Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Eitan (6) jako jediný přežil pád lanovky: Děda chlapce je podezřelý z jeho únosu

Autor: ČTK - 
18. září 2021
20:16

Izraelská policie nařídila domácí vězení Šmulikovi Pelegovi, který 11. září odvezl svého šestiletého vnuka Eitana Birana z Itálie přes Švýcarsko do Izraele. Jeho vnuk je jediný, kdo přežil květnový pád lanovky v horách na severu Itálie. Informují o tom izraelská média. Při neštěstí zemřelo 14 lidí, pět z nich byli Biranovi příbuzní - rodiče, mladší bratr a dva prarodiče.

Video  Obrovská tragédie: Kabina lanovky v Itálii se utrhla, 14 mrtvých  - Reuters
Video se připravuje ...

Pelega, který je otcem Biranovy matky, policie vyšetřuje kvůli podezření z únosu. Do ukončení vyšetřování má zákaz opouštět dům. Příbuzní z otcovy strany, kteří žijí v Itálii, tvrdí, že byl chlapec odvezen bez jejich vědomí. Požadují proto, aby se vrátil do Itálie. Peleg byl v roce 2003 usvědčen z násilí na své ženě.

Přiznal se a byl odsouzen k 15měsíčnímu podmínečnému trestu a k pokutě. V rozhovoru s izraelskou televizí řekl, že je nyní Eitan „šťastný a obklopený svou rodinou“. „Je tam, kam patří - doma v Izraeli,“ řekl. Eitanova rodina žila v době neštěstí v Itálii.

Po propuštění z turínské nemocnice po několikatýdenní léčbě svěřil italský soud chlapce jeho tetě z otcovy strany Aye Biranové Nirkové, která žije nedaleko Pavie. Spolu s manželem chce Eitana vychovávat, i když mají dvě dcery. Teta z matčiny strany, která je v Izraeli, projevila zájem chlapce adoptovat.

Peleg přiznal, že Eitana odvezl z Itálie pronajatým autem do Švýcarska, odkud odletěli. „Odjeli jsme naprosto legálně, řídím se jedině tím, co je pro to dítě dobré,“ řekl Peleg. Prokuratura v Pavii oznámila, že bude usilovat o vrácení dítěte do Itálie v souladu s haagskou úmluvou o právech dětí.

Pelega obvinila prokuratura z únosu. „Haag? Jsem dědeček, chlapcův dědeček. O Haagu nic nevím,“ řekl v rozhovoru s izraelskou televizí Peleg. Možnosti získat právo na péči o chlapce u italských soudů se vzdal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání