Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Armáda, policie a hasiči cvičili u zásobníků ropy: Simuloval se útok teroristů i požár

Autor: VaB, ČTK - 
23. září 2021
17:06

Útok nepřítele a ochrana důležité infrastruktury. To ve čtvrtek cvičila armáda, policisté a hasiči u Nelahozevsi. Centrální tankoviště ropy se stalo terčem cvičného teroristického útoku. Vojáci hrozbu zlikvidovali a hasiči zase nacvičovali likvidaci možného požáru na nejnovějším zásobníku ropy. 

Centrální tankoviště ropy se nachází nedaleko obce Nelahozeves. Jedná se o strategicky důležitý objekt pro celou Českou republiku. Stojí na kopci nad obcí Podhořany, z jedné strany je kryt lesem. 

Kolem celého obvodu areálu se linou dva ploty, jeden je „obyčejný“ s ostnatým drátem, druhý, vyšší je  vybaven nejmodernější technologií, například jako senzory pohybu, či infra čidly, nechybí ani kamery, kterých je po obvodu čtyrkilometrového plotu asi 60. A je co hlídat.

Celkem se zde nachází 17 obrovských zásobníků na ropu. Některé slouží pro uskladnění vody, která by se použila v případě požáru. Všechny zásobníky mají svůj ochlazovací a hasicí systém. Zásobníky provozuje společnost Mero, která je ve vlastnictví státu a spadá pod ministerstvo financí. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) sice na akci chyběla, stejně jako pozvaný premiér Andrej Babiš nebo ministr Karel Havlíček (oba ANO), dorazil ale generální ředitel hasičů Vladimír Vlček a hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Největší cvičení vůbec

Současné cvičení bylo zatím největší, které se v areálu pořádalo. Mělo být už minulý rok, kvůli pandemii se však přesunulo na letošek. Simuloval se například útok ozbrojeného útočníka, zapálení jednoho ze zásobníků či pokus o proniknutí demonstrantů ke strategickým objektům. Bezpečnostním cvičením se společnost věnuje pravidelně, a to včetně prověřování kybernetické ochrany veškerých systémů

Celé operace se účastnila armáda, zejména tedy členové pěší roty Aktivních záloh, Policie ČR, Hasičský záchranný sbor a HZSP podniku Synthos, který má s Merem smlouvu, že v případě požáru na místo vyjede jako první.

Střelba nebo výbuch

Nejdříve se do areálu pokoušela dostat desítka figurantů v roli demonstrantů, kterým se nelíbilo skladování ropy. Vojáci je vyzvali, aby prostor opustili, ale nakonec je musela uklidnit až policejní jednotka, která je násilně vytlačila a následně všechny zadržela. Pak došlo k výbuchu a simulovanému střelnému poškození nejnovější nádrže. Na místo přijelo několik velkých cisteren a hasičský žebřík. Okamžitě začal nácvik likvidace požáru. 

V téže chvíli započala další simulace. Do areálu se pokusila násilně vniknout skupinka útočníků ve starém vozidle vybavena samopaly. To se jim však nepodařilo, neboť vojáci na kontrolním místě zaujali své pozice a všechny zastřelili. Sami utrpěli jen malé škody. O jednoho „zraněného“ vojáka se postaral zdravotník.

„Akce potvrdila, že jsme na potenciální krizové situace dobře připraveni. Prověřili jsme i kybernetickou ochranu a fungování krizového řízení. Zajišťování kybernetické bezpečnosti a povinnostem správce kritické infrastruktury se intenzivně věnujeme. Pravidelně prověřujeme účinnost nastavených bezpečnostních opatření a investujeme do prostředků k jejich zajištění, sdělil na konci akce Jaroslav Kocián, předseda představenstva společnosti. Celý podnik navíc  čeká kompletní rekonstrukce bezpečnostních zařízení. 

I když je Česko jedna z nejbezpečnějších zemí, s útokem je nutné počítat. „Orgány bezpečnostních složek státu se i na tyto scénáře připravují. Výcvik bezpečnostních složek na konkrétním objektu kritické infrastruktury státu poskytuje především velice dobrou taktickou znalost objektu, který by musely v nouzovém stavu ochránit,“ uvedl ředitel sekce plánování schopností ministerstva obrany generálmajor Miloslav Lafek. 

Jaroslav Hrabec z útvaru teritoriálních sil AČR uvedl, že armáda podobná cvičení organizuje každoročně na různých místech. „Není to jenom o jejím vlastním nasazení, ale je to taky o koordinaci s dalšími bezpečnostními sbory, které při eliminaci krizových situací obdobného charakteru působí,“ doplnil.

Celkově se v areálu skladuje 1,675 milionu kubíků ropy, která se tam dopravuje skrze ropovody Družba a IKL. Mero je zároveň jediným přepravcem ropy do ČR, zároveň s tím skladuje i strategické zásoby ropy pro případ krize. Areál se rozprostírá na ploše zhruba 59 hektarů.

Zajištění bezpečnosti se dlouhodobě Mero věnuje také po celém vedení ropovodu, tedy v případě Družby od slovenských hranic, a v případě IKL od Rozvadova. Důležitým prvkem je také příprava na ekologické havárie, například zajištění techniky pro jejich případnou likvidaci. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání