Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řecko opět v plamenech: Nový požár vypukl na ostrově Euboia, úřady doporučují evakuaci

Autor: ČTK - 
23. srpna 2021
11:21

Na jihu řeckého ostrova Euboia vypukl v pondělí 23. srpna nový lesní požár jen krátce poté, co se předchozí ohniska požáru na severu ostrova podařilo dostat pod kontrolu. Oheň poblíž letoviska Marmari zatím neohrožuje žádná obydlí, úřady však doporučily evakuaci, uvedl list Ekathimerini. Na místě zasahuje 64 hasičů a 26 požárních vozidel, podpůrná pozemní jednotka, osm vrtulníků a jedno hasicí letadlo, uvádí agentura AP.

V přístavu u města čekají plavidla pobřežní stráže, pokud by se situace zhoršila a byla nezbytná evakuace po moři. Na místě vane silný vítr, který by mohl způsobit další šíření plamenů. Oheň se však podle AP po několika hodinách zdá být pod kontrolou.

Příčinu požárů v Řecku se zatím nepodařilo stanovit, policie ale již kvůli podezření ze žhářství zadržela více než deset lidí, včetně 14letého chlapce. Do vyšetřování se zapojil speciální státní zástupce pro případy organizovaného zločinu, uvedl v pátek ministr pro ochranu občanů Michalis Chrisochoidis.

V Řecku pomáhali i Češi

Lesní požáry, které od konce července zasáhly zejména Peloponés a ostrov Euboia, byly nejhoršími lesními požáry v Řecku od roku 2007. Podle Evropského systému informací o lesních požárech (EFFIS) při nich od konce července bylo zničeno na 100 900 hektarů (asi 1000 kilometrů čtverečních) vegetace - to je asi dvojnásobek území Prahy. Kvůli vlně požárů, které se rychle šířily vinou nebývale vysokých teplot a silného větru, pomáhaly Řecku více než dvě desítky zemí, včetně České republiky.

Video  Řecko: Ohnivé inferno a evakuace lidí z pláží. Rozsáhlé lesní požáry trápí pevninu i ostrovy  - Reuters
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 24. srpna 2021 09:51 )

Jak je to na jihu Evropy s těmi mnohočetnými požáry.... Video von Peter Werner - pravda, kterou nám naše media neukážou a ani neřeknou......

alt Bez virů. www.avast.com
Přílohy
VID-20210811-WA0001.mp4 – Video, 4 MB

Zobrazit celou diskusi