Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přísahal na zdraví blízkých! Brabec se dušoval kvůli otravě Bečvy, lidé ve vyšetření nevěří

Aktualizováno -
11. března 2021
13:48
Autor: ČTK - 
10. března 2021
18:52

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odmítl obavy opozice z toho, že kauza vyšetřování ekologické havárie na Bečvě vyzní doztracena. Může prý odpřisáhnout na zdraví svých blízkých, že nikdo nic nezakopává pod koberec. Poslancům dnes také řekl, že je naštvaný z prodlužování vyšetřování. Kauzu je třeba vyšetřit „padni komu padni", uvedl.

„Nikdo nic nezakopává pod koberec. To vám mohu odpřisáhnout na zdraví všech nebo všeho, co je mi blízké,“ řekl ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec před přerušením debaty ve Sněmovně.

Na zdraví svých dětí v minulosti přísahal také předseda vlády a ANO Andrej Babiš, když sliboval, že mimo jiné nebude zasahovat do práce redaktorů v médiích, kteří patří do holdingu Agrofert.

Ministr se také ohradil proti tvrzení, že jako někdejší ředitel Lovochemie, která rovněž patří do holdingu Agrofert, nemá vztah k životnímu prostředí. „Jestli si myslíte, že bývalý ředitel chemičky trhá mouchám křídla a dusí zvířátka, tak se prosím omluvte,“ řekl poslanci ODS a starostovi Uherského Hradiště Stanislavu Blahovi. Brabec podotkl, že je mimo jiné rybář a houbař.

Vyšetřovací komise k havárii na Bečvě, kterou iniciovala opozice, by podle ministra nepřípustně měla nahradit práci policie. Komise by zasahovala do neuzavřené kauzy, čímž by vytvořila nebezpečný precedens. Stejné argumenty v debatě používali i komunisté ve zdůvodnění, proč vznik komise nepodpoří.

Komise by podle jejích iniciátorů měla do půl roku pomoci odhalit viníky. Měla by vyhodnotit postup státních orgánů a jejich případná procesní pochybení či liknavost. Měla by také vyvodit případnou trestní odpovědnost. Opozice iniciovala vznik komise zejména kvůli tomu, že původce otravy Bečvy kyanidem není ani po půl roce vyšetřování znám.

Průzkum: Lidé ve vyšetření nevěří

Většina obyvatel České republiky však nevěří, že úřady spravedlivě vyšetří ekologickou havárii na řece Bečvě, vyplývá z březnového průzkumu agentury NMS Market Research.

Podle průzkumu nevěří ve spravedlivé vyšetření katastrofy 60 procent lidí. Případ podle agentury zaznamenalo 84 procent obyvatel. Z respondentů, kteří kauzu zaregistrovali, jich v její spravedlivé vyšetření nevěří dokonce 70 procent. Zároveň 40 procent lidí seznámených s případem si myslí, že by kvůli ní měl na svou funkci rezignovat ministr Brabec, uvedla agentura.

„Skepse Čechů ke spravedlivému vyšetření kauzy může být způsobena opakujícími se průtahy ve vyšetřování, ale i prohlubující se krizí důvěry ve stát a jeho lídry obecně,“ řekl zástupce agentury Vít Pavliš.

 

e.lesanova ( 11. března 2021 18:39 )

Otrava Bečvy byla bezesporu velkou tragédií, ale snahy našich pseudopolitiků z opozice, aby padla vina bez důkazů na firmu spojovanou s Babišem, je evidentní...jdou přes mrtvoly...VZHŮRU ke korytům, za každou cenu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa