Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman ocenil i kontroverzního právníka Foltána, který žaluje ČTK. Co mu vytkli experti?

Aktualizováno -
28. října 2021
22:50
Autor: vei - 
28. října 2021
20:00

Prezident Miloš Zeman rozhodl o udělení či propůjčení 29 státních vyznamenání a řádů. Mezi oceněnými je také právník a vysokoškolský pedagog Pavel Foltán. Jako člen Rady ČTK žaluje celou Českou tiskovou kancelář kvůli neproplácení nákladů na cesty na zasedání. Jednání Rady dokonce několikrát paralyzoval. Že Zeman ocenil i diskutabilní osobnosti, se domnívají i politici a politologové oslovení ČTK.

Mezi válečnými veterány, lékaři, sportovci, i umělci, kteří jsou na seznamu vyznamenaných prezidentem Milošem Zemanem, je také vášně budící advokát, folkový písničkář a nyní především člen Rady ČTK Pavel Foltán. Od hlavy státu má 1. ledna 2022 dostat Medaili Za zásluhy I. stupně. 

Už loni v únoru jsme na Blesk Zprávách psali, že zasedání tohoto kontrolního orgánu České tiskové kanceláře není žádný med. Největší vášně budí právě Foltán, který umí zbývajících sedm radních – volených Poslaneckou sněmovnou rozpálit doběla.

Tehdy to bylo kvůli výrokům Foltána před poslanci, když kandidoval do Rady České televize. „Jaké ekonomické změny jste nastartoval v ČTK, přestaňte tady vyprávět o listině základní práv a svobod? Mě by zajímalo, proč jste lhal poslancům,“ dožadovala se odpovědi od svého kolegy jedna z radních Angelika Bazalová, který se chvíli před tím začal uprostřed jednání balit a odcházel, i když nebyla schůze vůbec ukončena.

„To je absolutně bez komentáře. Snad si nemyslíte, že vám na něco takového budu odpovídat,“ reagoval Foltán s tím, že to nespadá vůbec do kompetence Rady ČTK.

„Nepočítal jsem s tím, že se dostanu do role krotitele cirkusu. Měl jsem z jednání pocit, že se pánové přišli jen pohádat. Vzhledem k tomu, že většina radních jsou ženy, tak se měli chovat jako gentlemani,“ komentoval tehdy pro Blesk Zprávy čerstvě zvolený předsedy Rady David Soukup, kterého navrhlo do funkce stejně jako Foltána hnutí ANO.

Hádku sledovala tehdy i nová členka Rady – bývalá ministryně práce a sociálních věcí. „Tyto zajímavé přednášky kolegy Foltána a jeho neustálé zdůrazňování, že on je právník, a dávání nám najevo, že my všichni jsme úplně blbí, že nejsme právníci a nerozumíme spoustě věcem, tak to trvá od samého začátku, co je člen Rady,“ popsala dlouhodobě špatnou atmosféru v ústředí České tiskové kanceláře pro Blesk Zprávy Michaela Marksová.  

Žaloba kvůli cestovnému a internetu

Foltán, který na jednání rady dojíždí z Moravy, se také dožaduje proplácení jízdného. Na to by podle Marksové měli mít radní nárok, Foltán má prý ale přemrštěné požadavky.

Foltán nakonec Radu zažaloval o 47 a půl tisíce korun. „Radní Pavel Foltán žaluje ČTK kvůli cestovnému. Celkem o 47 517 Kč za 2018-19. Nazývá se osobou oprávněnou=poškozenou. Jako právník by měl vědět, že termín poškozený se používá spíše v trestně právní terminologii,“ reagoval letos v březnu na twitteru šéf rady David Soukup.

Foltán požadoval proplatit ale i náklady na mobilní telefon, internetové připojení a parkovací kartu pro Prahu 1. I když členové Rady ČTK na nic takového ze zákona nemají nárok. Foltán z tohoto důvodu odmítl schválit rozpočet Rady na rok 2019.

Foltán byl v minulosti zvolen také dvakrát členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Objevoval se také na mítincích hnutí SPD Tomia Okamury.

Prezident ocenil i sporné osobnosti, míní experti i Pekarová Adamová

Prezident Miloš Zeman ocenil osobnosti, které si vyznamenání zaslouží, někteří vybraní jsou ale diskutabilní, míní někteří politici a politologové, které oslovila ČTK.

„Seznam vyznamenaných jako každoročně je věcí rozhodnutí pana prezidenta, je dobře, že nezapomíná na ty, kteří pro naši bezpečnost a svobodu položili své životy,“ sdělil ČTK předseda ODS Petr Fiala. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila seznam oceněných za „klasicky zemanovský“. Jde podle ní, jak je již v posledních letech zvykem, o mix osobností, které si určitě vyznamenání zaslouží, s lidmi, jejichž ocenění naopak velký smysl nedává.

Podobně se vyjádřil i politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu, podle kterého pokračuje trend, kdy jsou vyznamenáni lidé z oblasti vědy, podnikání, kultury nebo třeba váleční veteráni, kteří si to jednoznačně zaslouží, na druhé straně se objevují jména, „nad kterými se musí člověk trochu pozastavit“. „Protože přinejmenším ve stejné branži působí osobnosti, které jsou srovnatelné, možná v mnoha ohledech toho vykonaly více, ale oceněny nebyly, protože nepatří mezi sympatizanty nebo mezi lidi, kteří by patřili do okruhu pana prezidenta Zemana,“ řekl. Zároveň ale dodal, že podobného jevu „jsme byli do jisté míry svědky i u předchozích dvou prezidentů“.

Politologa Jana Kubáčka překvapil menší počet oceněných i to, že mezi vyznamenanými nejsou výrazněji zastoupeni lékaři, vědci nebo lidé, kteří se podíleli na zvládnutí pandemie koronaviru. Lékaře by očekával vzhledem ke zdravotní zkušenosti, kterou nyní prezident prožívá jako pacient. Postrádá i vědce nebo lidi, kteří „na kolenou“ vynalezli třeba lékařské pomůcky pomáhající v boji s koronavirem a zachránili tak lidské životy, nebo se do boje s pandemií zapojili jako dobrovolníci.

Video  „Tykali jsme si.“ Zeman udělí Kellnerovi Řád Bílého lva  - Blesk
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa