Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Havlíček o nových opatřeních proti covidu: Čeká nás zásadní změna! Lockdown to nebude

Autor: simao - 
14. listopadu 2021
13:02

Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) byl v Babišově vládě často tím, kdo oznamoval nová opatření. V nedělních Otázkách Václava Moravce potvrdil, že se představitelé vlády v demisi s Anticovid týmem nastupující vládní koalice shodli na tom, že lockdown ani pro neočkované tak, jak jej chystají v Rakousku, v Česku nebude. Havlíček a místopředseda ODS Martin Kupka se shodli i na tom, že není na místě zavádět povinné testování ve firmách. Vláda by však v pondělí měla odklepnout uznávání konec antigenních testů. Podle Havlíčka je to zásadní změna.

„V tuto chvíli si musíme uvědomit, že se předává moc a bude to předáno možná v řádu několika dní, maximálně jednotek týdnů. Zavádět opatření, na kterých by nebyla shoda, by bylo úplně kontraproduktivní. Toto není oblast, kde bysme si měli vzájemně vytloukat zuby,“ upozornil v OVM na ČT vicepremiér Karel Havlíček.

Lockdown nebude, shodly se vláda a opozice

Podle něj je třeba dohodnout taková opatření, „která budou kontinuální - tzn. to, co uděláme my, příští vládní koalice neshodí“. „Nelišíme se úplně zásadním způsobem, Anticovid tým nám spíš řekl, co nemáme dělat. On úplně nedal jasná doporučení,“ poznamenal k sobotnímu jednání mezi ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a Anticovid týmem, v němž je i adept na ministra Vlastimil Válek (TOP 09).

„Ne lockdown, jednoznačně jsme se shodli,“ upozornil Havlíček. „Nezaváděli bychom ho,“ poznamenal k rakouskému lockdownu pro neočkované. „My jsme jasně řekli, že lockdown zavádět nebudeme, my jsme si chtěli s Anticovid týmem ověřit, jestli lockdown ano, nebo ne. Anticovid tým rovněž nesouhlasí s lockdownem, takže myslím si, že tady je shoda,“

Havlíček není ani pro povinné očkování v některých profesních skupinách. „Mohla by nastat situace - a velmi pravděpodobně by nastala - že by mnozí lidé odešli z těch profesí a my bychom potom neměli dostatek personálu,“ varoval.

Konec antigenních testů je zásadní, míní Havlíček

Z jednání rezultovalo to, že Vojtěch na pondělní vládě přednese návrh na uznávání pouze PCR testů. Antigenní testy a samotesty již uznávané jako doklad o bezinfekčnosti nebudou.

„On je to dost zásadní posun, my už jsme udělali první posun, že v určitých provozovnách typu restaurací už vlastně musí kontrolovat ten, kdo je tím provozovatelem. To samo o sobě už mělo určitý efekt. A teď dochází k dalšímu, dost zásadnímu - nebudou se uznávat antigenní testy. Lidé budou muset jít na PCR test, který je dražší a není tak pohodlný ve smyslu určité dostupnosti. To je zásadní změna,“ upozornil Havlíček.

Připustil, že se debatovalo i o tom, zda uznávat samotné PCR testy. „Jediná diskuze byla o tom, jestli zrušit i PCR uznávání. A v tuhle chvíli se Anticovid tým kloní k tomu, aby se PCR testování zachovalo za předpokladu, že bude dostupné. A my tvrdíme, že dostupné je. Nejdeme úplně až na ten tvrdý konec, kde by se vlastně prokazovalo pouze očkování. Pak už bysme byli de facto téměř u toho rakouského modelu, kde bychom říkali, že testování se vůbec neuznává,“ upozornil. 

Proč podle Havlíčka jde nyní o zásadní krok při odmítnutí antigenních testů? „Všichni lidé, kteří půjdou do restaurací, ke kadeřníkovi, do kultury atd. měli možnost se třeba i na místě otestovat a využívalo se to. V tuto chvíli to tak nebude. A ti lidé se musí rozhodnout: buď se nechám oočkovat, nebo PCR otestovat. A faktem je to, že to PCR testování platí pouze tři dny, takže to není úplně extra motivace. Toto zcela jednoznačně povede k tomu, že valná část lidí se půjde nechat oočkovat,“ dodal.

Kompenzace pro provozovatele, kterým takto ubudou klienti, v pondělí schvalovat vláda nebude. Havlíček tvrdí, že jsou připravené a je třeba se domluvit s novou vládní koalicí, zda je nastartovat, či nikoli. On sám míní, že to bude třeba. Další opatření jsou však věcí domluvy i s Anticovid týmem, dodal.

Kupka: Na JIP do vás teče neuvěřitelné množství chemie

„My jsme těch doporučení dali mnohem více. Na mnoha věcech je shoda,“ uvedl Martin Kupka (ODS), člen Anticovid týmu a adept na ministra dopravy. Podle něj je postupovat směrem k tomu, „dát veřejnosti jasně najevo, že v tomhle případě opravdu znovu půjde o to, aby se společnost semkla, aby dokázala postupovat rozumně v kombinaci celé řady opatření“. „Neexistuje geniální nález, který by teď, tady situaci dokázal vyřešit,“ upozornil.

Je třeba posílit tlak na očkování vyvracením nesmyslů. Na JIP převažují neočkovaní, znamená to pro ně vážné ohrožení života a také zátěž pro celý zdravotnický systém, poznamenal. „Zaměřme se úplně adresně na ty, kteří se neočkovali třeba proto, že nemají dost informací, nebo že třeba nevnímali to, co to všechno znamená,“ podotkl.

Řada lidí se neočkuje kvůli tomu, „kdo ví, co mi vlastně píchnou do těla“, upozornil Kupka. „V okamžiku, kdy ten člověk leží na JIP, tak těch chemických přípravků v přesném dávkování do něj teče neuvěřitelné množství,“ upozornil Kupka.

S povinným testováním ve firmách nepočítají

Klíč je v očkování, ale také v testování, poznamenal Kupka. Proto se má testovat i ve školách. Kupka si myslí, že ve firmách je možné testování doporučit. S povinným testováním však Kupka nepočítá.

Stejně tak ani Havlíček. Plošné testování ve firmách nelze nikdy vyloučit, v tuto chvíli ale není ten nejlepší nástroj. Firmy, které chtějí testovat, testují i nyní. Plošné opatření by nebylo nyní vhodné.

„V tuto chvíli nikoliv. Muselo by to být ve skutečně velmi vážném stavu tak, jak to bylo třeba někdy v těch jarních měsících. My už jsme v jiné situaci. My jsme to povinné a plošné testování zavedli - a podle mě to byl jeden z nejlepších kroků, který jsme udělali, protože jsme se díky tomu z toho dostali - v situaci, kdy nebylo proočkováno, nebylo dostatek vakcíny a očkování se rozbíhalo. Dnes jsme v situaci, kdy máme nad 18 let přes 70 procent naočkovaných,“ potvrdil Havlíček s tím, že ani vláda v demisi s tím nepočítá.

„Souhlasím s tím, co říká pan předseda Kupka: motivovat, motivovat, motivovat všechny ty, kteří ještě nejsou naočkováni. Na druhou stranu, ono se to lehce řekne, věc druhá je, jak to fakticky udělat. To víme, že musíme motivovat,“ dodal Havlíček.

Video  Babiš v Blesku: O sílící vlně covidu, kandidatuře na Hrad i drahých energiích  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

cid2000 ( 23. listopadu 2021 12:20 )

Uměle vytvořený virus na lidi!Tohle je promyšlené a řízené zvěrstvo!Tohle je klasická informační operace pro-farmaceutických propagandistických týmů,farma-komand!! Je nečekaná náhoda, že lidé často známé osoby co nesouhlasí s touto necertifikovanou vakcínou z ničeho nic zemřou nebo prodělávají těžký Covid??To není náhoda!Někdo jim tento Covid přinesl v několika násobné koncetrované náloži jako dárek, pozornost přímo na jejich chleba s máslem!! Nečekaně u toho jsou vždy dobře informovaní novináři a fotograf!Tyto komanda likvidují určité lidi a pak to ještě použijí jako pí-ár PR/Public relations pro veřej­nost,,­...vi­díte odpírač-zločinec se měl očkovat!!Vytváří se cíleně strach!Nikdo Vám jiná data z nemocnic nedá na veřejnost!Ani nesmí,protože riskuje!Veřejnosti se předkládají pouze schválená data!­!Bohu­žel,ma­jite­lem států,lidí se stávají nadnárodní farmaceutické korporace vlastněné ,, Ž,, !!Jim nejde již o peníze!Těch mají neskutečné množství,jim jde spíše o ovládnutí lidí a poslušnosti přes vakcíny, energetiku, potravinovou soběstačnost atd.Oni budou rozhodovat co se bude smět a co ne!Proto se divíte,proč váš politik dělá nerozumná protistátní rozhodnutí atd.,,Ž,,si koupí a zasponzoruje celou politickou stranu,politika a ten následně dělá jejich rozhodnutí,která často nejsou v zájmu daného obyvatelstva!Často těmto politikům,jejich rodinám,jejich firmám dá ,,Ž,, částečně přivi­dělat­...nap­říklad distribucí a prodejem léků,­vakcín­,rou­šek,tes­tů atd.!Náhoda ?Žádná náhoda není!

Heil_Babisch ( 15. listopadu 2021 09:44 )

Příští prezident Babiš tě utře hadrem.

agfor ( 15. listopadu 2021 09:00 )

Takže lockdown nebude. Taky, kdo by na vás, povalující se papaláše, ještě dřel za těch pár šupů ?

Uživatel_5554444 ( 15. listopadu 2021 08:43 )

Obvykle je zpráva v našich buňkách zasílána z DNA do RNA, ale za určitých okolností je možný opak. Naše, lidské buňky odedávna obsahují takzvané endogenní retroviry integrované do našich chromozomů. Tyto domestikované retroviry jsou obvykle neškodné, na rozdíl třeba od retroviru HIV, mohou ale produkovat reverzní transkriptázu, enzym který katalyzuje proces přepisu genetické informace z RNA do DNA.
Stejně tak se může do našich chromozomů integrovat a kódovat DNA cizí RNA podaná injekcí. Existuje reálné riziko trvalé změny našich genů a také možnost úpravy nukleových kyselin našich vajíček, nebo spermií a přenosu těchto genetických úprav na naše děti.
Vědci propagující tyto genové terapie jsou stejní jako Dr. Mengele, protože dělají pokusy na vlastním druhu!

lubosbeyr ( 15. listopadu 2021 07:47 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa