Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velká voda zaplavila útulek: Pejskům v kotcích šlo o život, zařízení muselo zavřít

Autor: ran - 
20. května 2021
16:42

Do útulku Unie vzájemné pomoci lidí a psů na východě Slovenska se v úterý přivalila velká voda a zaplavila kotce. Zaměstnanci nebohá zvířata zachraňovali jen měsíc poté, co útulek otevřel novou moderní karanténní stanici.

Necelý měsíc po zprovoznění další části areálu psího útulku UVP v obci Haniska na Košicku se do kotců přiřítila povodeň. Novou karanténní stanici útulek vystavěl z peněz anonymního dárce, nyní ale bude muset projít obnovou po velké vodě.

Zaměstnankyně Marianna Závatzká (35) pro web deníku Nový Čas uvedla, že stoupající hladinu potoka sledovali už od úterní 11. hodiny dopoledne, zvířecí osazenstvo pak zachraňovali velmi narychlo a v neustávajícím dešti.

Voda zaplavila šest kotců se 12 psy, výběhy i kotce pro štěňátka. Pracovníci pejsky v časové tísni přesunuli do provizorního útočiště, kde se podle jejich slov museli hlavně postarat o to, aby spolu nebyli pejsci, co se nesnášejí.

Útulek musel své brány dočasně uzavřít pro všechny zájemce o venčení i odnos pejsků. Nejen proto, že teď mají pracovníci plné ruce práce, ale také protože pod vodou skončila i příjezdová cesta, kde by návštěvníci mohli snadno přijít k úhoně, stejně jako auta - pro bahnitou vodu nejsou na cestě vidět výmoly a nerovnosti.

„Šlo nám hlavně o to, abychom pejsky dostali do bezpečí. Zaplavilo to tři čtvrtiny areálu,“ doplnila Závatzká.

Po opadnutí vody se začnou sčítat škody. „Předpokládáme, že to mohou být stovky eur (tisíce korun),“ odhadla Závatzká. Útulek spoléhá na pomoc soucitných lidí, kteří mohou poskytnout deky, plachty, koberce i krmení pro chráněnce, jako jsou granule, maso, rýže nebo těstoviny.

Kvůli poloze blízko u potoka mají v útulku problém s vodou v areálu několikrát do roka, na jaře i po dlouhotrvajících deštích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání