Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Při požáru na párty zemřelo 36 lidí, zakladatel klubu přiznal vinu na jejich smrti

Autor: ČTK - 
22. ledna 2021
22:10

Vinu před soudem přiznal muž obviněný v případu požáru při hudební produkci ve skladu v kalifornském Oaklandu. V roce 2016 při tanečním večírku zemřelo 36 lidí a případ je označován za nejhorší požár budovy v USA za minulých deset let. Obviněni byli dva lidé, jednoho v roce 2019 soud viny zprostil, v případě zakladatele klubu Dericka Almeny se porota nebyla schopná na vině shodnout.

Almena, který je obviněn z 36 případů neúmyslného zabití, se přiznal. Vyhnul se tak podle agentury AP druhému procesu. O výši jeho trestu soud rozhodne 8. března. Podle AP má dostat výměnou za přiznání 12 let vězení. Nyní je ale na svobodě na kauci, za mřížemi už strávil tři roky a byl oceněn za dobré chování.

V březnu bude rozhodnuto, zda zůstane ve svém domě v Kalifornii s elektronickým náramkem a s podmínečným trestem. Podle prokurátora se Almena provinil tím, že protiprávně přestavěl průmyslový sklad na obydlí a prostor pro umělecké produkce.

Budova plná hořlavin

Budova byla plná hořlavého materiálu a elektrických drátů, přičemž postrádala detektory kouře i rozstřikovače vody. Když v ní 2. prosince 2016 vypukl při hudební produkci požár, rozšířil se tak rychle, že lidé nedokázali včas uprchnout z nelegálně přistavěného patra.

Podle prokuratury se k nim také nedostalo včas varování. V roce 2019 se porota nebyla schopná dohodnout na Almenově vině a zprostila obvinění druhého obviněného Maxe Harrise, který v zařízení působil jako "umělecký ředitel". Almena byl uvězněn v roce 2017. 

Domácí vězení

Loni v květnu byl kvůli epidemii koronaviru propuštěn. Složil také jako kauci 150.000 dolarů (3,2 miliony korun). Je v domácím vězení s monitorovacím náramkem na kotníku a žije se svou ženou a dětmi.

Video: Jak se zachovat při požáru domu?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání