Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Simona Monyová zemřela před 10 lety: Vrah touží po svobodě!

Autor: rc - 
3. srpna 2021
05:00

Už deset let uplynulo od vraždy Simony Monyové. Úspěšnou autorku ženských románů po hádce zavraždil její manžel Boris Ingr, který ji měl dlouhodobě týrat. Smrt čtyřiačtyřicetileté brněnské rodačky šokovala všechny fanoušky jejích románů.

Simona Monyová byla jednou z nejúspěšnějších spisovatelek všech dob. Za svůj život napsala devětadvacet úspěšných románů, které hltaly tisíce žen. První kniha s názvem Osud mě má rád, vyšla už v roce 1996. Mezi její nejúspěšnější romány patří Deník citového vyděrače, Kudlanka bezbožná či Octomilky. Některé z nich se dostaly na filmová plátna.

V režii Filipa Renče byla zfilmována kniha Sebemilenec, Lenka Wimmerová zase režírovala knihu Tchyně a uzený a Olga Dabrowská adaptovala prózu Roznese tě na kopytech. Zdálo se, že úspěchu populární spisovatelky nestojí nic v cestě. Jenže 3. srpna 2011 se stala tragédie, která otřásla všemi jejími fanoušky.

Brutální vražda

Monyová se v roce 2003 provdala za televizního kameramana Borise Ingra. V té době již vychovávala dva syny, manželům se však posléze narodil třetí syn. S Ingrem spoluvlastnili nakladatelství Mony, v němž její knihy vycházely. Manželství ale nebylo šťastné. Ingr měl Simonu podle přátel dlouhodobě fyzicky i psychicky týrat. Byl prý žárlivý a jeho agresivní chování eskalovalo.

V srpnu 2011 byla Simona s Ingrem již v rozvodovém řízení, když se objevil s lahví vína a bonboniérou u jejích dveří v brněnských Obřanech s tím, že chce uspat jejich syna. Strhla se hádka. Ingr vzal nůž a ženu šestkrát bodl do břicha a hrudi. Posléze bodl i sám sebe a následně skočil z okna. Nezpůsobil si vážná zranění, a tak se vrátil a skočil znovu. Byl převezen do nemocnice, kde ho uvedli dokonce do umělého spánku. Poté ho policisté vyslechli, obvinili z vraždy a převezli do vazby.

Vražda v afektu

Ingr u soudu tvrdil, že si z útoku nic nepamatuje. Podle psychologických posudků jednal agresivně v divokém afektu. Navíc ho psychologové popsali jako nestabilního narcise s vysokým IQ, který má potíže s autoritami. Soud ho v roce 2013 poslal na patnáct let do vězení. Trest si odpykává ve věznici ve Valdicích. Pozůstalým měl navíc vyplatit 2,37 milionu korun.

V roce 2016 soud zamítl jeho žádost o obnovu řízení. „Simona Monyová mi moc chybí. Vždy, když přijdu kamkoliv do knihkupectví, tak vidím její knížky. A říkám si: Bože, kolik jich ještě mohla napsat, kdyby nebylo Borise!“ uvedl tehdy její kamarád a dvorní fotograf Jef Kratochvil.

Podmínečné propuštění

Ingr by mohl být letos propuštěn na svobodu. „Podle délky trestu je možné, aby si vězeň podal žádost o podmínečné propuštění, musí ji ovšem podpořit ředitel věznice. Pokud by ji nepodpořil, tak potom u soudu není šance,“ uvedl minulý rok pro Blesk.cz uznávaný advokát Jan Černý s tím, že propuštění ovlivňuje řada faktorů. Vězeň musí být vzorný, bezproblémový a musí plnit příkazy. Pakliže soudce propuštění podpoří, věc jde k soudu.

Bratr odsouzeného, Martin Ingr, se domnívá, že se jeho sourozenec pokusí žádost o podmínečné propuštění podat. „Nějaká snaha o jeho propuštění tam bude, zatím ovšem nic neproběhlo. Víc toho nevím,“ řekl Aha! Muž nicméně podle mluvčí Krajského soudu v Brně Kláry Belkovové žádost o podmínečné propuštění nepodal. „Krajský soud v Brně neeviduje žádnou žádost Borise Ingra o podmínečné propuštění z vězení,“ řekla Blesku mluvčí.

Renata Amadi ( 3. srpna 2021 22:02 )

Takového smejda by pouštět neměli. Odsedi so pár let a chce ven. Ona už si nežije ani jediný den svého života. Tak proč on ano? Navíc zničil život svým dětem. Nemá právo být na svobodě. Už nikdy

sorgedoktor ( 3. srpna 2021 18:17 )

Poslyste, tot snad bylo zverejneno, nebo se jedna o V a s d o j e m/ Otazka/Pokud by to tak bylo, slo by o vrazdu v afektu./Na to je asi jina trestni sdazba/...

Amy6 ( 3. srpna 2021 17:40 )

Z prvního patra by mohl skákat dodnes.

Amy6 ( 3. srpna 2021 17:39 )

Najdou se takové samaritánky typu paní psycholožky Magdy Gubové, co se třásla na Kajínka, až vyleze z lochu. Prostě si myslí, že ty muže spasí. Jaká mýlka...

Amy6 ( 3. srpna 2021 17:35 )

Já jen nechápu, proč se nejstarší syn Michal stále jmenuje Ingr, když to není ani jeho rodné příjmení. Po vrahovi své matky bych se jmenovat nemohla. Prostřední syn přijal příjmení Mony.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání