Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expolicistka omylem zastřelila černocha: Smrt si způsobil sám, bránil ji obhájce u soudu

Autor: ČTK - 
20. prosince 2021
21:42

U soudu v Minneapolis dnes zazněly závěrečné řeči v případu s expolicistkou Kimberly Potterovou, která čelí obžalobě kvůli zabití černocha Daunteho Wrighta. Osud bývalé dlouholeté strážkyně zákona má nyní v rukou porota. Obhajoba u soudu tvrdila, že si policistka v dubnu omylem spletla elektrický paralyzér s pistolí a muže zastřelila nedopatřením, za což by neměla být trestána. Vývoj incidentu se rovněž její právník pokusil svést na zemřelého, který se policii snažil prchnout. Prokuratura jednání expolicistky nazvala „chybou epických rozměrů“, které se dalo předejít.

„V našich životech nejsme nikdo dokonalý. Každý udělá chybu,“ řekl právník Potterové Earl Gray. „Můj bože, chyba není zločin. Prostě není, v naší svobodymilovné zemi,“ dodal. Tvrdil rovněž, že Wright „způsobil celý incident sám“ tím, že se pokusil při zatýkání policistům ujet. „Daunte Wright si bohužel svou smrt zavinil sám,“ řekl Gray.

Prokurátorka Erin Elridgeová v závěrečné řeči řekla, že Wrightově smrti se dalo zcela určitě předejít. „Vytasila zbraň Namířila ji. Nasměrovala ji na hruď Daunteho Wrighta a vypálila,“ řekla prokurátorka.

Potterová již dříve u soudu uvedla, že celého incidentu lituje. „Samozřejmě, že se cítí špatně ohledně toho, co udělala,“ řekla dnes Elridgeová. „Ale to by nemělo mít ve vašich úvahách místo,“ dodala směrem k porotě.

Běloška Potterová sloužila u policejního sboru 26 let. V dubnu byla součástí hlídky, která zastavila Wrighta, protože měl na zpětném zrcátku zavěšený osvěžovač vzduchu. To místní zákony zakazují kvůli obavám, že by takové předměty mohly bránit řidičům ve výhledu z auta. Jeho vozidlo mělo rovněž prošlou registraci.

Strážci zákona zanedlouho zjistili, že je na Wrighta vydán zatykač kvůli menšímu přestupku, a snažili se ho proto zadržet. Wright se při zatýkání jednomu z policistů vykroutil, znovu nasedl do auta a chystal se ujet. Na záznamu z kamery na uniformě Potterové je slyšet, že policistka podezřelého varuje, že proti němu použije taser a následně zazní výstřel, který zasáhl Wrighta do hrudi. „Vzala jsem sakra špatnou zbraň,“ řekla pak Potterová. „Půjdu do vězení,“ dodává.

Bývalá policistka čelí dvěma různě vážným obviněním ze zabití, za která v případě shledání viny soudy ve státu Minnesota obvykle udělují sedm, respektive čtyři roky vězení. Prokuratura již dříve naznačila, že bude usilovat o vyšší než obvyklé tresty.

Dubnový incident zažehl v Minneapolisu několikadenní protesty, došlo k němu totiž jen několik kilometrů od soudní síně, v níž se právě konalo líčení s bývalým policistou Derekem Chauvinem. Ten byl tehdy souzen za loňský květnový tvrdý zákrok proti Georgi Floydovi, soud jej později poslal na více než 22 let do vězení za vraždu.

Floydova smrt z loňského května spustila obrovské demonstrace ve stovkách amerických měst i jinde ve světě namířené proti systémovému rasismu a policejní brutalitě. Soud s Chauvinem byl jedním z nejsledovanějších procesů posledních let, Wrightova smrt přímo v jeho dějišti proto v rozjitřené atmosféře silně rezonovala.

Video  Zákrok policistů, při kterém zaklekli na muže pod vlivem drog. Ten později v sanitce zemřel  - Facebook
Video se připravuje ...