Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Fičák“ po luštěninách, kachna se šesti i UHO. Šmarda místo kultury zkouší školní obědy

Autor: Jakub Veinlich - 
20. listopadu 2019
11:30

Původně měl řídit českou kulturu. Místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda ale neprošel přes prezidenta Miloše Zemana. Místo toho sleduje kulturu stravování ve školních jídelnách, které patří městu. A nejen to, sám testuje to, co žáci jedí. Podle svých slov je překvapený a občas také zaražený, čím děti pohrdnou.

Kachnička se zelím a knedlíky, těstoviny s masem nebo luštěniny s klobásou a losos. Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda se dal na testování obědů ve školních jídelnách, které vaří dětem po jeho městě.

„Aby to bylo zábavnější, tak jsem se rozhodl, že to vždy vyfotím a budu s lidmi diskutovat, co si o tom myslí,“ řekl Blesk Zprávám Šmarda.

Minulý týden v úterý vyzkoušel oběd například v II. základní škole. „Teď to byl strašný fičák. Ani jsem se nestihl pochlubit úterním obědem na II. ZŠ. Luštěniny s klobásou. Polévku jsem zvládl až večer,“ přidal komentář k talíři s luštěninami a dvěma klobásami a krajíci chleba.

Luštěniny, klobása a chleba. Michal Šmarda platí za obědy ve školních jídelnách kolem 70 korun Luštěniny, klobása a chleba. Michal Šmarda platí za obědy ve školních jídelnách kolem 70 korun | Facebook/Michal Šmarda

„Nedivím se, že ještě dnes byl po úterních luštěninách fičák...,“ přidal pod komentář, který napsal Šmarda s dvoudenním zpožděním, jeden z pisatelů.

„Jestli žáci dostávají dvě klobásy, tak cajk, ale mám obavu, že ne,“ reaguje další na Šmardův oběd.

UHO už by Šmarda nepoznal, do jídelen prý patří

Starosta svou obědovou sondou strhl lavinu vzpomínek dnešních dospěláků na školní jídelny. Některé vzpomínky jsou skoro až traumatické a dnes také těžko ověřitelné.

„Však to uzený se vrátilo od příjmového okýnka, jen opláchlo a jak vám šmakovalo!!!,“ píše se v jednom komentáři, jehož autor reaguje na vzpomínky jiného, kdy k hrachové kaši v jídelně dostal pět kusů uzeného masa.

Video  V Ostravě zkouší projekt Fajne bistro. Kuchařkám ve školní jídelně pomáhá vyhlášený šéfkuchař David Valíček 
Video se připravuje ...

I dnes se objevuje na talířích podle Šmardy legendární UHO, tedy univerzální hnědá omáčka. Je to prý ale dobře.

„Myslím, že i to do školní jídelny patří. Když to srovnám s dobou, kdy jsem sám chodil do školy, je to už úplně něco jiného a skoro bych to nepoznal,“ uvedl místopředseda ČSSD.

Děti si místo kachny dávaly raději špagety

Na svatého Martina mu tak na talíři přistála kachna s dvěma druhy knedlíků a zelím. Nad obědem byl prý ale zklamaný. Bylo mu kuchařek líto.

„Víc než polovina dětí si dávala raději špagety se sýrem. Je vidět, že děti mají úplně jiné chutě než my dospělí,“ posteskl si Šmarda.

Strávník-starosta si podle svých slov obědy v jídelnách platí sám. Strhávají mu je z výplaty. „Objednám si vždy jídla den dopředu a zaplatím. Dnes už může přijít do jídelny na oběd každý, i dospělý strávník, nejen žáci a učitelé nebo zaměstnanci školy,“ popsal praxi. Děti mají i dnes obědy dotované a v jídelnách se odvíjí velikost porce jídla podle věku strávníka. Do 10 let, do patnácti a největší porci dostávají ti, kterým je 15+.

Polévky si Šmarda nosí domů. Tu rybí „nedal“ 

I když je Šmarda chlap jako hora, sám má podle svých slov co dělat, aby spořádal oběd celý. Vyřešil to ale po svém. „Je pravda, že toho jídla je hodně, ale rozdělil jsem si to tak, že si polévky nosím domů a jím je později a někdy si neberu přílohu,“ zmínil.

Za celou dobu, co testuje školní jídelny, prý nesnědl jen jedno jídlo. „To byla rybí polévka, tu fakt nedám,“ otřepal se.

„Chtěl jsem si trochu prověřit kvalitu jídla ve školních jídelnách, kde se vaří líp, kde hůř, jestli někde něco chybí,“ zdůvodnil Šmarda pro Blesk Zprávy, proč chodí obědvat zrovna mezi žáky a ne do nějaké běžné restaurace, či jídelny.

Nedostatky? Zatím spíš prý drobnosti

Nedostatky jsou prý zatím spíš jen drobné. Dají se vyřešit poměrně rychle. „Jednou jsem už také třeba zjistil, a hned na to upozornil, že v jedné jídelně mají například salátový bar a děcka, která chodí jíst až po jedné hodině, tak už na ně salát nezbude,“ popsal své zkušenosti z jedné z jídelen.

Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda testuje obědy v městských základních školách. Chce zjistit případné neduhy a nedostatky.  Polévky si prý nosí domů. Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda testuje obědy v městských základních školách. Chce zjistit případné neduhy a nedostatky. Polévky si prý nosí domů. | Michal Šmarda/Instagram

Až prý dokončí stravovací kolečko, rád se potká s lidmi zodpovědnými za stravování žáků na každé škole, aby s nimi své zkušenosti probral. „A popřípadě je přivedl na nějakou novou cestu. V žádném případě se ale nikomu nechci plést do provozu a chodu jídelny, to je odpovědnost ředitelů,“ má v plánu místopředseda ČSSD. Nevylučuje, že se vypraví i do jiných škol, které nejsou v jeho městě.   

adeso ( 20. listopadu 2019 14:52 )

a proč by chodil jíst do restaurací nebo zařízení pro dospělé??? Ve školách mají skoro poloviční cenu a tady dostane mimořádný příděl - basťoch jeden nenažraný.

dama_s_kosou ( 20. listopadu 2019 14:13 )


Kdyz uz jsme u toho - SPD vede otevreny tridni boj. Je to boj tech co vychodili malo trid proti tem co trid vychodili vic.

oldinek ( 20. listopadu 2019 13:49 )

Samozřejmě,že si ho školní jídelny předcházejí,VIP porce.Asi nemá na to,zajít si do restaurace.Tam by takovou porci za ty peníze ,70 korun nedostal.

dama_s_kosou ( 20. listopadu 2019 12:38 )

Volici SPD by se nemeli vyjadrovat. Ti do skoly nechodili.

baronessa ( 20. listopadu 2019 12:33 )

Děti nejsou z domova navyklé na normální jídlo. Kdyby měly pořád dokola hranolky a špagety s kečupem, byly by nejradši. Já teda moc nevěřím velikosti porcí, to možná tak na focení. Klobásu bych dětem ale nedávala vůbec, uzeniny jsou přesolené a lepší je kus normálního masa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa