Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tempel neoprávněně seděl 20 let za dvojnásobnou vraždu: Musí na svobodu! Rozhodl Ústavní soud

Aktualizováno -
19. října 2021
14:35
Autor: ČTK, VaB - 
19. října 2021
14:19

Měl si odpykat doživotí a 20 let seděl za dvojnásobnou vraždu. Po dlouhé době ale přišel zásadní průlom v případu Roberta Tempela. Soud ho pravomocně osvobodil. Tempel svou vinu roky odmítal a všemi možnými způsoby se snažil dokázat, že má pravdu. I když se mu to povedlo a jeho doživotí bylo zrušeno, zůstal nadále ve vězení. Podle mínění českých soudů si měl totiž odpykat zbytek z předešlého trestu. Ústavní soud teď rozhodl, že musí být propuštěn. Kdy se dostane na svobodu? 

Ústavní soud (ÚS) v úterý vyhověl stížnosti Roberta Tempela, jenž po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu na Sokolovsku zůstal ve vězení kvůli dřívějšímu trestu. Okresní soud v Sokolově by měl nyní dát bezodkladně pokyn k propuštění Tempela na svobodu, starší tresty si již odpykal, plyne z nálezu ústavních soudců. Další držení ve výkonu trestu je neústavní, zdůraznil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Soudce očekává, že by se Tempel mohl dostat na svobodu už v úterý. Nález Ústavního soudu dostane do datové schránky sokolovský soud i Vězeňská služba, od nichž Fenyk očekává neprodlenou reakci. „Dosud vykonaná část trestu doživotního v sobě kompenzuje i ty ostatní tresty, které mu byly dříve uloženy," řekl Fenyk.

 Na základě předešlých zásahů Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého Ústavního soudu byl Robert Tempel zproštěn obžaloby z dvojnásobné vraždy spáchané v roce 2001 na Sokolovsku. Přesto kvůli jinému dřívějšímu odsouzení zůstával ve vězení. Podle advokátů to je nezákonné. Starý trest je podle nich promlčený nebo vykonaný.

Tempel si v roce 1996 vyslechl trest 5,5 roku vězení. Dostal se podmínečně na svobodu. V podmínce se však dopustil loupeže, a tak justice rozhodla, že vykoná zbytek trestu, tedy 457 dní, a také dalších 13,5 roku za loupeže. Následně dostal souhrnný doživotní trest vězení za dvojnásobnou vraždu, jejíž spáchání popíral.

Po nedávném zrušení doživotního verdiktu kvůli nedostatku důkazů přikázala vězeňská služba Tempelovi odpykat zbývajících 457 dní z původního trestu. Na svobodu se tak vůbec nedostal. Tempel se obrátil na Okresní soud v Sokolově s návrhem, aby rozhodnutí zrušil, případně aby odložil výkon zbytku trestu, než se rozhodne o jeho promlčení nebo o započítání odpykaných let ze zrušeného doživotí.

Okresní soud Tempelovi bez bližšího odůvodnění sdělil, že se s jeho právním názorem neztotožňuje, že zbytek trestu nelze odložit ani započíst a že není promlčený. Ústavní stížnost směřovala právě proti rozhodnutí sokolovského soudu. O dalším vývoji případu vás budeme informovat.

verka1 ( 19. října 2021 16:27 )

Za 20 let se toho ve světě změnilo, zákony, bydlení,...kdy rozhodne soud o odškodnění. Neoprávněně sedět ve vězení, tolik let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání