Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Změny v cestovatelském semaforu: Mizí černá, novinka u Zanzibaru a úleva pro neočkované

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
1. září 2021
14:15

Cestování do černých států se pro neočkované od 1. září zjednodušuje. Nově totiž z cestovatelského semaforu tato barva zcela zmizí a nahradí jí tmavě červená barva, kam nyní spadá například Egypt nebo Tunisko. Neočkovaní turisté se tak ode dneška budou řídit pravidly pro návrat z tmavě rudých destinací. 

Cestovatelský semafor pro Čechy je ode dneška chudší o jednu barvu. Nově zcela zmizí černá kategorie, tedy označení země s extrémním rizikem nákazy. Dosud ministerstvo zdravotnictví „důrazně nedoporučovalo“ cestovat do několika států. Ještě do úterý sem patřila Brazílie, Kolumbie, Mosambik, Nepál, Paraguay, Peru a Tanzanie. 

Úleva pro neočkované 

Všechny zmíněné země se od středy přesouvají do tmavě červené kategorie, jak oznámilo ministerstvo zahraničí na twitteru. „Pozitivní zpráva pro cestovatele! Od 1. 9. se ruší seznam zemí s extrémním rizikem nákazy, které byly označeny černě. Země se přesunou do tmavě červené skupiny. Ulehčí se tak podmínky pro návrat neočkovaných do ČR. Očkovaní se nadále mohou vrátit bez testů a karantény,“ uvedl resort.

Návrat z černě označených zemí byl až doposud pro neočkované komplikovaný. Před zpáteční cestou museli cestovatelé na test a po návratu je čekala desetidenní samoizolace ukončená negativním PCR testem na covid-19. Nyní bude platit, že musí neočkovaný po příjezdu mezi pátým a 14. dnem na PCR test a do té doby setrvat v samoizolaci. Pokud by se vracel hromadnou dopravou, musí mít negativní test před zahájením cesty a samozřejmě platí nadále povinnost vyplňovat příjezdový formulář. 

Do tmavě červené kategorie v současnosti spadají především státy mimo EU. Řadí se sem například Kypr, Egypt, Maledivy či třeba Tunisko. 

Cestovky se radují, výhrou je Zanzibar

Původně vznikla černá kategorie jako reakce na šíření nebezpečných variant onemocnění covid-19 a do takto označených zemí byl zcela zakázán vstup - vyjma výjimek pro diplomaty či třeba humanitární pracovníky. Během léta se tyto podmínky zmírnily a vstup do výše uvedených zemí se stal „nedoporučený“. Většina zemí, především z Jižní Ameriky, sem byla zařazena kvůli variantám, jiné kvůli nedostatku dat o šíření epidemie - sem spadala právě Tanzanie, tedy i oblíbený dovolenkový ráj Zanzibar a Pemba.

Mírné uvolnění této destinace výrazně potěšilo cestovní kanceláře a agentury. „Každé snížení omezení u oblíbených destinací je pro nás plus a bereme to jako pozitivní zprávu. Počet naočkovaných cestovatelů roste, proto věříme, že i pro naše zákazníky je to pozitivní zpráva,“ uvedl mluvčí CK Exim Tours Petra Kostka. Před omezením byl častým cílem klientů CK Fischer podle jejího mluvčího Jana Bezděka právě Zanzibar.

Vysokou poptávku předpokládá také mluvčí cestovní agentury INVIA Andrea Řezníčková, která již dříve Blesk Zprávám řekla, že je o Zanzibar velký zájem, především na podzimní a zimní dovolenou.  „V prodejích exotiky vede SAE, následují Maledivy a Dominikánská republika, Mexiko, Keňa, Zanzibar a Seychelly,“ uvedla s tím, že na Zanzibar zprostředkovává agentura zájezdy s přímým letem. Loni podle Řezníčkové vybíralo Tanzanii až 10 % klientů. 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa