Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nový šéf ČSSD Šmarda: Překope mi to život, jako starosta končím. A proč se nelíbil Zemanovi?

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
11. prosince 2021
05:00

Novým předsedou skomírající sociální demokracie se stal Michal Šmarda. Z 233 delegátů mu vyslovilo podporu 130 z nich. Nelehkého úkolu dostat ČSSD z dluhů a zpátky na pomyslné politické výsluní se zhostil s radostí. Dle svých slov to straně po 28 letech dluží. Skončí také na pozici starosty Nového Města na Moravě, bude na neuvolněné pozici. Blesk Zprávám to odůvodnil i tak, že nebude potřebovat dva platy. Šmardu si můžeme pamatovat také z roku 2019, kdy vedl spory s prezidentem Milošem Zemanem, který se postavil proti jeho jmenování ministrem kultury.

„Nepotřebuji dvě výplaty, potřebuji jednu výplatu, abych se uživil. Mám jen jeden žaludek,“ řekl Šmarda na tiskové konferenci Blesk Zprávám. „Rád bych pracoval na plný úvazek pro ČSSD, ta by mi za to dávala plat, a tak nepotřebuji plat na radnici,“ vysvětlil s tím, že ale na radnici zcela neskončí. Dále tam bude k dispozici.

„Úplně mi to překope můj život, ale já to po 28 letech sociální demokracii dlužím,“ dodal s tím, že na radnici ale zůstane v neuvolněné pozici, ačkoliv ne ve stávající funkci.

„Potřebuji silný tým plný silných a důvěryhodných lidí,“ uvedl a přimluvil se u delegátů, aby mu jako prvního místopředsedu zvolili bohumínského sociálního demokrata Igora Bruzla, což se o pár minut později také stalo. Do vedení s ním ale nepůjde Jana Maláčová, která se bude podle Šmardy naplno věnovat jiným pracovním činnostem.

Šmarda má nyní před sebou nelehký úkol. Sociální demokracie totiž pocítila drastický propad, nedostala se do Sněmovny a v Senátu má už jen tři zástupce. Voličské preference jsou nízké, zato dluh je vysoký. Šmarda během sjezdu zmínil částku 200 milionů. „Pokud lidé vidí, že neumíme hospodařit a spravovat svůj majetek, nebudou nám věřit, že budeme dobře spravovat svou zemi. A když nám lidé nevěří, nebudou nás volit, to je prosté,“ uvedl Šmarda s tím, že je nutný audit.

A do toho je strana vnitřně rozhádaná, což se ukázalo i během samotného sjezdu. Straníci se hádali o rozpočtu, nahrávkách, ale i o barvě, kterou strana nyní má. Z oranžové totiž přešla na červenou, což podle některých členů připomíná barvy komunistů. Maláčová změnu hájila tím, že potřebovali provokativní barvu.

Oblíbený starosta, který se nestal ministrem

Šmarda na vrchol v ČSSD povýšil zrovna ve stejný den, kdy prezident Miloš Zeman oznámil, že nepodpoří nominanta na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského. Sám takovou situaci dokonale zná. V roce 2019 se Šmarda stal po demisi Antonína Staňka kandidátem ČSSD na funkci ministra kultury.

Staňkovo nahrazování trvalo tři měsíce, protože se nejdříve Zeman nechtěl zbavit Staňka a následně nechtěl jmenovat Šmardu. Poukázal na to, že Šmarda má jen středoškolské vzdělání a nemá žádné zkušenosti s oblastí kultury. Poté, co se proti návrhu ČSSD postavil i premiér Andrej Babiš (ANO), se Šmarda kandidatury vzdal.

Funkce starosty Nového Města na Moravě se nový šéf ČSSD vzdá po 11 letech. V roce 2018 v době komunálních voleb vzbudil pozornost tím, že sociální demokraté v Novém Městě na Moravě nekandidovali pod hlavičkou ČSSD. Kandidátka nesla jméno za Lepší Nové Město a z 23 na ní zapsaných lidí bylo 13 nestraníků. Šmardou vedená kandidátka jasně vyhrála, získala přes 38 procent hlasů a deset z 23 mandátů v zastupitelstvu.

V březnu 2019 byl zvolen řadovým místopředsedou sociální demokracie s největší podporou delegátů sjezdu. Na sjezdu letos v dubnu, kde měl funkci obhajovat, se kandidatury vzdal poté, co předsedou nebyl zvolen tehdejší ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, kterého podporoval - delegáti tehdy podrželi v křesle Jana Hamáčka.

Šmarda za ČSSD několikrát kandidoval v krajských a parlamentních volbách. V roce 2017 byl například ve volbách do Sněmovny na druhém místě kandidátky ČSSD na Vysočině, uspěla ale jen volební jednička, hejtman Jiří Běhounek. Na druhém místě kandidátky byl i při letošních volbách, ČSSD se však do Sněmovny nedostala.

V 90. letech patřil k vlivným členům Mladých sociálních demokratů, mimo jiné vedl jihomoravské sdružení této organizace. Po volbách v roce 1998 jej sociální demokraté nominovali do vedení Fondu dětí a mládeže, který měl na starosti správu majetku po někdejším Socialistickém svazu mládeže. Šmardovo jméno se později v médiích objevilo v souvislosti s některými údajně nevýhodnými transakcemi fondu, on sám odmítal, že by se dopustil něčeho nekalého.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Petros1 ( 12. prosince 2021 10:19 )

Poslední zhasne.

jarda304 ( 11. prosince 2021 21:25 )

Podstatou politiky je zastupovat a prosazovat zájmy. Pokud ČSSD prosazuje zájmy jen úzké skupiny svých funkcionářů a ne zájmy větší části volicu, tak podle toho dostane ve volbách hlasy. Kdo je lepší nebo horší se měří počtem voličů.Hamackova parta ani ta Maláčová, Šmajda či Pocheho v ČSSD voliče neziskaji, protože jdou pro ně nezajimavi

jarda304 ( 11. prosince 2021 21:18 )

Už jde jen o to, kdo si prihraje majetek, který ČSSD ještě zůstal. Jako kdysi ke konci Unie svobody...

priserak77 ( 11. prosince 2021 18:01 )

Jako vtip dobrý, člověk, který pohrdá ústavou, má za kancléře podvodníka, který skončí v base. Myslím, že histore Zemana vyhodnotí jako druhého nejhoršího prezidenta, Gottwalda přece jenom netroufne.

xxxx678 ( 11. prosince 2021 09:50 )

Nejkrásnější úsměv politiky, pan předseda Šmarda. Sympatieeee Ten si taky se Zemanem užil své.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa