Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Írán chce po Británii za propuštění ženy 12 miliard. Ministr: „Je součástí hry na kočku a myš“

Autor: ČTK, sova - 
2. května 2021
17:11

Britsko-íránská občanka Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová bude propuštěna, až Londýn Teheránu splatí „válečný dluh“, uvedla v neděli podle agentury Reuters íránská státní televize s odvoláním na nejmenovaného íránského činitele. Stejný íránský představitel také potvrdil zprávu, kterou přinesl původně proíránský libanonský kanál, že Teherán se dohodl s Washingtonem na výměně vězňů a na uvolnění íránských prostředků zmrazených v USA. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price však vzápětí uvedl, že informace o dohodě týkající se výměny vězňů není pravdivá.

Podle íránské televize by Británie za osvobození Zaghariové-Ratcliffeové měla zaplatit 400 milionů liber (téměř 12 miliard Kč). Nejmenovaný představitel z britského ministerstva zahraničí, na něhož se odvolává agentura Reuters, však spekulace o propuštění íránsko-britské občanky nepotvrdil.

Nazanin s dcerou Gabrielle Nazanin s dcerou Gabrielle | Profimedia.cz, Reuters

Britský ministr zahraničí Dominic Raab předtím označil způsob, jakým Írán s vězněnou dvaačtyřicetiletou humanitární pracovnicí nakládá, v rozhovoru se stanicí BBC za mučení. „Myslím, že způsob, jakým s ní je zacházeno, se rovná mučení,“ prohlásil. Írán má podle něj povinnost ji okamžitě a bezpodmínečně propustit. Na otázku, zda Írán Zaghariovou-Ratcliffeovou zadržuje jako rukojmí, Raab reagoval slovy: Je jasné, že je součástí hry na kočku a myš, kterou Írán, či určitá část jeho systému, rozehrává. Snaží se ji použít jako páku na Spojené království.“

Zaghariová-Ratcliffeová, projektová manažerka nadace Thomson Reuters, je zadržována v Íránu od roku 2016, kdy do této země přicestovala s dcerou za příbuznými. Odsouzena byla za spiknutí proti íránské vládě. Zaghariová-Ratcliffeová toto obvinění vždy odmítala. V dubnu letošního roku dostala nový trest ročního vězení a roční zákaz opustit zemi na základě obvinění z propagandy proti islámské republice, uvedl její právní zástupce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi