Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cyklon udeřil naplno na Indii: 110 mrtvých, spoušť, evakuace a desítky pohřešovaných

Aktualizováno -
20. května 2021
13:46
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. května 2021
22:41

Nejméně 110 obětí si již vyžádal cyklon Tauktae, který v posledních dnech postihl západní pobřeží Indie. Indické námořnictvo stále pátrá po 38 lidech, kteří se pohřešují po potopení lodi u břehů Bombaje, naděje na jejich záchranu ale slábnou, informovala dnes agentura AFP. Indičtí meteorologové varovali, že v Bengálském zálivu na východě Indie se tvoří další cyklon.

Jde o nejsilnější bouři v oblasti za posledních 20 let. Představitel státu Gudžarát Pankadž Kumár uvedl, že silné deště a vítr vytrhávají sloupy elektrického vedení, stromy a ničí budovy v pobřežních oblastech. Podle meteorologů by bouře v Gudžarátu mohla způsobit rozsáhlé škody.

Stát kvůli cyklonu na dva dny přerušil očkování proti nemoci covid-19, která se nyní v Indii šíří velkou rychlostí.

Cyklon Tauktae udeřil na Indii, především na stát Gudžarát a také na metropoli Bombaj (17.5.2021). Cyklon Tauktae udeřil na Indii, především na stát Gudžarát a také na metropoli Bombaj (17.5.2021). | Reuters

Dopady cyklonu jsou citelné v metropoli státu Maháráštra Bombaji, kterou zasáhly silné lijáky a vichr. Kvůli němu pozastavilo na několik hodin provoz bombajské mezinárodní letiště a uzavřeny byly některé silnice.

Indické námořnictvo se účastní operace, jejímž cílem je zachránit přes 400 lidí, kteří uvázli na moři u bombajského pobřeží na dvou člunech unášených větrem. Ve státech na jihozápadním pobřeží Indie se pohřešuje 28 rybářských člunů.Námořníci z moře vyzdvihli už 26 těl lidí, jejichž loď se potopila u břehů Bombaje.

Cyklon Tauktae udeřil na Indii, především na stát Gudžarát a také na metropoli Bombaj (17.5.2021). Cyklon Tauktae udeřil na Indii, především na stát Gudžarát a také na metropoli Bombaj (17.5.2021). | Reuters

Bouři před jejím příchodem nad pevninu doprovázely vichry o rychlosti 180 až 190 kilometrů v hodině a v nárazech až 210 kilometrů v hodině, což odpovídá hurikánu třetí kategorie. Centrální vláda do ohrožených oblastí vyslala tisíce záchranářů. Na místě jsou záchranné týmy armády, námořnictva a pobřežní stráže.

Na západním pobřeží Indie nejsou cyklony ničím neobvyklým. V roce 1998 cyklon v Gudžarátu připravil o život nejméně 4000 lidí a způsobil škody za stamiliony dolarů, napsala agentura Reuters.

Video  Češka žijící v Indii: „Cítím se tu bezpečněji než v Evropě. Agresivita mutací nás ale zaskočila“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi