Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Při útěku z Kábulu zemřel nadějný fotbalista (†19): Jeho ostatky našli v podvozku amerického letadla!

Autor: rix - 
20. srpna 2021
05:00

Chaos, zmatek a strach v Kábulu po jeho obsazení radikály z Tálibánu způsobily, že se několik zoufalých Afghánců pokusilo ze země uprchnout na podvozku amerického letounu C-17. Mezi nimi byl i devatenáctiletý nadějný fotbalista Zaki Anwari. Ostatky mladého nešťastníka byly nalezeny až na letišti v Kataru, kde letoun přistál. 

Nadějný fotbalista se chtěl spolu s dalšími zoufalými Afghánci dostat pryč na trupu letadla z Tálibánem sužovaného Kábulu, informoval deník Daily Mail

Mladý sportovec byl tak mezi větší skupinou lidí, která se o zoufalý čin pokusila. Dva lidé dokonce spadli z podvozku stroje již při vzletu. Padající těla byla zachycena na videu a pravděpodobně se tak stanou smutnými ikonami kábulské krize. 

Všemi milovaný mladík navštěvoval prestižní francouzskou střední školu Esteqlal v Kábulu a jako šestnáctiletý byl povolán do mladého národního fotbalového týmu. Jeho smrt oplakávali jeho přátelé a vrstevníci na sociálních sítích.

„Byl pro mě jako bratr, mám na něj ty nejlepší vzpomínky. Jeho ztráta se nedá vyjádřit slovy,“ uvedl zdrcený kamarád afghánského talentu. 

Smrt nešťastného chlapce už potvrdilo i generální ředitelství tělesné výchovu a sportu v Afghánistánu. Mladík Zaki Anwari spěchal na letiště nedlouho poté, co se radikálové zmocnili hlavního města Kábulu. Zoufalí Afghánci pak pronásledovali letadlo na letištní dráze navzdory varovným výstřelům.

Americké vojenské letectvo později uvedlo, že se piloti rozhodli pokračovat ve vzletu i přes přítomnost lidí na trupu, protože letadlo bylo obklíčeno a dle jejich slov docházelo k rychlému zhoršování bezpečnostní situace. Americké vojenské letectvo dále v úterý potvrdilo, že zahajuje vyšetřování osudného vzletu. 

„Tváří v tvář rychle se zhoršující bezpečnostní situaci kolem letadla se posádka letadla C-17 rozhodla opustit letiště co nejrychleji. Lidské pozůstatky byly objeveny v podvozku C-17 poté, co přistálo na letecké základně Al Udeid v Kataru,“ uvedlo letectvo. Letadlo je v současné době zabaveno a budou se o něm shromažďovat materiály a data. 

Během chaotických scén na letišti zahynulo až osm lidí, včetně dvou ozbrojených mužů, kteří byli zastřeleni americkými jednotkami. 

Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla  - Twitter
Video se připravuje ...

 

 

Radek Polák ( 21. srpna 2021 08:25 )

Inteligence sportovců je všeobecně známa,(fotbal, hokej ), měl po kom dědit geny !

y1xcvbnm ( 20. srpna 2021 11:29 )

s tímto fotbalistou tam vlezl i nadějný doktor ale ten spadl na plochu letiště

hubaucpanakoblihou ( 20. srpna 2021 11:20 )

Tenhle inženýr nevěděl, že se podvozek zatahuje?

ANOrozkradanidotaci ( 20. srpna 2021 11:19 )

Podvozek se nepoškodil?

ANOrozkradanidotaci ( 20. srpna 2021 11:17 )

ANO, a proto my zloději volíme ANO!
Přidej se k nám!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání