Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ústavní právníci si podali Zemana kvůli Lipavskému. Ovčáček kontroval citátem Havla

Aktualizováno -
10. prosince 2021
17:00
Autor: ČTK - 
10. prosince 2021
16:45

Prezident nesmí při výkonu pravomocí zohledňovat své osobní či politické sympatie ke konkrétním lidem, odepřít jmenování ministra by mohl jen tehdy, pokud by mu bránila právní překážka na straně kandidáta. Shodli se na tom ústavní právníci, které oslovila ČTK. Jestliže se designovaný premiér Petr Fiala (ODS) obrátí kvůli nejmenování Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí na Ústavní soud, bude mít podle právníků velkou šanci uspět. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček pohotově oprášil citát bývalého prezidenta Václava Havla, který při kompetenčních sporech o jmenování ministrů patří mezi hojně zmiňované.

Prezident Miloš Zeman v pátek v prohlášení uvedl, že odmítá jmenovat Lipavského ministrem, vyčítá mu například nízkou kvalifikaci nebo vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Podle prezidenta mu ústava neukládá povinnost akceptovat každý návrh, který je mu předložen.

Ústavní právníci se shodli, že vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně, ne prezidentovi. „Ten proto při výkonu své pravomoci nesmí zohledňovat své osobní či politické sympatie ke konkrétním osobám, jinak překračuje svoji ústavní roli. Odepřít jmenování by po mém soudu směl jen tehdy, pokud by tomu bránila nějaká právní překážka na straně kandidáta, což ale není tento případ,“ uvedl vedoucí katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Marek Antoš.

Kompetenční žaloba na cestě

S tím souhlasí i ústavní právník Jan Wintr, podle kterého se na tom, že je prezident povinen jmenovat členy vlády tak, jak je navrhl předseda vlády, shodují komentáře ústavy i dosavadní praxe.

I podle názoru Ladislava Vyhnánka z Právnické fakulty Masarykovy univerzity prezident nemá při jmenování ministrů prostor pro uvážení a podle něj se jedná o názor, který v odborné komunitě zcela převažuje. Hodnotit kompetenci či politické zkušenosti kandidáta na ministra je podle něj věcí předsedy vlády, nikoli prezidenta.

Fiala už dříve řekl, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident nejmenuje všechny ministry nové vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Další postup chce oznámit po pondělní schůzce se Zemanem. S žalobou k Ústavnímu soudu souhlasí i další předsedové stran vznikající vládní koalice.

Zeman nemluvil jen s Nekulou

Vyhnánek doplnil, že je otázkou, zda se bude Ústavní soud případnou stížností meritorně zabývat. „Je otázkou, zda by Ústavní soud považoval takovýto spor za kompetenční spor ve smyslu Ústavy. Prozatímní judikatura se ale kloní spíše k širšímu pojetí toho, co je kompetenční spor - po německém vzoru - takže bych zásah Ústavního soudu rozhodně nevylučoval,“ uvedl Vyhnánek. Podle Antoše i Wintra by kompetenční žaloba měla velkou šanci na úspěch.

Zeman své stanovisko zveřejnil poté, co se sešel téměř se všemi kandidáty na ministry v nové vládě Petra Fialy. Dnes v Lánech jako posledního přijal uchazeče o místo ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Nemluvil zatím s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), který měl pozitivní test na koronavirus.

„Kdybych seděl na Hradě jenom kvůli tomu, abych podepisoval, co přede mne jiní položí na stůl, pak bych tu svou funkci zesměšnil. A až se pan předseda vlády Zeman jednou stane prezidentem, určitě by se na mne zlobil, že jsem dopustil, že takovouto roli musí hrát i on,“ uvedl v reakci na aktuální vývoj hradní mluvčí Jiří Ovčáček citaci bývalého prezidenta Václava Havla z roku 2001 pro Právo. Prezident tehdy otálel se jmenováním ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra místopředsedou vlády.

jajas ( 11. prosince 2021 20:00 )

.....nebo že je prezident "povinen" jmenovat premiérem navržené kandidáty na ministry. Vždy to jde napsat jasně a srozumitelně a ne tam hodit nějaký pojem, který ve svém důsledku není jednoznačný a lze s ním polemizovat.

jajas ( 11. prosince 2021 19:44 )

Jo, tak ať tam jasně napíšou, že premiérem navržené kandidáty nové vlády "musí" prezident jmenovat......

jajas ( 11. prosince 2021 19:41 )

Rychetský by už ta mohl z toho fleku vyšvihnout, jinak ho vynesou nohama napřed...

jajas ( 11. prosince 2021 19:24 )

To nevím,každopádně ať si plakátuje k jinému článku, protože netuším, co to má společného s Lipavským a ústavními právníky?

sarina ( 11. prosince 2021 17:42 )

Volejbal, ministerstvo zdravotnictví není ministerstvo zahraničí, to se porovnat nedá!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa