Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš na další obhlídce po tornádu: Havlíčkův resort proplatil 24 milionů

Autor: ČTK - 
5. srpna 2021
12:28

Premiér Andrej Babiš a vicepremiér Karel Havlíček ve čtvrtek opět zamířili na jižní Moravu, aby obhlídli stav obcí po tornádu. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podle svého šéfa z programu Pomoc po tornádu dosud proplatilo 62 žádostí za 24 milionů korun. Podnikatelé zatím dokončili a úřadu bylo předáno 69 žádostí. Evidováno jich je celkem 111.

Bouře s tornádem letos 24. června zasáhla především Břeclavsko a Hodonínsko. Ministerstvo pro místní rozvoj k 23. červenci odhaduje náklady na obnovu majetku v Jihomoravském kraji na 5,3 miliardy korun. Dále se ale zjišťují škody na majetku podnikatelů, včetně těch v zemědělství. Suma se tak bude ještě měnit. Ve stejný den zasáhla bouře také obce Stebno a Blatno na Lounsku, kde způsobila milionové škody. Poničené tam jsou zejména hospodářské budovy.

Andrej Babiš a Karel Havlíček dnes vyrazili do Břeclavi, Mikulčic a Lužice na obhlídku současného stavu po tornádu.

Sběr žádostí do programu začal 30. června, skončí 30. září. Má ho na starosti tým MPO složený ze zástupců státní agentury CzechInvest a Hospodářské komory. Na kompenzaci škod po bouři doprovázené tornádem z konce června je pro firmy a podnikatele připraveno 200 milionů korun.

Podnikatelé, kteří museli kvůli tornádu omezit nebo zcela zastavit činnost, mohou z programu Pomoc po tornádu čerpat podporu až jeden milion korun na obnovu nebo nákup nového majetku, minimální pomoc přitom činí 50.000 korun. Využít mohou i jednorázovou dotaci 50.000 korun na úklid.

Žadatel, který má proti živelním pohromám pojištění, může získat příspěvek až ve výši rozdílu mezi pojistným plněním a cenou nového majetku. Kdo je nepojištěný, má nárok na dotaci až 80 procent ceny nově pořízeného majetku.

Dotace mohou podnikatelé čerpat na stroje a zařízení, software zajišťující funkčnost nakupovaných strojů i nezbytné licence, stavební a technické práce, dopravní prostředky, zásoby a zboží. Za uznatelné výdaje nelze naopak pokládat například splátky půjček a úvěrů, penále nebo celní a správní poplatky.

Video  25 kilometrů zkázy: Policisté proletěli nad trasou tornáda  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky mohou podnikatelé navíc získat bezúročný úvěr od 500.000 do 45 milionů korun na investice v rozšířeném programu Expanze - úvěry. Žádosti přijímá pobočka rozvojové banky v Brně.

MPO v pondělí zveřejnilo výzvu k dalšímu programu podpory s názvem Nemovitosti. Příjem žádostí zahájí 16. srpna. Žadatelé budou moci získat jeden až 35 milionů korun na obnovu poškozených provozoven. Podpora bude fungovat v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Na pomoc je připraveno 500 milionů korun.

Video  Tornádová zkáza domova důchodců v Hodoníně.  - Virtual Visit s.r.o.
Video se připravuje ...

sarina ( 5. srpna 2021 22:27 )

Máš pravdu i to muselo být hrozné, omlouvám se.

PetPet ( 5. srpna 2021 21:12 )

A nebyly to žádné chatrné domky. Dnes je vše vystavěno nově.

PetPet ( 5. srpna 2021 21:10 )

Chci, babičce uplaval barák, nejen jí. V celé ulici. Mrtví také byli :/. Všechno není k hodnocení, ani požáry a jiné.

sarina ( 5. srpna 2021 17:44 )

Snad nechceš srovnávat povodeň s tornádem.

PetPet ( 5. srpna 2021 16:45 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa