Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš s Havlíčkem chtějí zatlačit na pojišťovny. U lidí postižených tornádem radí velkorysost

Autor: ČTK, sova - 
2. července 2021
19:15

O způsobu, jakým posuzují škody způsobené na jižní Moravě tornádem, chtějí znovu jednat se zástupci pojišťoven premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). V pátek navštívili postižená místa a setkali se mimo jiné s místními podnikateli. Pojišťovny by podle nich měly být v některých případech velkorysejší. Řekli to v pátek novinářům při návštěvě zasažené oblasti. Premiér Babiš dnes také v rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že chce ještě jednat o možnosti zvýšit přímou dotaci dva miliony pro postižené obyvatele.

Setkali jsme se s podnikatelem, který přišel o hospodu i o dům, byl pojištěný na živel do výše osmi milionů, ale na vichřici pouze do výše milionu. Podle našeho názoru by tornádo mělo být vyhodnocené jako živel, ale u něj situaci posoudili (zástupci pojišťovny) jako vichřici a vyplatí mu pouze milion korun. Se zástupci asociace pojišťoven jsme mluvili hned v pondělí a ubezpečili nás, že budou velkorysí. Na tomto případu to tak ale nevypadá, měli by být velkorysejší,“ poznamenal Havlíček.

Dodal, že pro všechny podnikatele je určena okamžitá pomoc do výše jednoho milionu. Vláda připravuje také investiční podporu pro poškozené nemovitosti podnikatelů do výše 35 milionů korun a zároveň spustí úvěrový program hlavně pro malé a střední podnikatele do 45 milionů korun s nulovou sazbou.

Podpora i ve formě úvěru

U zemědělských podniků platí, že co je na polnostech a vinohradech, případně strojích pro práci na nich, půjde za ministerstvem zemědělství, škody na výrobních budovách nebo kancelářích za ministerstvem průmyslu a obchodu. Fyzické osoby pak spadají pod ministerstvo pro místní rozvoj, tam je podpora až dva miliony korun a ve formě úvěru,“ shrnul Havlíček.

Podnikatelé v Hodoníně si při setkání s Babišem stěžovali na nedostatek a vysoké ceny stavebního materiálu, které byly už před tragédií. Babiš uvedl, že pokud dostane soupis potřebného materiálu, požádá o hmotnou pomoc státy, které se na Česko s nabídkou pomoci obrátily, například Slovensko nebo Maďarsko.

luder ( 5. července 2021 09:47 )

Další integrace zemí EU je již navržena!
Polská TV stanice TVP INFO informovala polské občany o tom, co EU, USA a NATO "upekly". Samozřejmě, hlásná trouba protektorátního režimu v Praze, ČT24, nám, občanům České republiky, "zapomněla" tuto informaci přinést. Na setkání Visegrádské skupiny v Praze předložil Frank-Walter Steinmeier (spolkový prezident Německa) devítistránkový dokument vzniku Evropského superstátu. Členské státy se vzdají: 1) vlastní armády, vlastních tajných služeb, vlastního zákonodárství, vlastního daňového systému, vlastní měny 2) kontroly nad státní hranicí včetně systému a procedury vpouštění a relokace migrantů. 3) Vytvoří společný vízový systém, společnou zahraniční politiku transformace. NATO v preambuli textu vlády Francie a Německa oznamuje: "Naše státy sdílejí společné předurčení a společný žebříček hodnot, které dávají předpoklad ještě hlubšímu sjednocení našeho obyvatelstva. Budeme tedy usilovat o politickou unii v Evropě a zveme další Evropany k připojení k projektu." * Vznikne společná armáda „European Security Compact” na principu „ohrožení jednoho státu/ohrožení všech států. * Rozvědka a kontrarozvědka bude podřízena jednomu centru. * Bude zvětšena pravomoc „Evropského veřejného žalobce“ a vznikne jednotný trestní zákon. * Národní státy nebudou mít právo rozhodovat o migraci a nebudou mít vlastní azylovou politiku. * Rozmístění migrantů bude povinné a bude respektovat rovnoměrné rozdělování uprchlíků a národní státy to nebudou moci měnit!

PetPet ( 2. července 2021 21:54 )

Oba ho vydržíte, volby jsou brzy a spadne klec.

sarina ( 2. července 2021 20:33 )

To se nezmění, Babiš může za všechno. Přijede je špatně, nepřijede je špatně, pojišťovny nechtějí platit může za to Babiš, jistě může i za tornádo, povodně a všechno co se děje. Až budou feťáci bude všechno OK, všechno bude správné.

sarina ( 2. července 2021 20:25 )

pojišťovny se ošívají když mají vyplatit jakoukoliv pojistku a že bude tornádo nikdo nepředpokládal, ona pojišťovna tornáda pojišťuje? Nechce pojišťovat nic co by je připravilo o prachy, berou jen pojistky které se jim vyplatí. TY POJIŠŤOVACÍ ZÁKONY DĚLÁ VLÁDA NEBO POJIŠŤOVNY SAMY?

sarina ( 2. července 2021 19:59 )

No právě, měly to být pojišťovny které s tím měly přijít a nečekat až na ně zatlačí Babiš s Havlíčkem. Pojišťovny vnucovat pojistky to jó, ale platit škody se jim nějak nechce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa