Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová ohniska ptačí chřipky v Česku. Drůbežáři varují: Hrozí úplný výpadek produkce

Autor: ČTK, sova - 
8. dubna 2021
10:57

Veterináři potvrdili další tři ohniska ptačí chřipky. V Královéhradeckém kraji ve Starém Bydžově jde o chov firmy Perena, kde je 9000 kachen. Je to desátý pozitivně testovaný chov této společnosti. Další ohniska jsou v malochovech v obci Třebotov v Praze - západ a v obci Vysočany na Tachovsku, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Letos se tak choroba potvrdila v 31 ohniscích v chovech drůbeže a v 19 případech u volně žijících ptáků.

V chovu Pereny provedli veterináři testy, protože v něm významně poklesla snůška vajec. V dalších dvou chovech uhynula většina ptáků.

Likvidaci kachen ve Starém Bydžově provedou hasiči, stejně jako likvidaci jiných chovů firmy Perena. Utrácení kachen by mělo začít v pátek a hasiči by vše chtěli v pátek i ukončit, řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je v ČR vybitá již většina rodičovských hejn kachen, budou-li ohniska přibývat, může nastat úplný výpadek produkce jednodenních kachňat v ČR. Situace se podle ní určitě promítne v nedostatku kachen na výkrm v ČR. Nutné je podle ní vyšetřit, jak se mohla choroba v chovech Pereny šířit a zamezit rozšiřování.

„Nezbývá nám než opakovaně apelovat na všechny chovatele drůbeže o dodržování biologické bezpečnosti v chovech drůbeže a zamezení kontaktu drůbeže s volně žijícím ptactvem,“ dodala.

V chovu Pereny provedli veterináři výtěry, protože v něm významně klesla snůška. „Chovatel nahlásil úhyn devíti z 14 chovaných nosnic, které se mohly dostat do kontaktu s volně žijícími ptáky z nedalekých rybníků,“ popsal situaci v Třebotově Vorlíček. V chovu na Tachovsku uhynula většina z 11 nosnic a kachen. Ve všech případech šlo o subtyp choroby H5N8.

„Příslušné krajské veterinární správy vymezí tříkilometrová ochranná pásma a pásma dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech vyhlásí mimořádná veterinární opatření,“ dodal mluvčí.

Nemoc letos zasáhla mimo jiné velký chov 170.000 slepic v Kosičkách na Královéhradecku. Kosičky leží v oblasti, kde bylo od poloviny března zasaženo ptačí chřipkou devět chovů kachen společnosti Perena se 75.000 ptáky.

Ptačí chřipka je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle Dlouhé se spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby se neprokázal z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.

 

V Kosičkách na Královéhradecku začala likvidace chovu kachen, který zasáhla ptačí chřipka (31. 3. 2021) V Kosičkách na Královéhradecku začala likvidace chovu kachen, který zasáhla ptačí chřipka (31. 3. 2021) | ČTK / Taneček David

„Příslušné krajské veterinární správy vymezí tříkilometrová ochranná pásma a pásma dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech vyhlásí mimořádná veterinární opatření,“ dodal mluvčí.

V Rusku nemoc přešla na člověka

Nemoc letos zasáhla mimo jiné velký chov slepic v Kosičkách na Královéhradecku, ve kterém bylo 170 000 kusů drůbeže. Všechna zvířata musela být preventivně utracena. Kosičky leží v oblasti, kde bylo od poloviny března zasaženo ptačí chřipkou devět chovů kachen společnosti Perena se 75 000 kachen.

Ptačí chřipka je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle Dlouhé se ale spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby se neprokázal z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.

Zobrazit celou diskusi