Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na Vysočinu se vrátila ptačí chřipka, vybijí tu 4400 hus. Na Martina jich ale prý bude dost

Aktualizováno -
28. října 2021
14:30
Autor: ČTK - 
28. října 2021
12:30

Po měsíci se v ČR znovu potvrdila ptačí chřipka. V letošním 40. ohnisku v Rohozné u Jihlavy na Vysočině je 5000 kusů drůbeže, hlavně hus, veterináři je vybijí. ČTK to dnes oznámil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde podle něj o nízce patogenní chřipku subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka. Před měsícem šlo v Trhových Dušníkách na Příbramsku o vysoce patogenní typ choroby. Kvůli ptačí chřipce v Rohozné podle komory nedostatek hus před sv. Martinem nehrozí, do budoucna je ale problémem nutné vybití hus z rodičovkých chovů.

V chovu v Rohozné je 1400 výkrmových hus, 2200 hus chovného hejna, 800 výkrmových hus a 600 brojlerů.

Nízce patogenní chřipka byla v ČR naposledy v chovu zjištěná v roce 2010, u volně žijících ptáků v roce 2012. V následujících případech, stejně jako v letošních ohniscích, šlo vždy o vysoce patogenní variantu.

„SVS nařídí mimořádná veterinární opatření a všechna drůbež v chovu bude utracena. Kolem ohniska bude vymezeno dvoukilometrové ochranné pásmo. V tomto pásmu budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která zakážou přesuny drůbeže, bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže,“ uvedl mluvčí.

Veterináři před dalším výskytem choroby varovali už před měsícem. „Virus ptačí chřipky je v populaci volně žijících ptáků evidentně do jisté míry stále přítomný, i když je infekční tlak ve srovnání s chladným zimním a jarním obdobím nízký,“ uvedl již dříve za SVS Petr Majer. Chřipka se v posledních letech na podzim v ČR nevyskytovala. „Je proto i nadále nutné dodržovat pravidla hygienické bezpečnosti v chovech, zejména zabránit kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky,“ doplnil tehdy Majer.

V ČR bylo letos utraceno již zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Podle Agrární komory ČR to může znamenat výpadky na trhu s kachnami. Kuřecího masa a vajec se výpadky zatím netýkají.

Video  Děsivé záběry symptomů ptačí chřipky: Ptáci se divoce točí dokola  - MOS ČSO, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

gogo56 ( 28. října 2021 16:24 )

ano v česku řádí virus ale jmenuje se EU a ne ptačí chřipka tak jako nemoc šílených krav taky EU, prasečí mor , zrovna tak to napadlo zemědělství s průmyslem včetně hutí a všeho ostatního !!! jenom blbec vybije 5000 husí jen tak , to akorát dělají místo na trhu jiné zemi která je sdílná s EU!!!

Zobrazit celou diskusi