Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Premiér Fiala: Jasný vzkaz pro neočkované! A kritika zavření vánočních trhů

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:10
Autor: ČTK, simao - 
28. listopadu 2021
11:49

Novým premiérem ČR se stal Petr Fiala, jenž si po jmenování prezidentem Zemanem naplánoval před lánským zámkem první brífink, na kterém rovněž řešil i aktuální situaci kolem pandemie v Česku. Hned během úvodních slov vyslal jasný vzkaz neočkovaným spoluobčanům a děkoval zdravotníkům, aby jen o chvilku později kritizoval Babišovu vládu za přijímaná opatření. Lidé řadu z nich nechápou, včetně zákazu vánočních trhů, poznamenal.

Prezident Miloš Zeman dnes po 11:00 jmenoval na zámku v Lánech novým premiérem předsedu ODS Petra Fialu. Kvůli nákaze Zemana onemocněním covid-19 byli odděleni průhlednou stěnou. Všichni přítomní zároveň měli respirátor.

„Vážený pane prezidente, děkuji vám, že jste mě v této složité situaci na základě výsledků voleb do Poslanecké sněmovny jmenoval předsedou vlády v ČR. Děkuji vám také, že jsem měl možnost předat vám seznam kandidátů a kandidátek, které podle článku 68 Ústavy ČR navrhuji na členy nové vlády. Jsem přesvědčen, že brzy budeme mít vládu, která bude silná, stabilní. Máme k tomu zavazující mandát od občanů,“ uvedl Fiala.

Prezident Zeman s ohledem na svůj zdravotní stav absolvoval jmenování vsedě na invalidním vozíku a od Fialy byl oddělen uzavřenou buňkou z plexiskla.

„Mohu vám slíbit, že udělám všechno pro to, aby to byla vláda změny pro budoucnost, aby to byla vláda, která provede tuto zemi tou složitou aktuální situací, vyřeší palčivé problémy, které nás dnes sužují, ale která také provede potřebné změny pro dobrou budoucnost našich občanů a jejich dětí. Vážený pane prezidente, věřím v naši dobrou spolupráci a ještě jednou vám děkuji,“ dodal Fiala.

Fialův vzkaz pro neočkované

Po svém jmenování si naplánoval tiskovku již v externích prostorech před branou zámku v Lánech. Přišel pod deštníkem kvůli drobnému, ale vytrvalému sněžení.

„První, co bych chtěl v této své funkci udělat, je poděkovat těm občanům, kteří si uvědomují, že svoboda se také pojí s odpovědností. Mám na mysli všechny ty, kteří se nechali očkovat a chrání tak svoje zdraví i zdraví svých bližních. Je to důležité,“ uvedl Fiala na svém prvním brífinku coby premiér.

„Současně bych chtěl této příležitosti využít k tomu, abych poprosil, vyzval všechny ty, kteří se ještě očkovat nenechali, aby to zvážili, aby nad tímto krokem přemýšleli a aby ho udělali. Je to důležité pro ochranu zdraví a životů jich samých, ale také všech jejich blízkých a všech spoluobčanů,“ vzkázal premiér.

Obdiv zdravotníkům

Děkoval zdravotníkům a lékařům, kteří v těžkých podmínkách a s nesmírným nasazením zachraňují lidské životy. „Máte můj obdiv a máte moji podporu,“ uvedl Fiala.

„Pokud se chceme vyvarovat zákazů, povinností, mnoha nepříjemných věcí, které jsou spojeny s onemocněním covid-19, tak je potřeba, abychom se chovali zodpovědně a každý z nás něco udělal pro to, abychom tuto nemoc překonali,“ doplnil Fiala.

Fiala: Lidé se diví, jaká opatření se přijímají

Nový premiér není spokojen s tím, jaká opatření Babišova vláda přijímá a jakým způsobem se tak děje. Je třeba, aby lidé opatřením rozuměli a měli jistotu, že když něco vláda vyhlásí, tak to dává smysl, poznamenal.

„A také abychom každý den - a to moje vláda bude dělat - neříkali něco jiného. Vzpomeňte, co se tady dělo od posledního pátku s nouzovým stavem. Jednou ano, jednou ne, v takové podobě, v jiné… To je něco, co si myslím, že by nemělo pokračovat,“ uvedl Fiala.

Při včerejší návštěvě ve Zlíně mluvil Fiala se spoustou lidí, kteří nerozuměli tomu, proč byly třeba zakázány vánoční trhy, navíc zrovna tímto způsobem. A proč jiné trhy fungovat mohou. „Obyčejní lidé, kteří nad tím přemýšlejí, tak to nechápou, diví se a považují to za špatné rozhodnutí. A myslím si, že v takovýchto rozhodnutích není možné pokračovat,“ podotkl.

Novou vládu čeká složité období a spousta výzev, poznamenal Fiala. Zmínil jak špatné hospodaření státu a špatně připravený rozpočet, tak rostoucí ceny energií a inflaci. Vláda však má připravit rovněž dlouhodobé potřebné změny, provést důchodovou reformu či udělat změny ve školském systému, aby vzdělání odpovídalo 21. století, poznamenal někdejší ministr školství. Zapotřebí je také zapracovat i na infrastruktuře, „abychom tu měli silnice, po kterých se dá jezdit“.

Prezident Zeman nyní plánuje již v pondělí zahájit sérii schůzek s kandidáty na ministry, jak plánoval před tím, než byl pozitivně testován na covid-19. Kandidáty bude přijímat v abecedním pořadí, schůzky by chtěl ukončit do 13. prosince. Potom bude možné chystat jmenování celé vlády, uvedl prezident po dnešním jmenování Fialy.

Zeman má výhrady i nadále

Už dříve Zeman avizoval, že by se v pondělí chtěl setkat s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Fiala chce, aby se vláda ujala práce v polovině prosince. „Věřím, že se v brzké době dočkáme i jmenování celé vlády,“ uvedl Fiala, jenž se s prezidentem chystá setkat opět po kolečku pohovorů hlavy státu s adepty.

Zeman již dříve avizoval, že má výhrady vůči jednomu z kandidátů. Spekuluje se o Janu Lipavském (Piráti) coby možném ministrovi zahraničí. „Výhrady přetrvávají, nicméně já věřím, že mohou být rozptýleny těmi rozhovory, které pan prezident povede. A já nemám v úmyslu nic na té nominaci tak, jak jsem ji podal, měnit,“ řekl Fiala.

Jméno kandidáta na ministra průmyslu a obchodu dodá prezidentovi po pondělí, kdy mu jej oficiálně oznámí šéf koaliční STAN Vít Rakušan. „Jsme v tak vážné situaci, že si tady opravdu nemůžeme dovolit nějaké spory. A já jenom doufám, že k nim nedojde,“ vzkázal Fiala.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 10. ledna 2022 10:14 )

"Rok si ničíme imunitu, možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně"
článek o tom, že páteř imunity tvoří zdravý životní styl a ne vakcína. První covid rok jsme ustály bez vakcíny (většina), protože nebyla dostupná.
http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/rok-si-nicime-imunitu-mozna-i-proto-je-tolik-nemocnych-rika-ceska-vedkyne-148516

panda82 ( 9. ledna 2022 15:49 )

a co je ego člověka,

panda82 ( 9. ledna 2022 15:45 )

JENOM UMÍTE VYHROŽOVAT nic jiného jste nenabídli, kolik berete provize

Rumprecht ( 9. ledna 2022 12:34 )

Když tak sleduji, kolik lidí s tituly jsou pitomci, tak se ptám, k čemu ty školy vlastně jsou?

Eva Sobiskova ( 8. ledna 2022 15:54 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa