Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Skupinka cizinců kradla po republice v kempech: Policistům prchali díky důmyslné taktice!

Autor: ČTK, VaB - 
4. listopadu 2021
19:58

Policie vypátrala další tři cizince, kteří s třemi dříve zajištěnými podezřelými vykrádali po celé České republice stany, vozidla či chatky v kempech a na festivalech. Šestice mužů ve věku 34 až 44 let se podle policie v posledních dvou letních sezonách dopustila 104 skutků, při nichž téměř 130 poškozeným způsobila škodu za 1,5 milionu korun. Muži kradli hlavně peníze, elektroniku a šperky.

První tři podezřelé policie dopadla letos v srpnu. Původně je vinila z 25 skutků se škodou asi 600.000 korun. Již v létě policie uvedla, že se na krádežích zřejmě podílelo více lidí a počet skutků bude výrazně vyšší. Mužům za krádeže a porušování domovní svobody hrozí v případě odsouzení až osm let vězení. Tři podezřelí jsou stíháni vazebně.

Krádeže si skupina nejprve podrobně připravovala. „V domluvený den vyrazili z bydliště a ubytovali se vždy ve stejném ubytovacím zařízení v Česku, odkud v podvečerních hodinách vyjížděli na smluvená místa," uvedla mluvčí Iva Kormošová. Aby ztížili odhalení, různě měnili taktiku, vozidla i oblečení.

„Měli přesně naplánované, kdo s kým pojede, kdo bude krást a kdo hlídat a varovat druhé před hrozícím odhalením. V brzkých ranních hodinách se s lupem vraceli do místa ubytování, kde se o zisk podělili," doplnila mluvčí.

Do stanů, chatek či aut vnikali bez násilí, nic neničili. Okrádali i spící lidi. „Několika osobám odcizili peněženky či mobily přímo z kapes věcí, které měly ve spánku na sobě. Kdo měl zamčeno, nebo jinak zabezpečený vchod, tomu se vyhnuli," uvedla mluvčí. Nejvyšší škodu téměř za 150.000 korun způsobili muži, kterému z neuzamčeného obytného vozu, kde v tu chvíli spal, odcizili fotografickou techniku a peníze.

Jednu ženu se pokusili okrást dvakrát. S obytným vozem loni navštívila jeden festival, kde jí pachatelé z auta, kde spala, odcizili 10.000 korun. O rok později na tom samém festivalu zloděje v noci přistihla v kabině auta. Po krátké potyčce muž, aniž by něco stihl odcizit, z auta utekl.

„Když se jim do rukou dostali klíče od aut, nechali je po použití a vykradení na kapotě nebo střeše těchto aut," uvedla mluvčí. Auta, která skupina ke krádežím používala, policie zabavila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání