Zesnulý písničkář to tak ale nechtěl nechat, protože mnoho desetiletí cítil obrovskou nespravedlnost. Mimo jiné kvůli tomu, že jako autor hudby a textu bral jeho brácha za Stánky a jejich vysílání v rádiích nebo televizích více peněz a na Františka zbýval v hierarchii odměn pouze interpretační poplatek, který je daleko nižší.

Nová žádost

Zatímco u většiny hitů je v databázi jednoznačně uvedený Jan, u písně Stánky, která vznikla ještě v době, kdy bratři měli kapelu Brontosauři, je podle informací Blesku na Ochranném svazu autorském (OSA) žádost o nový záznam autorství.

Vznikala společně

„Táta byl taky autorem této písně, často o tom mluvil a tak se to taky rozhodl s OSA řešit. Ale nevím, jak to dopadlo,“ řekl Blesku syn František (47). OSA na dotaz Blesku k nově nahlášenému spoluautorství do uzávěrky tohoto vydání nereagovala. V oficiální databázi se ale zatím nepropsalo. Důvodem může být zdržení kvůli pandemii koronaviru nebo dokazovací řízení. To se ale může, vzhledem k Nedvědově červencové smrti, zkomplikovat.

Považoval je za své

František celý život považoval Stánky za svůj hit. „Tahle písnička, ať ji zpívám stokrát nebo dvěstěkrát, má pokaždé jinou atmosféru. A to se mi nemůže oposlouchat,“ prohlásil před časem v rozhovoru pro ČRo. „Mám sestavený repertoár, který vyhovuje všem. Jsou tam moje skladby i pecky od Honzy nebo písně světových umělců,“ vysvětloval také.

VIDEO: Pohřeb country legendy Františka Nedvěda (†73): Bratr Jan zkolaboval!

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb country legendy Františka Nedvěda (†73): Bratr Jan zkolaboval! Blesk

Fotogalerie
46 fotografií