Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rodiče (†41 a †39) pěti dětí chtěli zapít nový nábytek: Zemřeli pár hodin po sobě

Autor: yks, ČTK - 
11. října 2021
14:19

Více než dvě desítky obětí si vyžádala v Rusku otrava pančovanou lihovinou. Jsou mezi nimi také rodiče Murat a jeho žena Aislu. Z jejich pěti dětí se rázem stali sirotci. Na černém trhu zakoupeným alkoholem se otrávilo nejméně 49 lidí. Člověk, který ho dodával tvrdí, že o smrtícím potenciálu metanolového koktejlu neměl tušení.

 

Již více než dvě desítky obětí si v ruské Orenburské oblasti vyžádala náhražka legálních lihovin, jejichž ceny v posledních letech citelně stouply. "Otrávilo se celkem 49 lidí, z toho 21 zemřelo," uvedla kancelář šéfa regionu podle agentury Interfax. O den dříve smrtelná bilance čítala deset obětí ve dvou vesnicích poblíž hranic s Kazachstánem.

Pracovník ostrahy Murat Berekešov (†41) a jeho žena Aislu (†39) chtěli oslavit nákup a smontování nového nábytku ve svém domě ve městě Orsk v Orenburské oblasti v ruském Povolží.

Otevřeli si za tím účelem láhev alkoholu koupeného na černém trhu, a jak píše britský Mirror, zanedlouho jim začalo být zle. Aislu se už po několik doušcích  pokoutní lihoviny necítila dobře a museli ji odvézt do nemocnice. Murat stačil ještě zavolat své sestře, aby se jim postarala o jejich 5 dětí, zanedlouho se ale také skončil v péči lékařů stejně jako jeho manželka. Oba se otrávili metanolem a ani jeden z nich otravu nepřežil. Zemřeli s několikahodinovým odstupem. Z jejich dětí se stali sirotci.

Nejsou to zdaleka jediné oběti posledního neštěstí souvisejícího s prodejem pančovaného alkoholu v Rusku. Jak uvedla ČTK, alternativu k vodce hledá v laciných náhražkách více než desetina Rusů a ročně jich na to také desítky tisíc umírají. Tentokrát šlo kromě mnoha dalších také o důchodce Alexandra Sirotinina (†68) a dva nezaměstnané muže, Dmitrije Karelina (†40) a Žana Nurmakanova (†36). Smrtelných obětí už je minimálně 24.

Podle místních úředníků obsahoval pančovaný alkohol až pětinásobek smrtelné dávky metanolu. Jeho prodejce Ildar Sujunšalinov tvrdí, že ho zakoupil v místním velkoobchodu a neměl tušení o tom, jak je nebezpečný. Policie považuje za zázrak, že obětí není mnohem víc. Většinu smrtícího koktejlu se jí patrně podařilo zajistit.

Ruské úřady nařídily zpřísnit kontrolu nad výrobou a prodejem nápojů, léčivých a kosmetických přípravků a dalších tekutin obsahujících líh po případu hromadné otravy alkoholem v Irkutsku, kde v prosinci 2016 podlehla padesátka lidí otravě podomácku vyrobeným alkoholem. Šlo o jeden z nejhorších případů v ruských dějinách. Všichni otrávení pili nápoj vyrobený z kosmetického přípravku Bojaryšnik (Hloh) s obsahem metanolu. Jak se ale zdá, poptávka po laciném alkoholu si vždy najde „obchodníky“ ochotné vyhovět.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání