Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výhrady Zemana k jednomu adeptovi na ministra přetrvávají. Do Lán přijede Bartoš

Autor: ČTK, simao - 
28. listopadu 2021
13:19

Výhrady prezidenta Miloše Zemana k jednomu z kandidátů na ministra podle nově jmenovaného premiéra Petra Fialy (ODS) trvají. Nominaci ale Fiala měnit nebude. Designovaný předseda vlády to řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání se Zemanem na zámku v Lánech. „Výhrady přetrvávají, věřím, že mohou být rozptýleny rozhovory, jak budou vedeny,“ uvedl Fiala. Dodal, že když se tak nestane, určitě se s tou situací vypořádá. Jak by to provedl, ale dnes nepřiblížil.

Prezident Miloš Zeman nového premiéra Petra Fialu (ODS) během jednání ujistil, že série rozhovorů s kandidáty na ministry začne v pondělí. Bude mít zřejmě podobnou formu, jakou mělo dnešní jednání s novým premiérem.

Fiala uvedl, že s prezidentem seděli v různých místnostech a hovořili prostřednictvím videorozhovoru. Fiala ale současně podotkl, že Hrad možná najde pro další schůzky jiné řešení, které bude jako to dnešní odpovídat hygienickým podmínkám.

Problém s Lipavským trvá dál?

Ohledně Zemanových přetrvávajících výhrad se spekuluje o kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

„Výhrady přetrvávají, nicméně já věřím, že mohou být rozptýleny těmi rozhovory, které pan prezident povede a já nemám v úmyslu nic na té nominaci tak, jak jsem ji podal, měnit,“ poznamenal Fiala. Lipavský se v minulosti ve více případech vyjádřil proti Rusku a Číně, vadit mohou i jeho dřívější postoje v izraelsko-palestinské otázce.

O dalším postupu jednal Fiala se Zemanem podle svých slov „obsáhle“. „Oceňuji, že v takové těžké situaci se hledá způsob, jak by mohly proběhnout rozhovory s kandidáty,“ uvedl. Zopakoval, že očekává, že v polovině prosince by mohla být jmenována celá vláda.

Náhradníka za Michalika dodá Fiala později

Kdo by se měl ujmout vedení ministerstva průmyslu a obchodu po místopředsedovi STAN Věslavu Michalikovi, který se vzdal své nominace v uplynulém týdnu, chce prezidentovi Fiala předložit po pondělku.

Novou nominaci mu má předseda Starostů Vít Rakušan sdělit po dnešním jednání vedení hnutí. Fiala počítá, že poté bude informovat o novém kandidátovi STAN prezidenta.

Video  První brífink premiéra Fialy: Jasný vzkaz pro neočkované!  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Za Zemanem zamíří Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš, který má se Zemanem mluvit v pondělí, chce s prezidentem probrat vize a cíle pro resorty svěřené Pirátské straně.

„Podle mých informací to bude v pondělí v Lánech ve stejném režimu, v jakém dnes proběhlo jmenování pana premiéra Petra Fialy. Chci s panem prezidentem probrat současné krize, ve kterých se Česká republika a její lidé nachází, a samozřejmě vize a cíle pro resorty, za které v nové vládě ponesou pirátští ministři odpovědnost,“ uvedl dnes pro ČTK Bartoš.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

sarina ( 28. listopadu 2021 22:33 )

Za tolik let co je prezident v politice UŽ MUSÍ ZNÁT ÚSTAVU ZPAMĚTI, tak že nepotřebuje aby mu někdo ÚSTAVU CITOVAL.

nespokojeny ( 28. listopadu 2021 22:29 )

Jan Zahradil ODS - dnes:

„Ve všech programových dokumentech ODS, v různých usneseních kongresů jsme právě toto mnohokrát odmítli. A ne, opravdu mě teď nezajímá, co si o tom myslí paní Pekarová, pan Bek a pan Lipavský. Přes to nejede – a nesmí jet – vlak. A to ještě nezmiňuji migrační politiku,“ upozorňuje následně občan­skode­mokra­tický europoslanec.

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 18:54 )

jelita nejlepší prezident vám ukáže jaké má právo ! nechápu proč tam jede udavač feták křivák Bartoš že by mu nabídl rezignaci Lipovského a zároven svojí za lhaní o klouzavém lhaní.

bullshit ( 28. listopadu 2021 15:23 )

Prezident jmenuje a nemá právo kádrovat. Za vládu je zodpovědný předseda a taky za vše ručí. Prezident je mimo.
Tak Mildo klídek a už neblbni. Raději jeď na Vysočinu užít si zbytek života...

frantacizek ( 28. listopadu 2021 14:13 )

no toto náčelníku, v takové neprůstřelné krychli soudí v Haagu válečné zločince.. Toto by měl náčelník Prymule vysvětlit. Ale panovník vypadá z5 - nebo poslal tu tradiční vánoční zdravici politickým komentátorům a zbytku kolokvia. Nemusí se mu brát ani žádné fyziologické tekutiny, je evidentně v cajku prostě..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa