Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blonďatá komunistka Aulická Jírovcová končí. KSČM opouští po 20 letech

Autor: ČTK, for - 
9. prosince 2021
12:31

Mostecká zastupitelka a bývalá poslankyně Hana Aulická Jírovcová opouští KSČM. Členkou komunistické strany byla dvacet let. V říjnu se ucházela o post předsedkyně komunistů. Ke svému odchodu z KSČM a dalšímu politickému směřování se vyjádří v pátek v Mostě, řekla dnes ČTK.

Komunisté po říjnových volbách poprvé v polistopadové historii vypadli ze Sněmovny, stejný osud potkal i sociální demokraty. Aulická Jírovcová po zveřejnění výsledku ČTK řekla, že se levice nedokázala prosadit vedle premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Na funkci předsedy komunistů pak rezignoval Vojtěch Filip. Jako svou nástupkyni doporučil právě Aulickou, která nakonec na mimořádném sjezdu získala 63 hlasů, před ní skončil Josef Skála a předsedkyní se stala europoslankyně Kateřina Konečná, kterou volilo 175 delegátů.

Do politiky vstoupila Hana Jírovcová v roce 2002, kdy byla ve svých 21 letech zvolena do mosteckého zastupitelstva. Poslankyní byla od roku 2013. Věnovala se hlavně sociální problematice. Do říjnových voleb šla jako dvojka na kandidátce komunistů v Ústeckém kraji. Po volbách řekla, že by chtěla v politice zůstat a kandidovat v komunálních volbách v příštím roce.

Ve Sněmovně byla členkou výboru pro sociální politiku a pro zdravotnictví. „Mám velké obavy, že se zapomene na problémy Ústeckého kraje. Nevznikla legislativa tzv. patnácti opatření pro boj s chudobou, což je v kraji velký problém. Nevím, kdo teď bude bojovat za dofinancování sociálních služeb. Usilovali jsme o změnu financování, což se nepodařilo, proto jsme vedli urputné boje o peníze do sociálních služeb každý rok. Pokud se přístup nezmění a náklady dál porostou, některé služby budou muset skončit,“ řekla politička v říjnu ČTK. Za úspěch považuje vyjednání příspěvku pro horníky, kteří budou odcházet z těžebních firem v souvislosti s ukončením těžby, schválení zvýšení důchodů či přídavků na děti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa