Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do Česka se vrátila ptačí chřipka. Na Táborsku už zasáhla i chov drůbeže

Aktualizováno -
22. ledna 2021
18:59
Autor: ČTK, Mii - 
21. ledna 2021
18:06

V Česku se po necelém roce znovu objevila ptačí chřipka. Ve čtvrtek byla potvrzená u dvou uhynulých labutí na Zlivickém rybníku na Písecku, oznámili zástupci Státní veterinární správy (SVS), v pátek pak bylo identifikováno první ohnisko v malochovu drůbeže. V chovu v obci Dlouhá Lhota bylo asi 30 ptáků, polovina během dvou dnů uhynula. 

Zbytek drůbeže v chovu bude utracen, veterináři vytyčí kolem chovu tříkilometrové a desetikilometrové pásmo, kde zavedou mimořádná opatření, například ohledně přepravy drůbeže. Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků.

Uhynulé ptáky nahlašte

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy muselo být vybito kolem 137 000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017 a také tehdy zasáhla i další evropské země. V Česku bylo kvůli nemoci tehdy vybito 98 000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

Veterináři doporučují drobným chovatelům drůbeže, aby ji drželi v uzavřených prostorech a chránili před kontaktem s volně žijícími ptáky. „Zároveň vyzýváme občany, aby v případě nálezu uhynulých volně žijících ptáků v této oblasti ptáky nesbírali, ale informovali o této skutečnosti místně příslušnou krajskou veterinární správu,“ dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Ptačí chřipka se loni v lednu objevila ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v domácím chovu s 15 kusy drůbeže. Loni v únoru se v komerčním chovu ve Slepoticích na Pardubicku zlikvidovalo 7000 krocanů a 130 000 brojlerů.

Ve světě virus řádí od roku 1997

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8 potvrzený v komerčním chovu je nebezpečný pro ptáky, lidem neublíží. Naposledy kvůli nákaze omezilo obchod s ČR Rusko, Ukrajina, Filipíny, Tchaj-wan, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Hongkong, Maledivy a Peru.

Virus takzvané ptačí chřipky se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují. Vysoce patogenní subtyp H5N8 způsobil rozsáhlé výpadky v produkci drůbežího masa počátkem roku 2014 v Asii a ještě do konce téhož roku se choroba přenesla do Evropy.

Jirik-ta ( 22. ledna 2021 20:46 )

No vida. Budeme žít jako v divoký Africe. Jenže to se trochu prodraží. Bude bída jako za první republiky. "Kvóty pro české potraviny: novela zákona přinese menší výběr a vyšší ceny" vitália.cz

Zobrazit celou diskusi