Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Při pádu vrtulníku zemřel mandloňový magnát Bill Vann (†67): Pomáhal v USA založit mandlový průmysl

Autor: rix - 
15. srpna 2021
16:04

Při pádu vrtulníku v Kalifornii zemřel „mandloňový král“ Bill Vann a jeho manželka Susie (†60). Úřady mezitím zjišťují příčinu neštěstí. Zesnulý farmář byl jedním ze zakladatelů významné firmy pro sklizeň a zpracování mandlí. 

Bill Vann byl vůdcem podnikatelské komunity v severní Kalifornii, který pomohl v zemi založit mandlový průmysl. Podle prohlášení jeho bratra Gernetta Vanna byli Bill Vann a jeho manželka mezi čtyřmi lidmi, kteří nepřežili nehodu helikoptéry, Robinson R66 informoval server KRCR.

Bill a jeho bratr Garnett se spojili a obhospodařovali čtyřicet akrů (tj. asi 16 hektarů)  poblíž svého domova ve Williamsu už v roce 1973. Jejich společnost Vann Family Orchards byla založena v roce 2012 a stala se jednou z nejvíce prosperujících firem pro pěstování mandlí v USA. „Bill byl partner, který miloval zemědělství a podnikání. Jeho ztráta je obrovským šokem pro naší rodinu, zaměstnance a pěstitele,“ uvedl zdrcený Garnett Vann. 

I přes těžkou ztrátu ale bude dle jeho slov v podnikání i nadále pokračovat. Firma zesnulého pěstitele zaměstnává na dvě stovky zaměstnanců v okolí a spolupracuje s další stovkou farmářů. „Bill by byl první, kdo by řekl, ať se připravujeme na další sklizeň,“ dodal jeho bratr.

„Jménem správní rady Almond Board of California, zaměstnanců a pěstitelů mandlí v Kalifornii truchlíme nad ztrátou Billa a Susie Vannových a dalších, kteří byli v neděli zabiti při tragické nehodě helikoptéry," řekl Richard Waycot, ředitel společnosti Almond Board of California.

Děsivý pád

Vrtulník Robinson R66 havaroval v neděli kolem 13:15 místního času (22:15 SELČ) v okrese Colusa severně od Sacramenta, uvedl americký Federální úřad pro letectví (FAA). Podle jeho informací byli na palubě čtyři lidé. Žádný z nich neštěstí nepřežil. 

Podle informací Fox News Národní rady pro bezpečnost dopravy zveřejnila zprávu, v níž děsivý pád helikoptéry s prominenty viděl očitý svědek. Osudného dne jel autem po dálnici, když uviděl helikoptéru letící na východ. Vrtulník údajně letěl 15 až 30 metrů nad zemí. Zničehonic měl prudce zabočit doleva a zmizet za stromy. O něco později se zřítil do rajčatového pole Walta Seavera. „Bude to místo na našem ranči, které bude navždy označeno – jsem si jistý v našich myslích a srdcích,“ uvedl majitel ranče.

Vannovi byli rodiči čtyř dětí a prarodiče sedmi vnoučatům. Dalšími oběťmi vrtulníku smrti byl Charles Thomas Wilson (†71) a Bobbie Lee Keatonová (†62). Agentura doposud nezveřejnila příčiny tragického pádu.

frantacizek ( 15. srpna 2021 16:58 )

to nikdo doufám nechce, s těma mandlema...

frantacizek ( 15. srpna 2021 16:40 )

už tak bude méně těch migrujících zajíců na jídelníčku, kteří padnou za vlast pod koly aut, když valí sexovat přes ty dálnice

frantacizek ( 15. srpna 2021 16:36 )

doufám, že mi Billova smrt nezdraží ještě více mandle.. nebo se jich tady na Velkou Moravu bude zavážet z USA méně..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání