„Přestal se orientovat v čase a prostoru,“ řekl Aha! rodinný přítel. „Žil v pečovatelském domě za Prahou, kde bavil celé osazenstvo, všichni ho milovali pro tu jeho slušnost a vstřícnost i přes ty zdravotní handicapy. Rodina za ním do posledních chvil jezdila,“ dodal.

Vystudovaný kameraman a režisér měl mnoho profesí a všechny skvěle zvládal. „Eda byl velice sečtělý a k tomu i manuálně zručný. Prima partner,“ řekla Aha! moderátorka Saskia Burešová (75). S Hrubešem spolupracovala přes 50 let. Poznali se v roce 1967 při práci na zábavném pořadu pro vojáky Poštovní schránka. Eduard dokonce ovlivnil to, jak Saskia dodnes vypadá. „Doporučil mi, abych si nechala narůst vlasy. Tak mě mají diváci v povědomí dodnes,“ říká moderátorka.

Hvězdu divadla Semafor Jolanu Smyčkovou (42) zase režíroval ve hře Dámská šatna, dvakrát klepat. Napsal ji scenárista a spoluautor komedie Ať žijí duchové Jiří Melíšek (†83), který byl sousedem Hrubeše u vojenské nemocnice ve Střešovicích. „Chodili pak ještě s manželkou Blankou na všechny mé premiéry. Byli s Jirkou Melíškem ohromně zábavní společníci. Když ale v roce 2014 zemřela a rok po ní odešel i Jirka, už se nedokázal tak radovat,“ prozradila Jolana. Snažila se s Eduardem stále komunikovat, ale poslední půlrok už nepoužíval mobil.

Vyčítal si smrt ženy

Manželka Blanka Hrubešová (†70) byla kostýmní výtvarnice a pro Edu středobod vesmíru. Říkal jí šéfová, hlídala mu pracovní termíny a byla velkou oporou. V roce 2013 ji postihla mrtvice, po níž oslepla a přestala chodit. Byla pak v Domově svatého Karla Boromejského v pražských Řepích, kam za ní manžel třikrát denně jezdil a obětavě ji krmil. „Ona byla dokonce tak statečná holka, že když viděla, co to s námi dělá, tak předstírala, že trochu vidí,“ vzpomínal ještě před časem Hrubeš. Že jí není dobře, přitom před úplným vypuknutím nemoci paní Blanka rodině tajila. „Já si vyčítám, že jsem se asi měl zachovat jinak, ale s ní se o tom nedalo moc mluvit. Máme tady jednu obrovskou skříň plnou literatury, jak se léčit alternativní medicínou, a to mě mělo trknout,“ litoval známý moderátor.

Video: Eduard Hrubeš na pohřbu Heleny Štáchové

Fotogalerie
14 fotografií