Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž zkolaboval na D1: Zachraňovali ho náhodní svědci i policisté

Autor: VaB - 
30. září 2021
12:45

Na čerpací stanici na dálnici D1 přijel muž z Německa. Zastavil, vystoupil a zkolaboval. Lidé, kteří to viděli se mu okamžitě vydali na pomoc. Pak se přidali policisté. Pomocí defibrilátoru se jim podařilo muži zachránit život. Úžasnou spolupráci se šťastným koncem zachytila kamera.

U čerpací stanicie na 58. kilometru dálnice D1 zastavil v neděli odpoledne 63letý cizinec s tím, že natankuje. Mířil z dovolené v Maďarsku do Německa . To se mu ale už nepovedlo, jakmile vystoupil, sesunul se k zemi a zkolaboval.  V tu chvíli začal boj o jeho život.

V mžiku vteřiny se ocitl v bezvědomí. Hned několik lidí z okolí se mu  vydalo na pomoc. Okamžitě zahájili masáž srdce. V tu chvíli už na místo mířila i hlídka dopravních policistů ve složení Tomáše Kotlase a Miloslava Šimka.

Ve své dodávce mají totiž AED – automatizovaný externí defibrilátor. A ten je v podobných případech velkým pomocníkem k záchraně života. Na místě byli do dvou minut od oznámení. „Policisté již k muži vybíhali i s automatizovaným externím defibrilátorem, kdy přístroj po přiložení elektrod doporučil dva výboje. Následně přijela i profesionální pomoc – Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje – která pokračovala v resuscitaci,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Při převozu do nemocnice byl muž už ve stabilizovaném stavu. „63letý muž přežil náhlý srdeční kolaps nejen díky lidem, kteří mu na čerpací stanici poskytli laickou masáž srdce, ale také díky policistům z dálničního oddělení Bernartice,“ dodala mluvčí s tím, že je muž v současné chvíli v rukou profesionálů z IKEMu.

Více jak stovka AED

„Středočeská policie disponuje v současné době více jak stovkou přístrojů AED. Ty jsou umístěny převážně ve služebních vozech policistů z obvodních oddělení, dopravní služby, oddělení hlídkové služby, či dálničních odděleních. Jejich ovládání a používání je součástí vzdělávání policistů v rámci kurzů první pomoci Školního policejního střediska KŘP Středočeského kraje,“ vysvětlila mluvčí.

Defibrilátor je ve vozidlech policistů velmi důležitý. Ve vozech totiž tráví podstatnou část své služby a na výzvu, kdy jde doslova o život, dokážou reagovat hned. Za tento rok je to pro policisty ze Středočeského kraje již šestá úspěšná záchrana s AED.

Video  Policisté zachránili muže za pomocí AED.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání