Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šlágry covidových prázdnin: U Čechů letělo Bulharsko a Řecko. Co exotika na podzim?

Autor: Nikola Forejtová - 
26. srpna 2021
05:00

Letní sezóna dovolenkářů pomalu končí, a jak vyplývá z ankety napříč cestovními kancelářemi a agenturami, začínala se konečně podobat té předcovidové. Podobala se i tím, jaké destinace byly letos mezi Čechy nejoblíbenější. Na vrcholu žebříčku je tradičně Řecko, ale také Bulharsko či Egypt. Nákupní chování se pak mírně změnilo, Češi si vybírají i podle toho, jak jednoduché je případně zájezd změnit nebo posunout. Řada z nich si taky místo zahraničí zvolila pobyt v Česku. 

Koronavirová pandemie se výrazně podepsala především na cestovním ruchu. V loňském roce během letní sezóny vycestovalo o 14 % méně Čechů a navíc valná většina z nich si dovolenou raději užívala na našem území. Vycházelo to z loňského průzkumu společnosti Perfect Crowd. A ani letošní rok nebyl skoupý na cestování po ČR. Podle statistik cestovní agentury INVIA si dovolenou v tuzemsku zakoupilo 7 % klientů, jak Blesk Zprávám prozradila mluvčí společnosti Andrea Řezníčková. 

Obrovský zájem o Bulharsko i Řecko

I přes různé podmínky, které cestování v pandemických letech přináší, se ale přeci jenom letos Češi oklepali a na dovolenou do zahraničí vyráželi. Vychází to z ankety Blesk Zpráv napříč cestovními kancelářemi. „Naše odhady se ukazují jako poměrně realistické a dostaneme se o něco nad očekávaných 60% prodejů roku 2019,“ komentuje letní sezónu pro Blesk Zprávy mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

Podle Šatného byl největší zájem o nejdostupnější destinace. „Tedy především o Bulharsko a Řecko, které společně vévodí letošnímu pomyslnému žebříčku,“ uvádí mluvčí. „O Bulharsko, které bylo letos nejdostupnější dovolenou u moře, byl již od zahájení sezony obrovský zájem, který postupně kulminoval natolik, že k již tak bohaté nabídce mnoha letadel týdně jsme během léta přidávali další,“ vysvětluje. 

Nejedná se ale o atypické destinace, jak poznamenává mluvčí ČEDOK Eva Němečková. „I letos byly a jsou na letní sezonu a dobu hlavních prázdnin nejprodávanější dovolené v hotelech přímo na pláži v Řecku, na Kanárských ostrovech, v Itálii nebo v Bulharsku,“ uvádí pro Blesk Zprávy.

I Němečková hlásí jistý návrat k normálu po loňském velmi „suchém“ roce. Podle mluvčí je za tím i to, že loňský rok byl plný neočekávaných zvratů a nyní se situaci mírně uklidnila. Turisté jsou již navíc proočkovaní, takže pro ně odpadají některé podmínky a restrikce. 

Velký zájem o dvě zmíněné destinace hlásí za INVIA i Řezníčková. Do Řecka si zájezd přes tuto cestovní agenturu objednalo 30 % z celkového počtu klientů. Do Bulharska zamířilo 14 % lidí. „Opět u Čechů naprosto suverénně zvítězil osmidenní letecký pobyt do 4hvězdičkového hotelu s all inclusive,“ doplňuje.

Zvedá se zájem o exotiku na podzim

Řezníčková nicméně dodává další oblíbenou dovolenkovou zemi Čechů, a tedy Egypt, kam přes INVIA vyrazilo 16 % lidí. Zájem o Egypt hlásí i CK Fischer. „Z exotických destinací je momentálně největší zájem o SAE, Omán, Dominikánskou republiku, ale také bližší Kanárské ostrovy nebo Egypt,“ říká mluvčí Jan Bezděk Blesk Zprávám.

Naopak propad u tohoto oblíbeného dovolenkového ráje hlásí CK Alexandria. „Velký propad je naopak letos u severoafrických destinací Egypta a Tuniska. Tunisko jsme se letos již od začátku sezony rozhodli vůbec nenabízet,“ zmiňuje. Tunisko se navíc Čechům dočasně uzavřelo, a to i kvůli černému zbarvení na cestovatelském semaforu.

Co se týče cestování po vlastní ose či autem, zde podle Němečkové trvá zájem o pobyty v Chorvatsku a v Rakousku. 

Video  Dovolená v Chorvatsku 2021 covidu navzdory: Rajská pláž na ostrově Rab a Plitvická jezera  - Blesk - Jaroslav Šimáček, hudebnibanka.cz / Mushrush, Dietrich, Kersting - Croatian vacation
Video se připravuje ...

Zájem o cestování nicméně s létem nekončí. „Momentálně, blíže k podzimu, se začnou klienti přesunovat do Řecka, Turecka, a hlavně Egypta, Tuniska a na Kanáry, kde je i v září a říjnu velice dobré počasí i na pořádné koupání a opalování,“ zmiňuje Andrea Řezníčková pro Blesk zprávy.

„V srpnu jsme také spustily first minute prodeje na exotiku, za poslední roky je jasné, že Češi chtějí trávit podzim a zimu v exotice. Čím dál častěji také Vánoce a Silvestra. Termíny na tyto svátky jsou vždy velice obsazené, a proto je ideální začít je řešit už teď,“ dodává s tím, že vede exotika jako Maledivy, SAE, Mexiko, Keňa či třeba Dominikánská republika a že se nyní nabízí mnohé benefity - především související s pandemií. 

Projevil se strach, Češi rušili na poslední chvíli

Jak dodávají oslovení mluvčí, v prodejích ale i v rušení zájezdů se projevil strach. „Nákupní chování klientů se vzhledem k okolnostem pochopitelně změnilo. Lidé se momentálně nebojí kupovat exotické zájezdy několik týdnů nebo měsíců dopředu, musí mít ale jistotu, že nepřijdou o svoje peníze,“ uvádí pro Blesk Zprávy obchodní ředitel Exim tours Petr Kostka s tím, že tak klienti i hojně využívali možnosti zrušit zájezd bez udání důvodů jen třeba měsíc a půl před začátkem zájezdu. 

Exim tours společně s CK Fischer (obě CK nyní spadají pod DER Touristik Group ze skupiny Rewe) zavedli možnost u nejoblíbenějších destinací zrušit zájezd 30 dnů před odletem bez udání důvodů, přičemž je pak klientovi navráceno vše, co prozatím zaplatil. „Před letní sezónou této možnosti využilo na 15 tisíc klientů (celkem za Fischer i Exim), kteří se rozhodli v období 45 – 30 dnů před odletem svoji dovolenou z jakýchkoliv důvodů zrušit. Nakonec se ukázalo, že jsme tyto klienty neztratili, protože naprostá většina z nich si dovolenou koupila později během léta, například ve chvíli, kdy měli kompletně ukončené očkování,“ podotýká Jan Bezděk.

Také Řezníčková zmiňuje, že se nyní nabízí různé benefity, které souvisí s pandemií koronaviru. Uvádí například nízké zálohy, doplacení pár týdnů před odletem či i změnu termínu nebo destinace zdarma. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa