Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Švédského rappera (†19) zastřelili za bílého dne: Rok po pokusu o únos a brutálním sexuálním napadení

Autor: ran - 
23. října 2021
16:31

Známého švédského rappera Einara (†19) zastřelili v ulicích Stockholmu. Ani ne před rokem ho přitom zmlátil gang jeho hudebního konkurenta – agresoři se na něm údajně dopustili i sexuálního násilí. Aktivita gangů ve Švédsku za poslední roky nebývale narostla.

19letého rappera Einara ve čtvrtek střelili do hlavy a hrudníku. Hudebník, pravým jménem Nils Kurt Erik Einar Grönberg, patřil ke známým postavám švédské hudební scény. Několikrát obsadil první příčku v tamních hitparádách a také obdržel tamní nejznámější hudební cenu. Na švédské streamovací službě Spotify Einarovy nahrávky poslouchá milion lidí.

K tragické události došlo jen tři měsíce poté, co k 10 měsícům odnětí svobody odsoudili Einarova rivala Yasina, který před rokem zpunktoval nepodařený Einarův únos. Pár týdnů nato Einara napadli jiní lidé – partička kolem dalšího rappera Havaliho Khalila ho tehdy připoutala k topení, zmlátila ho a měla ho i sexuálně zneužít.

Tehdy útočníci dali na sociálních sítě materiál s Einarovými fotkami a videem z přepadení. Agresoři kromě fyzického násilí Einara také ponižovali a vydírali ho. Khalil v červenci za účast na útoku dostal dva a půl roku vězení.

Einara ve čtvrtek zastřelili z bezprostřední blízkosti u jeho bydliště. Svědci od místa činu viděli utíkat dvě podezřelé osoby, i Einar byl v okamžiku střelby ve společnosti dalších lidí. Rapper už delší dobu čelil vyhrůžkám smrtí, policie mu musela chránila identitu. Sám byl ale přitom podezřelý z účasti na říjnovém ubodání člověka v jedné restauraci. 

Hudebník na svých albech často zpíval a rapoval o kriminálním podsvětí, zbraních a drogách. Měl i hlasité veřejné rozmíšky s Yasinem, Khalilem a dalšími exponenty rapperské scény.

Jeho smrt je součást dlouhotrvajících problémů s gangy, které ve Švédsku za poslední desetiletí způsobily značné zvýšení kriminality. Severská země je jedinou evropskou zemí, v níž od roku 2000 aktivita různých pouličních zločineckých skupin výrazně narostla.

Video  Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání