Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tereza H. o krůček blíž ke svobodě: Soudce konečně podepsal rozsudek, kdy ji propustí?

Aktualizováno -
19. listopadu 2021
13:10
Autor: VaB, jel - 
19. listopadu 2021
11:52

Tereza H. (25) je o krůček blíž ke svobodě! Důležitý rozsudek o jejím propuštění byl podepsán v pátek, teď už bude jen čekat, až bude moci opustit věznici. Do propuštění zbývají podle Ministerstva zahraničních věcí hodiny, maximálně den. 

„Potvrzujeme vyhotovení písemného rozsudku soudu v Láhauru o osvobození české občanky vězněné v Pákistánu. O vyhotovení rozsudku byl dnes (v pátek) informován náš zastupitelský úřad,“ sdělila Blesku mluvčí Ministerstva zahraničních věcí České republiky Eva Davidová. 

Terezu zadrželi 10. ledna 2018 na letišti v pákistánském Láhauru, protože v jejím kufru našli 9 kilogramů heroinu. Celou dobu uváděla, že je nevinná. Soud ji nakonec zprostil obžaloby, na propuštění dál čekala ve vězení.

A nyní je zase o krok blíž ke své svobodě a návratu do České republiky. „Propuštění by mělo následovat v řádu hodin nebo dnů, očekáváme ho zítra. Nicméně v tuto chvíli nemůžeme upřesnit informace ohledně návratu české občanky domů, i vzhledem k výslovnému přání rodiny,“ dodala Davidová. 

Soud v obžalobě shledal závažná pochybení, zmínil chybějící důkazy a další. Nedá se tedy tak spolehlivě prokázat vina a případ padl na chybách žalobce.

To, že by měla být Češka v blízké době propuštěna potvrdil pro CNN Prima News i Terezin právník Saiful Malúk. „Rozsudek byl skutečně podepsán a v nejbližších dnech by měl být dorušen do věznice,“ uvedl.

Zadržovaná Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu Kč).

Přijela studovat

„Jako cizinka jsem přišla do Pákistánské islámské republiky studovat pákistánskou kulturu stejně tak si všímat velkorysosti lidí studovat islám, během toho co jsem o tom psala knihu. Nebylo zjištěno, že by jakýkoliv typ narkotik byl ode mě. Dokonce ani ta údajná taška mi nepatřila. Heroin a taška, které patřili nějaké jiné vlivné osobě, mi byly podstrčeny, aby byla uvedená osoba uchráněna," píše Tereza v rozsudku. 

Tereza dále uvedla, že je podle ní celý příběh vymyšlený a že docházelo k rozporům ve vyjádřeních. „Když mě přivedli na celnici, nebyla tam žádná taška, neměla jsem ji s sebou já a neměli ji ani celníci, kteří mě tam přivedli," doplnila mladá žena s tím, že je nevinná. 

southPointe ( 20. listopadu 2021 04:28 )

Tak honem opravit kozy a zpatky do kseftu.

Pohybovenadany ( 20. listopadu 2021 02:30 )

Cimrman a Hlůšková ...osobnosti české historie

Pohybovenadany ( 20. listopadu 2021 02:24 )

A socha bude , hned vedle toho koně na václaváku ... nebo pod koněm ?

tzurl zuresolamin ( 19. listopadu 2021 22:55 )

kraus uz nahodil na gauc celofan az se mu neza***

Uživatel_5555255 ( 19. listopadu 2021 19:55 )

Těch 9 kg heráku bych jí dala sežrat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání