Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V ohnivém pekle zahynulo nejméně pět lidí: Ropnou plošinu v Mexickém zálivu zachvátily plameny!

Aktualizováno -
23. srpna 2021
22:15
Autor: ČTK - 
23. srpna 2021
22:09

Při nedělním požáru na ropné plošině v Mexickém zálivu zemřelo nejméně pět lidí. V pondělí to oznámila mexická státní ropná společnost Pemex, která plošinu provozovala. Šest osob utrpělo popáleniny, dva lidé jsou nezvěstní a není zatím jasné, zda přežili, uvedla agentura AP.

Společnost dříve uváděla, že za havárií stojí porucha elektrického generátoru, poté však oznámila, že příčiny musí ještě prošetřit, uvedl list El País. Zranění a zemřelí jsou zaměstnanci mexické státní společnosti a dodavatelských firem. Podle agentury AP je nyní celé zařízení výrazně ohořelé.

Ředitel Pemexu Octavio Romero Oropeza odmítl, že by havárii mohla způsobit nedostatečná údržba. Deník El País uvedl, že v červenci těžařskou společnost postihla další havárie na podmořském plynovém potrubí, což vedlo ke vzniku požáru na otevřeném moři.

Podle odborníků je společnost Pemex silně zadlužená. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador navíc silně tlačí na úspory v provozu státem vlastněné firmy, uvedla agentura AP. To mezi analytiky vyvolává obavy, zda společnost má dostatečné prostředky na investice do údržby a bezpečnosti.

„Nejedná se o problém způsobený nedostatkem investic, jak tvrdí některá média,“ odmítl tyto úvahy ředitel ropné společnosti. Podle něj je tento druh havárie jedním z rizik, která doprovází těžařské aktivity.

Nedělní havárie vedla k přerušení těžební činnosti v ropném poli Ku-Maloob-Zaap. Mexická produkce ropy, která obvykle činí 1,7 milionu barelů denně, se tak snížila o zhruba čtvrtinu. Mexická státní společnost uvedla, že chce těžbu obnovit co nejdříve. S restartem provozu chce Pemex začít dnes nebo v úterý.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání