Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Forejt hájí metály od Zemana: Diskuse o jménech je bezpředmětná. A co chybějící ceremoniál?

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
28. října 2021
05:00

Letošní oslavy Dne vzniku samostatného Československa se budou muset už podruhé obejít bez propůjčování nejvyšších státních vyznamenání a udílení medailí. Prezident Miloš Zeman tento tradiční akt posunul až na 1. leden s ohledem na svou hospitalizaci. Podle bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta je posunutí pochopitelné a navíc v pořádku, neboť ceremonie je jenom technikálie, jak řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Loni se ceremonie nekonala kvůli pandemii. Letos se ale uskuteční jiné pietní akce, jako je pokládání věnců k soše a hrobu T. G. Masaryka. 

Po roční pauze se vrátí tradiční akce, jako je pieta na pražském Vítkově, položení věnců k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, uctění památky československých legií či slavnostní shromáždění Českého svazu bojovníků. Vznik republiky také připomene slavnostní polední střídání Hradní stráže a osvětlení sídla prezidenta v barvách trikolory. Oslavy ale budou probíhat i v dalších částech republiky - lidé si výročí vzniku Československa připomenou v Brně, Olomouci i třeba v Ostravě. 

Letos se na pražský Vítkov chystá předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník Generálního štábu Aleš Opata. Chybět tak bude pouze vrchol večera, a tedy předávání ocenění na Pražském hradě. Nebude se konat ani následná oslava a jmenování generálů. Důvodem je hospitalizace prezidenta Miloše Zemana, kterého při pietních aktech zastoupí náčelník Vojenské KPR Jan Kaše. Udělování nejvyšších státních vyznamenání ale zůstane v rukách Zemana, který by je měl předat a propůjčit až 1. ledna 2022. 

Video  „Tykali jsme si.“ Zeman udělí Kellnerovi Řád Bílého lva  - Blesk
Video se připravuje ...

Pražský hrad ale večer seznam oceněných, stejně jako loni, zveřejní na svém webu. V loňském roce se předávání nekonalo kvůli pandemii koronaviru, jak ale pro Blesk Zprávy poznamenal bývalý hradní protokolář Jindřích Forejt, i letos k tomu vede zcela logický důvod. Forejt také vysvětlil, že datum předávání vlastně nehraje nijak velkou roli. 

Forejt: Předávání je jenom technikálie

Letos se nebude konat slavnostní předávání státních vyznamenání. Změní se tím oslavy Dne vzniku samostatného Československa? 

28. říjen, tedy státní svátek, kdy si připomínáme naši samostatnost, doprovází pochopitelně celá řada ceremoniálních záležitostí. Po celé zemi se konají pietní akce a i v Praze v sídle prezidenta. Ten den bude na hrob T. G. Masaryka položen věnec zástupcem prezidenta republika, kancléřem a zástupcem obce Lány se stuhou prezidenta i jeho manželky, to samé na Hradčanském náměstí. To jsou akty, které sice neprovází tak vysoká mediální pozornost, ale konají se s železnou pravidelnosti. K tomu dni to patří. Bez ceremoniálu, na který jsme zvyklí, to neznamená, že ten den jako takový neproběhne ve slavnostním rámci.

A nebude na pietních akcích prezident Zeman chybět?

Pan prezident Zeman se některých ceremonií - pietního položení věnce na hřbitově a na Hradčanském náměstí – neúčastnil ani loni, i tehdy vyslal zástupce.

Což bude i letos

Přesně tak.

Ceremonie se rušily i loni kvůli pandemii, je to i letos stejně obhajitelné?

Důvod je zřejmý, prezident je indisponován v nemocnici. Důvod je tak stejně logický jako v roce loňském.

A co říkáte na zvolené datum 1. ledna?

Za mě platí, že ceremoniál předání státních vyznamenání může být kdykoliv. Je tu zákon, který stanoví, že řádové dny k propůjčení řádu TGM a Bílého lva jsou 28. října a 1. ledna. Takže i kdyby to bylo předáno v 5. listopadu, v prosinci či třeba 18. ledna, tak je to v pořádku, protože ty základní listiny budou i tak znít, že to rozhodnutí bylo učiněno k řádovému dni.

Co se týče medailí, což je jiná kategorie, ale dávají se pohromadě, tak se ceremoniál bude konat v jiné datum, ale je to prostě jen technikálie. Rozhodnutí ale bude učiněno k 28. říjnu.

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt zhubl 50 kilogramů (červen 2021) Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt zhubl 50 kilogramů (červen 2021) | Archiv Jindřicha Forejta

I tak, 1. ledna je pro nás nezvyklé datum.

Slovensko to ale také tak má. Na Slovensku se prezident na začátku účastní celé řady aktů. Naším zvykem je, že se 1. ledna žádný státní akt nekoná. Maximálně a pochopitelně – i když to v posledních letech už také není – projev prezidenta. Jsme jen zvyklí na jinou rutinu, nebude to ale znamenat, že by to konání bylo neplatné.

Ještě bych chtěl dodat, že udělování státních vyznamenání jsou výsostná pravomoc prezidenta a diskuse o tom, jestli kandidát je nebo není vhodný, je prakticky bezpředmětná. Každý prezident to vykonává s vědomím, že je to osobní záležitost. Nechápu tu diskusi ve veřejném prostoru, jestli je někdo vhodný nebo ne. Prezident má prostě právo rozhodnout, který občan jej dostane.

slemik ( 28. října 2021 10:15 )

Zeman přišpendlí Forejtovi metál na ptáka

Hemarlen ( 28. října 2021 07:41 )

Já půjdu za zvuků Internacionály s praporem SSSR a s věncem nejdřív pochcat pomník neznámého vojína a pak jdu pohodit věnec na hrob Vény Flašky

blamal ( 28. října 2021 05:36 )

Nechapu, proc se ke kazdemu prdu vyjadruje tenhle zkrachovaly fetak, kupujici si prostituty a snupajici bily prasek srovnany do lajny platebni kartou kancelare prezidenta republiky. Kdyz uz se nestydi on vylejzat do medii, meli byste byt soudni aspon vy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa