracovník regionálního dopravního podniku VTA spáchal sebevraždu, jakmile jej zasahující strážníci zahlédli. Celkem tedy při střelbě nedaleko centra San Jose zemřelo deset lidí.

    „Je to naprosto tragické,“ uvedla viceprezidentka Spojených států Kamala Harrisová. Při střelbě přišli o život muži i ženy, nejmladší oběti bylo 29 let, dvěma nejstarším 63 let. Byli mezi nimi dlouhodobí pracovníci provozovatele hromadné dopravy v San Jose a okolí a podle Liccarda také lidé, kteří Cassidyho dobře znali.

  • 9.Coloradu, USA (10 mrtvých)

    Situace v americkém Boulderu, kde střelec zavraždil mnoho lidí, včetně policisty. (23. 4. 2021) Situace v americkém Boulderu, kde střelec zavraždil mnoho lidí, včetně policisty. (23. 4. 2021) | Reuters

    Při střeleckém útoku v supermarketu ve městě Boulder v americkém státu Colorado zemřelo 22. května deset lidí včetně policisty, který jako první dorazil na místo činu. 

    Policie zadržela jednoho podezřelého, který skončil se zraněním v nemocnici a později čelil obvinění z desetinásobné vraždy prvního stupně. Šéfka místních strážců zákona Maris Heroldová jej identifikovala jako 21letého muže jménem Ahmad Al Aliwi Alissa. 

    Motiv strašlivého útoku zatím úřady neobjasnily. Americký prezident Joe Biden v reakci vyzval Kongres ke schválení opatření o kontrolách spojených s nákupem zbraní a zákazu útočných pušek.

    Násilí propuklo okolo 14:30 místního času, kdy policie reagovala na zprávy o střelbě na parkovišti supermarketu King Soopers. Když policisté dorazili na místo, začal na ně šílenec střílet z pušky. Jedním z prvních zasahujících policistů byl jedenapadesátiletýletý Eric Talley, který při přestřelce bohužel zemřel.

    Podle některých svědků pak střelec vstoupil do obchodu a beze slova začal střílet do lidí. Návštěvníci supermarketu si lehali na zem nebo utíkali do zadní části obchodu a ukrývali se v jeho zázemí.

    Na místo činu rychle dorazili další policisté, hasiči i zdravotníci, přijela rovněž státní jednotka rychlého nasazení (SWAT), která následně pronikla do supermarketu. O něco později policisté z objektu vyvedli spoutaného muže se zakrvácenou nohou, který neměl boty ani tričko, jen krátké kalhoty. Bratr zadrženého později potvrdil, že tímto mužem byl údajný pachatel, který pochází z předměstí Denveru. 

  • 10.Nejhorší masové střelby uplynulého roku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání