Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Válek po návštěvě Zemana: Slavte jen s rodinou. A povinné očkování 60+ nechceme

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. prosince 2021
14:16
Autor: ČTK, simao - 
10. prosince 2021
06:45

Za prezidentem Milošem Zemanem přijel dnes na lánský zámek kandidát na ministra zdravotnictví v nové vládě Vlastimil Válek z TOP 09. Prezidentovi dneškem končí izolace kvůli nákaze covidem-19, od Válka ho však opět oddělilo plexisklo.

„My jsme s panem prezidentem diskutovali asi 40 minut, debatovali jsme některá témata, týkající se zdravotnictví, zhruba šest, sedm klíčových témat. Pochopitelně tématem číslo jedna byl covid,“ uvedl Vlastimil Válek (TOP 09). Za naprosto zásadní považuje posílení kapacit PCR testování, pracovní skupina pak připravuje změnu metodiky ohledně protilátek.

Povinné očkování věkových skupin ne, míní Válek

„Povinné plošné očkování nepovažuji za správnou cestu a naopak s domnívám, že je potřeba se učit od těch nejlepších, což je Portugalsko,“ podotkl.

K vyhlášce současného ministerstva zdravotnictví, která v platnost posunula povinné očkování Čechů 60+ a vybraných profesních skupin, Válek řekl, že bude muset být diskutována s legislativci. „Nepovažuji cestu povinného plošného očkování jednotlivých věkových kategorií za správnou,“ uvedl Válek. „Bude jistě modifikována,“ doplnil k vyhlášce.

„Jsem si stoprocentně jistý a ručím za to, že hlas vlády bude jednotný a že ta opatření, která plánujeme a která budeme zavádět do praxe, budou předvídatelná, srozumitelná a s dostatečným předstihem o nich budeme informovat,“ vzkázal Válek. Podle něj je třeba novelizovat pandemický zákon, ze kterého budou vycházet další opatření.

Oslavme Vánoce Silvestra s rodinou, vyzval Válek

„Moje první doporučení je třetí dávka, druhé doporučení: nechtě se všichni očkovat. Třetí doporučení: chcete-li chránit svoje příbuzné, prarodiče, rodiče, pak, prosím, noste ve veřejných prostorách roušky, byť to není třeba nařízené. Rouška je nejlepší způsob, jak chránit svoje okolí, jak chránit sám sebe. dodržujte to. A prosím, nevyhledávejte sociální kontakty. Chceme, aby nedošlo k omezení výuky a je to moje priorita, chceme, aby děti mohly do škol, aby se neopakovalo to, co se nám už jednou stalo,“ apeloval na veřejnost Válek.

„Využijme Vánoce, které jsou svátky klidu a pokoje, nejsou to svátky nakupování, svátky navštěvování obchodních center, využijme je k tomu, abychom omezili šíření viru v populaci a abychom do nového školního roku vstoupili s co nejmenší koncentrací viru v naší populaci. I tak nás čeká mutace omikron,“ varoval.

Zatímco dosluhující ministr Adam Vojtěch (za ANO) přišel se svými 11 doporučeními pro Vánoce a konec roku, i Válek zmínil svátky - a také večírky včetně Silvesta. 

„Co se týče konce roku, jsem si jistý, že je třeba omezit sociální kontakty. Žádám a prosím všechny, aby neorganizovali zbytečné večírky, aby neorganizovali jakékoliv akce, kde budou bez roušek, aby zůstali v rodinném kruhu. Oslavme Silvestra se svojí rodinou, chraňme ty, na kterých nám záleží,“ uvedl budoucí ministr.

„Již teď se musíme připravit na to, že po Novém roce se budou vracet děti do škol a již teď je potřeba co nejrychleji informovat veřejnost, za jakých podmínek to nastane,“ pokračoval.

S covidem se musíme naučit žít

O čem jednali se Zemanem dále? „Bavili jsme se o tom, že se musíme naučit s covidem žít, že se musíme naučit s covidem fungovat, že se covid musí stát i v očích zdravotnictví nemocí, která je vážná, která je smrtelná, že jediná cesta, jak toho dosáhnout, je očkování. V současné době rychlá třetí dávka a to tak ,aby byla dostupná všem občanům,“ řekl Válek. medicínsky správné je, aby třetí, boosterovací dávka byla za 5. měsíců. „Po diskuzi s Anticovid týmem se zdá, že budeme toto doporučovat i mladším 50 let,“ poznamenal.

Se Zemanem se shodl na věci, která je „naprosto nemorální“. „Je velmi nešťastné - já bych použil i tvrdší slova - že dochází k útokům na naše zdravotníky,“ podotkl Válek a děkoval za to, že zdravotníci pracují na JIP ve složitých podmínkách, v oblecích, ve kterých není jednoduché fungovat a tráví tam i svátky.

Se Zemanem řešil i variantu omikron. „Debatovali jsme, co změní omikron. Je potřeba si uvědomit - a to je věc, která je poměrně zásadní - že omikron je mutace, která je daleko víc infekční, než je mutace delta,“ upozornil Válek.

Kolečko „pohovorů“ mělo v Lánech skončit právě dnes. Zatím se ale Zeman nemohl setkat s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), který měl těsně před schůzkou s prezidentem pozitivní test.

V koaličním programu nová vláda zmiňuje také změny v systému veřejného zdravotního pojištění. Plánuje pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce, která tvoří asi třetinu příjmů veřejného zdravotního pojištění.

Chce také umožnit připojištění na zdravotní péči, která v současné době není hrazená z veřejného pojištění, nebo zavést úhrady nemocnicím za diagnózu místo současné úhrady podle počtu zdravotních výkonů z předchozích let. Úhrady by se pak neměly plánovat meziročně jako dosud, ale na tři roky.

„S panem prezidentem jsme diskutovali z témat necovidových především nutnost posílit kvalitu obecně zdraví české populace, protože cílem je, aby český senior byl ve stejné kvalitě života a ve stejné kondici, jako je senior v Německu a Rakousku,“ řekl dnes Válek. Důraz proto v debatě kladli na prevenci, preventivní programy i význam kvalitních pratických lékařů v celém systému.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

pindokukin ( 10. prosince 2021 14:40 )

Všechna světová média v posledních hodinách jedou jenom jednu jedinou informaci, že všude se začíná šířit nová mutace covidu nazvaná Omicron, a to nemluvíme o tom, že už současná účinnost vakcín je doslova k smíchu, a to vzhledem k tomu, že ani jedna neposkytuje bezinfekčnost.
A pokud vakcína neposkytuje bezinfekčnost, není to vakcína, ale terapeutikum. Toto je potřeba pořád opakovat, a to i lékařům, kteří by měli zřejmě vrátit diplomy, pokud toto zapomněli.

pindokukin ( 10. prosince 2021 14:38 )

Šíří nenávist proti skupině obyvatel, ale přitom je placen z daní občanů! Dr.Peter Šebo -ředitel laboratoře molekulární biologie Akademie věd ČR označil v rozhovoru pro Lidové noviny lékaře, odborníky a občany odmítající očkování za zločince, dezinformátory a pokud by to šlo, spláchl by je vodními děly do moře jako v Austrálii! A weby, které poskytují těmto lidem prostor, by nechal vypnout! Kdo se nepodílí na očkovacím úsilí, vylučuje se podle jeho názoru ze slušné společnosti!

A šokující je, jak šel čas a česká vláda nestydatě lhala občanům, že informace o covidových pasech a povinném očkování jsou jen dezinformace!
Jako heslo z Rudého práva kdysi: Kdo nejde s námi,jde proti nám !!

lucie13 ( 10. prosince 2021 13:14 )

Co prosím pěkně znamená srozumitelně česky Vojtěchovu vyhlášku modifikovat? Nechtějí údajně nikoho do ničeho nutit a původně se mluvilo o zrušení vyhlášky. Znamená modifikovat do povinného očkování nutit všechny, ne jen 60+, kteří plní nemocnice nehledě na očkovací status?

A proč Portugalsko jako vzor, které bylo v LD i když je hodné proočkované? Proč ne Švédsko jako vzor?

sarina ( 10. prosince 2021 12:01 )

Není to nadutost ani arogance chce jen ochránit ČR od nebezpečí které by hrozilo DÍKY NEVYZRÁLÝM JEDINCŮM bez jakékoliv praxe!!!

sarina ( 10. prosince 2021 11:28 )

Jsem přesvědčena že prezident moc dobře ví co si může a co NE DOVOLIT a ústavu musí znát po tolika letech v politice DOKONALE i jako prezident, tak že rady nepotřebuje!!! A pokud se nebojí výhružek kompetenční žalobou tak asi ví proč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa