Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kvůli nedostatku paliva se v Londýně tvoří dlouhé fronty. Podle Johnsona se ale situace zlepšuje

Autor: ČTK - 
29. září 2021
10:37

Před čerpacími stanicemi v Londýně se i dnes tvoří dlouhé fronty. Trvá tak problém se zásobováním pohonnými hmotami, který zčásti způsobil nedostatek řidičů nákladních aut. Premiér Boris Johnson přitom v úterý prohlásil, že situace se zlepšuje.

Británie se už téměř týden potýká s panickým nakupováním pohonných hmot, kvůli kterému jsou čerpací stanice bez zásob. Petrochemické společnosti už dříve upozornily, že nemají dostatek řidičů, kteří by naftu a benzin mohli přivézt.

Johnson: Vrací se to do normálu

Johnson se pokusil utlumit obavy veřejnosti a prohlásil, že zásobování se vrací k normálu. Obyvatele vyzval, aby nepanikařili a netankovali do zásoby. V mnoha regionech však zůstaly zavřené stovky čerpacích stanic a motoristé stále čekali ve frontách, aby mohli natankovat.

Reportéři agentury Reuters dnes brzy ráno zaznamenali dlouhé fronty u čerpacích stanic na severu Londýna a na frekventované okružní dálnici M25. Některé stanice opět vyvěsily cedule, že pohonné hmoty nemají.

Nedostatek vedl k výzvám, ať si přednostně mohou natankovat lékaři, zdravotní sestry a další nezbytní pracovníci, aby nemocnice a služby sociální péče fungovaly bez problémů. Johnson zatím tuto iniciativu nevyslyšel. Vláda uvedla do pohotovosti 150 řidičů cisteren britské armády, podle médií by mohli být nasazeni v následujících dnech.

Nejhorší je to v Londýně

Nejvýrazněji se krize podle odvětvových skupin projevuje v Londýně, v dalších britských městech a dále na jihovýchodě země. Na některých čerpacích stanicích se strhly šarvátky, fotografie na sociálních sítích ukazují, že někteří lidé čerpají pohonné hmoty do plastových lahví od vody.

Britská asociace prodejců pohonných hmot PRA v úterý uvedla, že 37 procent čerpacích stanic a jejích členů je bez zásob. Asociace zastupuje soukromé prodejce pohonných hmot, kteří představují asi dvě třetiny z celkových zhruba 8380 čerpacích stanic v Británii.

V Británii, která má pátou největší ekonomiku na světě, nedostatek pohonných hmot způsobuje chaos. Nedostatek řidičů tam vedl k výpadkům v zásobování supermarketů a kvůli prudkému nárůstu cen zemního plynu zkrachovaly některé energetické společnosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi