Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Karvinou zemětřesení nezasáhlo: Šlo o chybu způsobenou důlními otřesy

Karviná (ilustrační foto)
Karviná (ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: VaB, ČTK - 
11. prosince 2021
14:20

Karvinou v Moravskoslezském kraji zasáhlo zemětřesení o síle 3,5 stupně Richterovy škály, informovalo Evropsko - středozemní seismologické centrum. Jde ale o chybu, jednalo se o důlní otřesy, které vykazují pouze hodnotu 1. Nikdo to nemohl ani pocítit. 

Měřicí přístroje na Karvinsku v pátek zaznamenaly důlní otřes okolo jednoho stupně na Richterově škále. Při automatizovaném zpracování dat ale vznikla chyba a v údajích Evropsko-středozemního seismologického centra ve Francii se pak objevil údaj 3,5 stupně. Tuto hodnotu na dotaz ČTK odmítl vedoucí seismické služby Geofyzikálního ústavu Akademie věd Jan Zedník.

„Jednalo se o chybu, která se pak dostala do médií. Ve skutečnosti se jednalo jen o důlní otřes s minimálním zásahem. Takový nemohl nikdo na Karvinsku pocítit," uvedl Zedník.

Naposledy silnější zemětřesení zasáhlo Moravskoslezský kraj před čtyřmi lety. V prosinci 2017 bylo epicentrum v hloubce asi 12 kilometrů poblíž Hlučína na Opavsku. Dosáhlo síly až 3,5 stupně. V této oblasti jde podle Zedníka o vzácný jev. Nebylo zaznamenáno, že by zemětřesení způsobilo nějaké zranění nebo materiální škody.

„Bylo to opravdu zemětřesení, nebyl to žádný důlní otřes. Bylo to někde u Hlučína na půl cesty mezi Opavou a Ostravou, hloubka kolem 12 kilometrů a magnituda 3,5, což už je docela silný otřes na naše poměry v České republice. Takhle silné jevy bývají v západních Čechách, ale ve Slezsku je to velmi vzácné," řekl tehdy Zedník.

Dostupné prameny podle něj uvádějí, že v roce 1935 bylo v této oblasti zaznamenáno zemětřesení o síle čtyři stupně na desetistupňové Richterově škále.

frantacizek ( 11. prosince 2021 13:29 )

no a to právě není pravda.. došlo ke špatnému přepočtu na stanici v Ostravě. S kolegou fyzikem, který už ale pracuje v Akademii věd ne u nás, jsme se o tom včera bavili. Taky 3,5 stupně už by si člověk všiml to by nezaznamenaly jen přístroje na stanici.

karloy ( 11. prosince 2021 12:11 )

Vy tupci.pořádně si ověřte zprávu než něco napíšete.Žádné 3 stupně tam naměřené nebyli.Byla to falešná zpráva.Citace idnes.zpravodajsví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání