Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Slovenské tornádo se hnalo rychlostí 200 km/h! Střechy v Petkovcích odneslo sto metrů daleko

Aktualizováno -
6. srpna 2021
09:20
Autor: VaB - 
5. srpna 2021
21:03

Slovenským okresem Vranov nad Topľou se prohnalo tornádo. Strhlo několik střech a vyvracelo stromy. Na videu se podařilo zachytit, jak se země na chvíli dotklo. Oběti na životech si naštěstí nevyžádalo. Způsobilo nicméně nemalé materiální škody. Podle  slovenských meteorologů mělo sílu F2 a vítr v něm dosahoval rychlosti okolo 200 km/h! Další dva větrné víry zasáhly Polsko.

Tornádo se v obcích Čierne nad Topoľkou, Bystré a Petkovce prohnalo ve čtvrtek vpodvečer. Ke kontaktu „konce“ tornáda došlo na několik sekund. I tak se některým lidem úkaz na nebi podařilo zachytit na video.

„Téměř dvě desítky profesionálních a dobrovolných hasičů momentálně zasahují v obci Petkovce, okres Vranov nad Topľou. Obec zasáhlo tornádo, které strhlo a poškodilo střechy na čtyřech rodinných domech a strhlo elektrické vedení,“ informovali ve čtvrtek hasiči na facebooku.

Došlo taktéž k popadání stromů na silnice, které byly neprůjezdné. Hasiči se snažili stromy ze silnic odstranit a stržené střechy nahrazovali plachtami. „Bylo vidět, jak se točí vítr a všechno zvedá nahoru. Plechy ze střech to odneslo možná až 100 metrů. Prošlo to jen spodní částí obce, trvalo to možná minutu, ale demolovalo všechno, je to spoušť,“ řekl slovenskému Deníku N starosta obce Petkovce Pavol Hybala.

Podle Slovenského hydrometeorologického ústavu dosáhlo tornádo, soudě podle analýzy napáchaných škod, stupně síly F2 s rychlostí větru okolo 200 km/h. Meteorologové také informovali o tom, že jev se nevyskytl jen na Slovensku, ale také v Polsku, kde zaznamenali hned dvě, v Rzeszówě a Józefówě.

Tornádo zasáhlo i polský Rzesów

Ke zraněním na Slovensku naštěstí nedošlo. Podle PlusJedenDeň jsou nejvíce postiženou obcí Skrabská a Petkovce. Popis škody, které tornádo způsobilo, je podle starosty zatím předběžný. Úřady vyčíslí škody později. 

Miroslav Mišek ( 6. srpna 2021 09:57 )

A to ešte pracujeme na tom, aby sme do sveta dostali rizek medzi chľebom. Hamburger skončil!

Miroslav Mišek ( 6. srpna 2021 09:51 )

Šariština bude raz svetový jazyk. Už len preto, že nepotrebujeme ypsilon. Tiež dĺžkové miery máme všeobecné. Základnou jednotkou dĺžka je ,,das teľo" a ,,choľem" pričom das teľo má 10 choľemov

frantacizek ( 6. srpna 2021 01:16 )

jsme holt tornádová oblast..ale ta vychodňarština

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání