Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fiala kývne na vládu bez Lipavského, ale ve finále neuhne, míní experti. Jasno bude v pondělí

Autor: Jakub Veinlich - 
11. prosince 2021
20:00

Už na začátku příštího týdne by mělo být jasné, zda budeme mít v jeho průběhu novou vládu. Bezproblémový průběh jmenování ale designovaný premiér Petr Fiala (ODS) čekat nemůže. Prezident Miloš Zeman mu totiž nechce vyhovět se jmenováním Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. Fiala se kvůli tomu obrátí na soud, aby dal jasný výklad ústavy. To může trvat ale týdny, i měsíce – i proto se podle oslovených politologů předseda vlády dočasně smíří s tím, že bude křeslo šéfa české diplomacie prozatím oficiálně neobsazené. Respektive ho bude mít pod sebou jiný člen vlády.

Že prezidentovi na postu ministra zahraničí extra záleží, dokázal Miloš Zeman i při jmenování stávající vlády v demisi. Tehdy odmítl jmenovat do čela české diplomacie kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho. Vládu Zeman sice jmenoval, ale zahraničí dočasně řídil tehdejší předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Historie se opakuje. I tentokrát má prezident problém s kandidátem na ministra zahraničí. Jan Lipavský je podle něj málo kvalifikovaný. I tentokrát Zeman doporučil premiérovi, aby řídil ministerstvo dočasně sám. To asi stane. Jenže to, co neudělal před čtyřmi lety premiér Andrej Babiš (ANO), udělá nyní premiér Fiala

„Beru na vědomí dnešní stanovisko prezidenta republiky. Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády,“ reagoval Fiala v pátek na twitteru poté, co Zeman oznámil to, co všichni do té doby jen tušili. Tedy, že Lipavského nejmenuje.

„V pondělí po schůzce v Lánech oznámím, jaké budou naše konkrétní kroky. Jsme připraveni,“ dodal Fiala.

Podle ČTK má nová vládní koalice připravené dvě varianty řešení. Piráti údajně navrhovali, aby se zatím nenechal nikdo z ministrů jmenovat a počkat, až jak soud rozhodne. Tedy zda prezident může odmítnout někoho řízením ministerstva pověřit, nebo má bez okolků jmenovat toho, koho mu premiér navrhne.

Kabinet nejprve bez Lipavského

„Pevně doufám, že si i v nové vládní koalici uvědomují, že tato země potřebuje stabilní vládu s důvěrou a oporou ve Sněmovně a autoritou ve společnosti. Bylo by asi nejlogičtější, kdyby se nová vláda nechala jmenovat s tím, že se nechá pověřit řízením ministerstva zahraničí buď sám premiér Petr Fiala, nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš,“ řekl Blesk Zprávám k aktuální situaci politolog Lukáš Jelínek.

„A klidně hned druhý den, může premiér Fiala poslat prezidentovi návrh na jmenování Lipavského ministrem a být připravený na to, když to prezident odmítne, podat okamžitě kompetenční žalobu,“ dodal Jelínek.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Důvody pro jmenování vlády: Pandemie covidu a hlavně rozpočet

„Petr Fiala bude potřebovat jmenovat vládu co nejdříve. Nejen kvůli pandemii koronaviru, ale především kvůli státnímu rozpočtu. Už teď je jasné, že začneme rok v rozpočtovém provizoriu. Ale čím déle bychom v něm byli, tím více se začnou ozývat komunální politici, že jim stojí investice. Myslím, že je tedy ve hře jen varianta jmenování vlády bez pana Lipavského, kterého by dočasně nahradil v čele ministerstva zahraničí Petr Fiala,“ odhaduje pro Blesk Zpráv vývoj situace další z politologů Jan Kubáček.

Lest na Zemana

Oba odborníci se navíc shodují, že Lipavský zřejmě bude resort zahraničí stejně, byť neoficiálně, řídit, protože není vyloučené, že ho Fiala jmenuje dočasně například náměstkem, který úřad povede. „Byla by to taková lest na prezidenta Zemana,“ je přesvědčený politolog Kubáček. 

„To by mohlo vyhovovat také části ODS, kde nejsou z Jana Lipavského příliš nadšení,“ míní Kubáček.

Prezident si svým postojem podle politologa testuje mimo jiné také soudržnost pětikoalice.

Video  Lipavský představil Zemanovi své priority. Před dotazy o místu ve vládě kličkoval  - ČTK
Video se připravuje ...

„Vychází také z toho, že i kdyby ve výsledku nakonec prohrál, tak to velmi ztíží Petru Fialovi a ukáže na určitou nejednotnost, která už teď v rámci koalice panuje,“ míní Kubáček. „Špičky stran sice mluví jednotně, ale dvojky, či trojku už mluví jinak. A právě ta různorodost a roztříštěnost koalice je to, na co chce Zemana poukázat,“ dodal.

„Chladnokrevný Fiala“

Podle obou politologů je dobře, že se Fiala chystá obrátit na ústavní soud, který má vyjasnit situaci do budoucna. „Myslím, že Petr Fiala to uvítá nejen jako politik, ale také jako vystudovaný politolog. Nic mu navíc nesvazuje, není Zemanovi ničím zavázaný a myslím, že se v tomto směru bude tedy chovat dost chladnokrevně,“ je přesvědčený Jelínek.

„Naše ústava je nastavená tak, že počítá s tím, že se obě strany vždy dohodnou,“ míní Kubáček, podle kterého má větší šanci v tomto sporu uspět spíš Fiala. „Ale soudci budou muset doložit vyfutrované argumenty,“ dodal Kubáček.

Podle politologů je pak ve hře také možná další varianta, a to, že se Lipavský sám vzdá nominace, Piráti navrhnou nového kandidáta a Fiala tak nebude muset jít se Zemanem do sporu u ústavního soudu.

Lipavský se může nominace vzdát. Ale nesmí otálet

„Teď ta situace je nastavená tak, že pokud Lipavský sám neodstoupí, tak bude koalice stát za svým,“ míní Kubáček. Pokud by se nakonec Lipavský rozhodl odstoupit, musel by to podle politologa udělat nejpozději na začátku příštího týdne.

„Pak už není cesty zpět, protože by to vypadalo tragikomicky a navíc Petr Fiala už do toho tolik investoval,“ uzavřel politolog.

Jak s celou situací naložit, by se měli zástupci pětikoalice poradit v pondělí. Hned poté, co se mají potkat premiér Petr Fiala a prezident Miloš Zeman. Schůzka v Lánech by měla být poprvé od Zemana odchodu z nemocnice bez nějakých bariér. Prezident už totiž nemusí být v prosklené budce – izolace kvůli covidu mu tento týden skončila.

Video  První brífink premiéra Fialy: Jasný vzkaz pro neočkované!  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

sarina ( 12. prosince 2021 12:37 )

Brala jsem to jako že na to kývne Fiala bez Rycheckého a k ÚS nepůjde, Lipavský bude náměstkem, chtějí na prezidenta udělat podraz, z Lipavským nesouhlasí ani ODS tak kdo se diví prezidentovi?

holahej ( 12. prosince 2021 12:34 )

Tak se zrovna hodí připomenout, že ani Havel automaticky nejmenoval, koho mu předložili Když to došlo k soudu, soud rozhodl, že ten docent nemá ústavní nárok být jmenován

sarina ( 12. prosince 2021 12:24 )

No vidíš Frantiku a já při porovnávání to mám opačně- pobuda tenkrát a není lepšího prezidenta jak máme nyní!!!

holahej ( 12. prosince 2021 12:17 )

sarina Jestliže Rychetský kývne Fialovi, nemomezí jen prezidenta Zemana, ale i budoucí prezidenty, udělá z nich podpisové automaty bez názoru a poskytne možnosti vydírat premiera

sarina ( 12. prosince 2021 12:09 )

Jestli kývne Fiala na vládu bez Lipavského, ale ve finále NEUHNE, tak to tolik zase prezidentovi vadit určitě nebude. Prezident bude mít čisté svědomí že pro naši zemi udělal všechno co se dalo tím že nejmenoval Lipavského a chtěl nás ušetřit od nepříjemností které nás čekají. Pak už to bude záležet jen Fialovi jak si s tím poradí a jak bude vládnout a jestli ukočíruje tu jeho sebranku docela se těším a hlavně ať už se ztratí covid když se do toho pustí druhá dáma tak máme po covidu, jen velká škoda že nechtěla radit už Babišovi, jen čekala a s radostí počítala ty mrtvé se kterými si Babišova vláda nevěděla rady.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa